Blogzine

IDC: Pörög az IoT a régióban is

Fejlődésnek indult a dolgok internetjének (Internet of Things, IoT) piaca a Kelet-Közép-Európa, a Közel-Kelet és Afrika országait átfogó CEMA-régióban. A még jelenleg is formálódó piac gyors ütemben bővül, és komoly lehetőséget kínál az évtized hátralévő részében – vélik a globális infokommunikációs-technológiai piacot kutató IDC elemzői.

A dolgok internetjének CEMA-régióbeli piacán várható idei lendületes növekedés támogatja a technológiai innovációt, az üzleti folyamatok megújítását és a korábban lehetségesnek gondoltnál erőteljesebben ösztönzi a digitális átalakulást. Az IDC várakozásai szerint a térség IoT-piacának forgalma 2018-ra meghaladja az 50 milliárd dollárt, a telepített bázison belül pedig több mint 2 milliárd önálló eszköz vagy „dolog” fog csatlakozni a régió hálózataihoz. Az IoT terjedése azonban távolról sem lesz egységes a különböző iparágakban.
Az IT fejlődésének jövőbeni mintáit kutató regionális piaci intelligencia csapat az alábbi előrejelzéseket tette közzé a CEMA-régióbeli IoT-piac idei fejlődéséről:
  • Az IoT-alapú megoldások kedvező fogadtatása gyorsítani fogja a digitális átalakulást a régió egészségügyi ágazataiban.
  • A dolgok internetje segít legyőzni a felhőtechnológiák bevezetésének akadályait a feldolgozóiparban.
  • A járművek közötti és (V2V) és a jármű-infrastruktúra (V2I) kommunikáció kritikus sikertényezővé válik a hálózatra csatlakoztatott járművek piacán.
  • 2018-ra megkétszereződik az IoT-megoldásokra költött összeg a többcsatornás működést támogató technológiák szegmensében.
  • A helyszíni digitális ajánlatok/személyre szabott promóciók fenntartják az áruházi vásárlások szintjét.
  • A gépek közötti (M2M) kommunikáció bonyolultsága kihívás elé állítja a CEMA-régió távközlési cégeit.
  • Az IoT-t bevezető vállalatok a biztonság miatt aggódnak leginkább, ami üzleti lehetőséget jelent a biztonsági megoldások szállítóinak.
  • A 2013 és 2018 közötti időszakban a kormányzati IoT-költés több mint egyharmadát közbiztonságra és katasztrófaelhárításra fordítják.
  • 2020-ra a kelet-közép-európai kereskedelmi és közterületi kamerás figyelőrendszerek több mint 35%-a csatlakozik majd közvetlenül közlekedési és egyéb nyilvános felügyeleti rendszerekhez.
  • Az intelligens városok növekedésének dinamikája továbbra is eltérően alakul majd a térség egyes országaiban.
  • Bónusz: Az Öbölmenti Együttműködés Tanácsának (GCC) országaiban erőteljes élénkülést mutat az IoT-aktivitás.
2015-ben kétszámjegyű növekedés várható az IoT-piacon, amely nagy bevételszerzési lehetőséget kínál az ökoszisztéma minden szállítójának abból eredően, hogy a „dolgokat” kétféle – fogyasztói és céges – kontextusban is hálózatra lehet csatlakoztatni. „Bár a CEMA-régióban még gyerekcipőben jár a dolgok internetjének fejlődése, a piac már lendületet vett” – mutatott rá Milan Kalal, az IDC CEMA vezető kutatási elemzője. „A piac fejlődése azonban nem lesz egységes a különböző iparágakban. A leggyorsabb növekedés ott fog megmutatkozni, ahol már bevezették az IoT-t, vagy ezt tervezik (pl. a feldolgozóiparban, a szállítmányozásban és az egészségügyben).”
Az IDC legfrissebb jelentése (A 10 legfontosabb előrejelzés 2015-re a dolgok internetjének kelet-közép-európai, közel-keleti és afrikai piacáról, EIOT05X) bemutatja az IoT fejlődésének stratégiai összefüggéseit a CEMA-régió piacán. Foglalkozik a fő mozgatórugókkal, a technológiai trendekkel és azok különféle iparágak IoT-megoldásaira gyakorolt hatásával. Az előrejelzések segítségével a cégvezetők kiaknázhatják az IoT-piac lehetőségeit és megtervezhetik a jövőbeni növekedést. Kapcsolódó előfizetéses szolgáltatása (Kelet-közép-európai IoT-ökoszisztéma és trendek) keretében az IDC további, még részletesebb leírást közöl az IoT-fejlődésének mozgatórugóiról, kezdeményezéseiről és a CEMA-régió IoT-költéséről.
Megosztás