Alapíts céget és vállalkozz Ausztriában!

Támogatás cégalapításhoz? Mennyi idő a cégbejegyzés Ausztriában? Mi a K+F szerepe az osztrák gazdaságban? Hogyan érdemes vállalkozást alapítani Bécsben, milyen cégformákból választhatunk és hogyan lehet adót csökkenteni? Ezekről és további hasznos gazdasági információkról tájékoztatták a rekord számú, közel 200 fős közönséget az adótanácsadók, könyvelők, jogászok, befektetési- és ingatlanszakemberek a vállalkozássegítő eseményen.

Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában című eseményt tartott közösen a Loffice és a Dr. Ujvárosi Veronika Ügyvédi Iroda 2014. november 20-án, az ABA-Invest in Austria támogatásával. A minden évben megrendezett tájékoztató célja, hogy a magyarországi KKV-kat és startupokat hozzásegítse osztrák vállalkozás indításához, olyan szakemberek tanácsai által, akik a cégalapítás gyakorlati tudnivalóival látják el az érdeklődőket. A Loffice Bécs-Budapest Híd Program keretében megvalósított program tartalmi elemei a következők szerint álltak össze: ausztriai befektetési potenciál, alapvető tudnivalók a cégalapításról, könyvelésről és adózásról, székhelyszolgáltatások buktatói és lehetőségei, valamint banki opciók ismertetése.

Bécs1
Magyarok a 2013-as bécsi Pioneers Festival-on, a Hofburg palota lépcsőjén. Idén már csurig volt a lépcső. Kb. 3X-annyian voltunk!

Ausztria, mint befektetési lehetőség a magyar cégek számára

Peter Löschl és Berényi Ferenc, a befektetés ösztönző ABA-Invest in Austria részéről elmondták, hogy Ausztria gazdasági fejlődési üteme kétszerese Németországénak, továbbá, hogy a K+F szektor osztrák gazdasági életben betöltött szerepét demonstrálja az a kimutatás, miszerint Ausztria innovációs teljesítménye messze az EU átlag feletti. Jelenleg az osztrák kormány a GDP 2,88%-át forgatja vissza K+F ösztönzésre, amelyet 3 éven belül 3,6%-ra növelnek. Az intenzív fejlődés okaként egyfelől azt az 50, országszerte kiépített, úgynevezett Kompetenciablokkot (Kompetenzzentrum) említették, amelyek innovációs klaszterként fogják össze az ausztriai vállalatokat, 40-60%-os intenzitású állami támogatást élvezve. Ennek köszönhetően a 8 milliós osztrák lakosságból minden 170 ezredik ember egy ilyen központhoz tartozik. Ezen felül kiemelték, hogy a GDP 29,2%-a az iparból származik, ami mellett a turisztikai és szolgáltatási szektor is rendkívül erős, továbbá, hogy 2013-ban az EU 15 országai 79,2 milliárd Eurót fektettek be osztrák vállalatokba, míg 58,9 milliárd Eurót osztrák cégek EU 15 országokba, ami alapján kijelenthető, hogy rendkívül nagy a gazdasági érdeklődés az osztrák vállalatok és befektetések iránt. „Aki prémium szolgáltatásokat nyújt Magyarországon, annak Ausztriában is van helye, ahol rendkívül nagy a bizalom, ugyanakkor annak, aki céget alapít, fel kell készülnie arra, hogy megküzdjön az erős konkurenciával. De azt biztatásként elmondhatom, hogy Ausztria a második ország a világ legmagasabb életszínvonalat nyújtó országai között (a World Competitiveness Yearbook 2013-as jelentése szerint).” – mondta Berényi Ferenc. „Az ABA-Invest in Austria-team „testre szabott” információkat, támogatást és tanácsadást kínál azon külföldi vállalatok számára, amelyek saját társaságot szeretnének alapítani Ausztriában. Az ABA-Invest segítségével 2013-ban Ausztriában 228 nemzetközi vállalkozás telepedett meg, amelyek 1 479 új munkahelyet hoztak létre és 347,80 millió Eurót fektettek be. Az 1982. évi alapítása óta az ABA-Invest segítségével 47 158 új munkahely jött létre Ausztriában, és Ausztria területén 6,877 milliárd Eurót fektettek be.” – tette hozzá.

