Blogzine

Egyszerű és olcsó robotokon dolgoznak

A robotok nem csak ipari célokra használható, és ezt akarta demonstrálni a Bonni Egyetem és a kölni igus GmbH közös projektje bizonyítja. A partnerek együttműködésének eredménye egy emberszabású robot megtervezése lett. A projekt a robotikában rejlő, a klasszikus ipari alkalmazásokon jócskán túlmutató jövőbeni lehetőségeket szemlélteti.
A bonni egyetem kutatócsoportja és a motion plastics anyagok szakértőjeként számon tartott igus immár több mint két éve dolgozik együtt egy emberszabású robot kifejlesztésén. Folyamatos továbbfejlesztése keretében a robot már 2012-ben megnyerte a RoboCup focibajnokságot, idén júliusban pedig a RoboCup Design Award tervezési díjat.

PM5715-1A robot most újabb fejlődési lépcsőn ment keresztül, és mostantól új lehetőségekkel rendelkezik az önálló és egyenletes mozgások terén. Így képes optikailag érzékelni a focilabdát, odamenni hozzá, és a kapuba lőni azt. A robotot az igus által konstruált műanyag testrészek támasztják és védik meg a párharc során. Ha a harc hevében mégis eldőlne, a robot legújabb verziója akár hason, akár hanyatt, akár oldalt fekvő helyzetből újra magától fel tud állni. Ennek köszönhetően az igus emberszabású robotja már most a legjobb esélyekkel rendelkezik a jövőre megrendezendő RoboCup foci-világbajnokságon történő sikeres részvételhez.

 

 

A jövőben a robotok a mindennapokban is jelen lesznek
A robot külsejének és teherviselő elemeinek formaterve és technológiája az igus szakembereinek munkáját dicséri, és lézeres szinterezési eljárással készül. A fejlesztés következő fázisában az energia és az adatok biztonságos továbbítását tervezik megoldani a robot belsejében chainflex vezetékek segítségével. A projekt egyértelműen szemlélteti a robotok felhasználásának új lehetőségeit. Így az is elképzelhető már, hogy a jövőben hasonló emberszabású robotok fognak segíteni a háztartási munkákban. Az igus már évek óta aktív a robotika és a kedvező árú automatizálási megoldások területén. Közvetlen meghajtású, műanyagból és alumíniumból készült csuklós karja révén a robolink D például egyedi és kedvező árú robotikai elképzelések megvalósítását teszi lehetővé. Használata során az ügyfelek élvezhetik az alacsony költségek és az igus motion plastics komponenseinek előnyeit: az alacsony súrlódási és kopási értékeket, a csekély tömeget és a kenés- és karbantartásmentes üzemet.

PM5715-2

Megosztás