Blogzine

Újbudán is startupoznak: 8 versenyző fut 4 millióért

Újbuda Önkormányzata tavaly októberben írta ki az Újbudai Hallgatói Startup Pályázatot egyetemistáknak. A 38 beérkezett pályamunkából az ELTE, a Corvinus és a BME egyetemi tanáraiból és neves szakemberekből álló zsűri nyolcat választott ki, a négy legjobbat pedig a hétfői, az ötleteket bemutató döntő végén összesen 4 millió forinttal jutalmazzák majd.

 A díjakat Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, valamint Király Nóra és Molnár László alpolgármesterek adják át. A díjátadó sajtónyilvános, és lehetőséget biztosítunk külön interjúk készítésére a startupok képviselőivel.

A HÁTTÉR:

Újbuda Önkormányzata 2014 októberében írta ki az Újbudai Hallgatói Startup Pályázatot, melyre olyan egyetemisták jelentkezhettek, akik graduális vagy posztgraduális képzésben vesznek részt, és a csapatukban van legalább egy olyan hallgató, aki újbudai campusszal rendelkező felsőoktatási intézménybe jár. A 38 beérkezett pályázatot minden bíráló bizottsági tag külön, négy szempont szerint 10 fokú skálán értékelte. Az így összeállt rangsort újra közösen megvitatva határoztak a döntőbe jutó munkákról. A bírálat szempontjai közé tartozott az ötlet megvalósíthatósága az odaítélt összegből; az ötlet piacképessége, piaci hiánypótló szerepe, innovativitása. Az elbírálásnál előnyt élveztek azok a csapatok, amelyek több tudományterületről szerveződtek.

A bíráló bizottság tagjai:

Antoni Györgyi – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pályázati és Innovációs Központ, igazgató

Böszörményi Nagy Gergely – Design Terminál, stratégiai igazgató

Jakab László – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Elektronikai Technológiai Tanszék, egyetemi docens

Kállay László – Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar, egyetemi docens, a Kisvállalkozás-fejlesztési Központ igazgatója

Szórádi Bence – a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége delegáltja – Az év fiatal vállalkozója 2013-ban

A 26-ai rendezvény programja:

09.00-12.00 Döntő, a nyolc második fordulós csapat 5 perces „elevator pitch”-e, majd 10 percben kérdések

12.00-13.00 Ebédszünet, a zsűri eközben meghozza döntését

13.00-13.30 Eredményhirdetés

A döntőbe jutott pályázatok (nem erősorrendben):

1.     Sybrillo

Három műegyetemista diák egy olyan eszközt fejlesztett, mely alkalmas az akciókamerás, vagy okostelefonos videózás közben létrejövő kézremegés hatását eltüntetni a felvételről, miközben távirányítható telefonnal, tablettel, továbbá a beépített GPS modul segítségével helymeghatározó fájlokat rendelhetünk a videóinkhoz. A kiegészítőt a legnépszerűbb okostelefonokkal és akciókamerákkal, valamint azok kiegészítőivel tették kompatibilissé.

2.     fastrrr – Live slow, Sail fastrrr

Egy vitorlás sebességmérőről van szó, amely a kishajós vitorlázásban válthat ki technológiai forradalmat. A GPS mellett mechanikai módon is méri a sebességet, ezzel kiküszöbölve az áramlás GPS-szel mért sebességváltoztató hatását. Az eszköz további szenzorokat is tartalmaz, amelyek a hajók mozgását figyelik, és amelyet a kifejlesztett program képes olvasható, értelmezhető adatokká átalakítani. Az ötlet a nagyhajózásban már ismert fedélzeti számítógép rendszeren alapszik, ám azt 21. századi módon, miniatűr, okostelefon-központú rendszerként továbbgondolva. Az eszköz az összes vitorlázott órát automatikusan menti.