Vállalkozásindítás Ausztriában ügyvédi szemszögből

Dr. Ujvárosi Veronika, ügyvéd a cégalapítás optimális menetét ismertette, miszerint nem a gyors cégalapításra kell a vállalkozónak törekednie – ami egyébként is lassú Ausztriában, hiszen a beadástól számítva körülbelül 2-3 hétre történik meg a bejegyzés, ellentétben a magyar, ennél gyorsabb folyamattal –, hanem arra, hogy kellően körbejárja az adózási, könyvelési és jogi kérdéseket mielőtt cselekszik. Számos támogatási lehetőséget igénybe vehet bármely cégalapító és mikro hitelt is, de ezekről is szükséges a papírok beadása előtt tájékozódni, mert a beadást követően már nem élnek a kedvezmények. Röviden ismertette a gazdasági társaságok formáit, melyek hasonlóak a magyarországiakhoz. Létrehozható egyéni vállalkozás, KKT és BT is, de a leginkább kedvelt forma a KFT (GmbH), így ennek szabályait részletezte. 35 000 EUR törzstőkével megalapítható, de már az összeg felének befizetésével elindítható, ugyanakkor számos feltétel szükséges a vállalkozói engedélyhez, az esetek egy részében közjegyzői ellenjegyzés, osztrák törvényszéki tolmács, társasági szerződés is, és nem minden esetben egyszerű a magyarországi bizonyítványok elismertetése, amelyek pedig az engedélyhez elengedhetetlenek. E mellett vannak olyan formák és lehetőségek, melyek egyszerűbbé teszik a bejegyzést, de mindennek megállapításához a helyi szakemberek segítsége szükséges. „Bécsi ügyvédi irodánk hosszú évek óta nyújt kétnyelvű segítséget a magyarországi vállalkozások ausztriai exporttevékenységének kiépítésében és fenntartásában.” – foglalta össze irodájának tevékenységét.

Könyvelés és adózás Ausztriában

Radics András, adótanácsadó felhívta a székhelyszolgáltatásokban rejlő veszélyekre a közönség figyelmét, mivel az adóhivatal képviselője ellátogat a székhelyre és amennyiben a címen nem találja a bejelentett céget, illetve nem megfelelőnek értékeli azt, amit ott lát, akkor a bejegyzés újra indítására kötelezi az adott vállalkozót. Ezen kívül hangsúlyozta, hogy a személyi jellegű ráfordítások magasabbak, mint Magyarországon, valamint ismertette, hogy mi a teendő TB tekintetében abban az esetben, ha itthon és Ausztriában is vállalkozást működtetünk. A számviteli különbségekről egyebek mellett elmondta, hogy a tőketársaságoknál az éves árbevételtől függetlenül kettős könyvviteli kötelezettség érvényes, valamint bemutatta a négysávos adózási rendszert. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy 11 000 EUR az adómentes jövedelemhatár, de külföldi illetőségű személyeknél ez csak 2 000 EUR. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy egy uniós állampolgár adózhat úgy, mintha osztrák lenne, ha jövedelme 90%-a Ausztriában adózik, vagy külföldi jövedelme nem több mint 11 000 EUR. Az adókulcs a tőketársaságoknál 25%, az ÁFA 20%, a kedvezményes adókulcs 10%, tudtuk meg előadásából. „Az ausztriai adózás merőben más, mint a magyar, nemcsak azért, mert más országról van szó, hanem mert más viszonyok és szokások uralkodnak, amelyeket érdemes tiszteletben tartani, és betartani annak, aki kint szeretne érvényesülni.” – mondta.

Ingatlanbérlés és ingatlanvásárlás Ausztriában

Klaudia Stengards, ingatlanközvetítő, az Ausztriában 100 irodát számláló RE/MAX nevében bemutatta az ipari és a lakóingatlanok vételével és bérlésével kapcsolatos tudnivalókat. Vétel esetében a két típus között nincs különbség, a vevő által megfizetendő összesen kb. 10%, amely az ingatlan-átruházási adóból, a telekkönyvi bejegyzési illetékből, a szerződéskötési költségből és a közvetítői díjból tevődik össze. A lakóingatlanok bérléséről elmondta, hogy legalább 1 éves időtartamú szerződést kötnek Ausztriában, 3 havi felmondási idővel, így legalább 15 hónapra leszerződik a bérlő, továbbá 3, de esetenként akár 6 havi kauciót elkér a bérbeadó. Ezzel szemben jó hírként említette azt a korrekt hozzáállást, ami az ausztriai viszonyokat jellemzi – mindez abból következik részben, hogy a fogyasztókat védi a törvény és olyan esetben, ha a kauciót nem hajlandó a bérbeadó visszaadni, rövid időn belül tárgyalja a bíróság az ügyet. A közvetítői díjat a bérlő fizeti és bérleti időtől függően, ipari ingatlanok esetében 1-3 havi, lakóingatlan esetében 1-2 havi bruttó bér összege. Ezen kívül felhívta a közönség figyelmét a vételi és a bérleti előszerződések tartalmának jelentőségére. „A RE/MAX, ahogy a világ számos részén, így Ausztria szerte is a legnagyobb ingatlanközvetítői hálózat. Hatalmas adatbázisában szinte mindenfajta ingatlan rendelkezésre áll, legyen az üzleti vagy lakóingatlan.” – mutatta be azt a széles spektrumot, amellyel a hálózat rendelkezik.

