Blogzine

Gégecső 2.0: ipari innováció

Nem tűnik a kábelek elvezetése elsőre olyan területnek, ami innovatív megoldásokat igényelne. Egy német cég viszont is tudott újat mutatni.

A gégecsövek a gép- és berendezésgyártásban, de az orvostechnikában vagy a gépjárműiparban is szerves részei az energiatovábbításnak. A hannoveri vásár alkalmából a kölni igus GmbH egy teljesen új ötlettel áll elő: az e-skin rendszerrel. A többi hasonló termékkel ellentétben ennek a tömlőnek önhordó funkciója van, tehát megtámasztja önmagát, és még tisztatérben is használható rövid, alátámasztás nélküli szakaszokon. A felhelyezhető e-ribs védőcső megvezeti a meglévő gégetömlős rendszerek mozgását.

A gégetömlők sokféle alkalmazásban fordulnak elő, leginkább ott, ahol az energiatovábbítással szemben támasztott követelmények nem túl magasak. Előnyük, hogy kis tömegű, sokoldalú és emellett rendkívül kedvező árú megoldást jelentenek az energia, a különféle üzemi közegek és az adatok továbbítására. Az e-skin és az e-ribs segítségével az igus a hannoveri vásáron bemutatja, micsoda fejlesztési lehetőségek rejlenek ebben a termékben, és hogyan teszi még könnyebbé az energiatovábbítást.

e-skin: kompakt felépítés az önhordó szakaszokhoz

Az e-skin egy felső és egy alsó héjból álló tömlő, amely összeillesztve teljesen zárt. Az egyszerű és visszazárható nyitómechanizmusnak köszönhetően a használatban lévő vezetékek egyszerűen karbantarthatók és átvizsgálhatók. A hagyományos gégecsövekkel szemben az e-skin meghatározott mozgásiránnyal rendelkezik, és megtámasztja önmagát. Ezért rövid, alátámasztás nélküli szakaszokhoz is használható vízszintes energiatovábbító rendszerként. A modulárisan bővíthető cső ovális kialakításával emellett több helyet kínál, mint a kör keresztmetszetű gégetömlők. A belső elosztóelemek segítségével a kábelek különösen kíméletesen vezethetők. Az e-skin különböző alapanyagok kiválasztásával egyénileg az adott alkalmazásra szabható. A fröccsöntési eljárás emellett kis mennyiségeknél is különböző színezést tesz lehetővé, akár az alsó és felső részen is. Kialakítása és kiváló rugalmassága révén az e-skin számos iparágban sokoldalúan használható – a szerszámgépektől kezdve az orvostechnikai berendezések gyártásán keresztül egészen az igényes elektronikai iparig. Ez utóbbi területen nagy elmozdulási sebességek érhetők el, például beültető (pick-and-place) alkalmazásokban. Mivel kopás-, por- és vízálló, optimálisan használható tisztatérben is.

e-ribs: a meglévő rendszerek megerősítése

Az e-skin mellett az igus kínálatában a meglévő gégecsöves rendszerek megerősítésére szolgáló e-ribs is megtalálható. A felpattintható merevítő elem egyszerűen felhelyezhető a hagyományos gégecsőre, így kitölthetők a gégecső tetején lévő mélyedések. Ezáltal a gégecső stabilabbá válik, és csak egy irányba tud elmozdulni. A mindkét oldalon elhelyezett vezetőelemeknek köszönhetően a gégecsőnek ez a szakasza önhordóvá válik. Ha ezt a megoldást több gégecsőnél is alkalmazzák, akkor az érintett tömlők megbízhatóan vezethetők egymás mellett. A meghatározott minimális hajlítási sugárnak köszönhetően az e-ribs megbízhatóan védi a gégecsőben elhelyezett.

 

Megosztás