3.     Scissor

A ruhaüzlet és kultúrpont átalakított second hand, és kezdő kreatívok egyedi, saját tervezésű ruháit forgalmazó kulturális kiállító tér. Profilját döntő részét újrakontextualizált ruhadarabok árusítása, saját kollekciós darabok, és meghívott tervezői munkák adják. A nagyvárosi fiatalokat célzó Scissor árai esetenként a fast fashion üzletek árai alatt maradnak a környezettudatosságnak köszönhetően. A ruhaüzlet modern környezetben alapvetően vintage termékekkel dolgozik, lehetőséget teremt a személyre szabásra, átalakításra. Falait fotósok, vizuális művészek munkáinak kölcsönzi, magazinokat árul, nyitott a közös munkára.

4.     LEDOLA

A két műegyetemi hallgatóból álló vállalkozás két alappillére egy 3D nyomtatással készülő egyedi tervezésű, máris díjnyertes lámpacsalád, és a Videoton Elektro-PLAST Kft.-vel közösen futó projektsorozat, amely háztartási kisgépek fejlesztését célozta meg, többek között orvosok bevonásával. A két alapító a termékek ergonómiájának és formatervének kidolgozását ötvözi a robotika és a beágyazott rendszerfejlesztés területével.

5.     Webuni – Bárhol, bármikor

Magyarország első független, bárki által szabadon használható online oktatási platformja (www.webuni.hu) tavaly novemberben indult. A rendszer lehetővé teszi oktatók, szakértők és oktató intézmények számára, hogy online kurzusokat állítsanak elő egy szintén online szerkesztő felületen, és azokat a platform piacterén keresztül kínálják az érdeklődők számára. A rendszer használata a tanulni és oktatni vágyók számára egyaránt ingyenes, a platform víziója, hogy áthidalja a hagyományos oktatás fizikai korlátait, azaz mindenki számára lehetőséget adjon bármilyen tudás elsajátítására, tértől és időtől függetlenül. A bemutatás előtt álló Android és iOS mobilalkalmazásoknak köszönhetően a tanulók által elkezdett kurzusok hordozható eszközeiken offline is megtekinthetőek lesznek.

6.     L’AKOMA Zöldségkrémek

A sült, grillezett zöldség-és gombaalapú kenyérfeltét termékcsalád gyártására készülő csapat az ételallergiásoknak, az ételintoleranciában szenvedőknek, valamint az egészséges táplálkozásra törekvőknek kínál a speciális igényeiknek megfelelő és változatos ízvilágú terméket. A hagyományos adalékanyag és tartósítószer-mentes élelmiszerek alapanyagául szolgáló zöldségeket, gombát a környékbeli kistermelőktől szeretnék beszerezni a termési idejüknek megfelelő szezonban, így támogatva a helyi értékeket.

7.     Hand-in-Scan

A kórházi fertőzések visszaszorításában áttörést jelenthet az a helyes kézhigiénét biztosító készülék, amelyet a BME hallgatói már szabadalmaztattak. Az alkoholos kézfertőtlenítés oktatására és ellenőrzésére alkalmas objektív, képfeldolgozáson alapuló berendezés azonnal kiértékeli a kézfertőtlenítés minőségét egy UV fluoreszcens kézfertőtlenítő szer eloszlásának kimutatásával. Az Újbudai Hallgatói Startup Pályázat keretében a csapat célul tűzte ki új típusú jelzőmolekulák fejlesztését, amik áthidalhatják a piacon elérhető jelölt kézfertőtlenítő szerek gyengeségeit, hatékonyabbá téve a Hand-in-Scan kézhigiénés rendszert, segítve a fertőzések elleni harcot.

8.     Dread Hunt – játék okostelefonra

A Corvinus, a BME és a bécsi művészeti egyetem négy hallgatójának összehangolt munkája egy különleges online szerepjáték, amely ötvözi az akció, a krimi, a fantasy és a kaland műfaját.

Megosztás