Székhely- és irodaszolgáltatás Ausztriában

Klementz Kata, a Loffice társalapítója a székhelyszolgáltatás részleteit ismertette, valamint bemutatta a Loffice coworking modellt, ami lehetővé teszi, hogy bárki a bécsi cégalapítással, adózással kapcsolatos kérdéseit a budapesti coworking irodában feltegye és választ kapjon rá a cég kétlakiságát kihasználva, a magyarországi és osztrák Loffice iroda szoros kapcsolatára építve. A bécsi, egykori cipőgyárból kialakított loft épület két szinten kínál rugalmas irodahelyet, fixen bérelhető irodát, rendezvénytermet és tárgyalót, valamint vállalkozássegítő szolgáltatásokat, székhelyszolgáltatást, networking és startup eseményeket, koncerteket, kiállításokat, újgenerációs irodatérként. A Bécs-Budapest Híd Program keretében került megrendezésre a Loffice startup verseny a Pioneers Festival standhelyekért, Európa egyik legnagyobb, 3 500 fős startup fesztiváljával együttműködésben, valamint vettek részt az alapítók a Cégalapítás és vállalkozásindítás Ausztriában című esemény megvalósításában. „Hosszú távú célunk, hogy a hazai KKV szektort támogassuk és az osztrák-magyar üzleti együttműködéseket serkentsük, mert hiszünk benne, hogy számos osztrák sikerre számot tartó magyar ötlet és kezdeményezés van az országban, Ausztria pedig rendkívül nyitott a színvonalas magyar termékekre és projektekre. Tapasztalatunk, hogy kiemelt érdeklődés övezi a magyarországi ötleteket, habozás nélkül elvállalta a Loffice Pioneers verseny zsűrijében való részvételt 5 osztrák szakember, köztük az egyik legnagyobb bécsi befektető, mert rendkívül kíváncsiak a hazai szellemi potenciálra.” – mondta Klementz Kata.

Szolgáltatások a banki szektorban magyar vállalkozóknak

Braukmüller Krisztina és Hipf Tímea, az ERSTE Bank Bécs képviselői elmondták, hogy Ausztria legnagyobb bankja az ERSTE és egyben az egyik leginnovatívabb is. Ez az első olyan pénzintézet, ahol a vállalkozói elektronikus számla könyvelőrendszert tartalmaz. Kezeli a bejövő/kimenő számlákat, elvégzi az ügyfél,- beszállító,- és termék adminisztrációt, kezeli a nyitott tételeket és fizetési felszólításokat, ajánlatokat, szállítóleveleket, számlákat, felszólításokat készít egy gombnyomással, biztosítja az online számlázást és könyvelést, valamint egyszerű és költségmentes hozzáférést ad a könyvelőnek és az adótanácsadónak. Az ERSTE piacvezető bank Ausztrián kívül Csehországban, Romániában és Szlovákiában is, továbbá első számú vagyonkezelő Közép-Kelet-Európában 48 milliárd Eurós vagyonkezelési összeggel, és harmadik helyen áll a kereskedelmi ingatlanüzletben Közép-Kelet-Európában. Bemutattak olyan új mobil applikációkat is, amelyek spórolásra ösztönzik a számlavezetőt, mint például az a szoftver, amelybe a hölgyek beírhatják annak a csecsebecsének vagy ruhadarabnak az árát, amit épp megvásárolnának és a rendszer arra ösztönzi őket, hogy ne költekezzenek feleslegesen, inkább ezt az összeget tegyék félre letétbe, így kiadás helyett spórol a háziasszony. „ Az osztrák ERSTE Bank a legmodernebb és leginnovatívabb bank Ausztriában. Mind privát, mind vállalati ügyfelek számára személyre szabott tanácsadást kínál.“ – foglalta össze Baukmüller Krisztina az ERSTE erényeit.

Osztrák-magyar cégek jogi képviselete Magyarországon és Ausztriában

„Számunkra az ügyfelek igényeinek kielégítése az első.” – kezdte előadását Lovas Lilla, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje. „Az 1989 óta prosperáló iroda együttműködő partnerein keresztül egész Európában lefedettséget biztosít, és 2013 óta működtetjük osztrák irodánkat a bécsi Loffice-ban.” – folytatta. Tevékenységében a tágabb értelemben vett magánjog teljes spektrumával, vállalati- és kereskedelmi joggal foglalkozik a Magyarországon több területen is piacvezető Oppenheim. A bécsi iroda lehetővé teszi a magyar ügyfelek ausztriai terjeszkedésének támogatását és az osztrák ügyfelek kényelmesebb kiszolgálását, a magyar vonatkozású ügyek kezelése körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .