Blogzine

Agrár-innovációknak is itt a lehetőség

Az év egyik legnagyobb agráripari szakkiállításán csaknem 20 ország 300 kiállítója vett részt. A múlt heti AGROmashEXPO 2017 kapcsán kiderült: sok fejlődő ország jellemzően Kínából származó technológiákat alkalmaz, ezek közül sem a legújabbakat, így van tere a magyar agrár-innovációknak.

Az MNKH első alkalommal szervezett hazai agráripari szakkiállításra nemzetközi üzleti delegációt. A jelentős nemzetközi érdeklődésre való tekintettel, összesen 12 ország 50 cégének több mint 70 szakértője érkezett Budapestre abból a célból, hogy feltérképezzék a magyar agráripari képességeket és technológiai exportlehetőségeket.

„A MEGOSZ és a Magyar Nemzeti Kereskedőház példa nélküli együttműködésének köszönhetően az AGROmashEXPO kiváló lehetőséget kínált partnercégeink számára, hogy potenciális nemzetközi üzletfelekkel építsenek személyes kapcsolatot Budapesten” – mondta Lőrincz László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke.

Az MNKH és a MEGOSZ közös szakmai programjának fókuszában elsősorban a mezőgazdasági gépek, vetőmagok, feldolgozó technológiák, valamint kertészeti szaporítóanyagok külföldi partnerekkel történő megismertetése állt.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója többek közt elmondta:

„Tizenkét országból hívtunk meg Budapestre agráripari cég-, valamint állami vezetőket, akik célzottan azért érkeztek hazánkba, hogy megismerjék a magyar agrár- és élelmiszeripari, agrártechnológiai, illetve agrárinformatikai megoldásokat. Közel 200 üzleti tárgyalást szerveztünk a magyar vállalkozások és a főként a Keleti és Déli nyitás országaiból érkezett üzletemberek számára. Szerbiából, Koszovóból, Azerbajdzsánból, Ukrajnából, Vietnámból, Brazíliából, Etiópiából, Kolumbiából, Irakból, Mexikóból, Törökországból és Macedóniából utaztak hazánkba delegációk, elsősorban azokból az országokból, amelyekben különösen keresettek a magyar agrártechnológiai megoldások és mezőgépek. Az említett országokban jellemzően Kínából származó technológiákat alkalmaznak, ezek közül sem a legújabbakat, valamint gyakran kevésbé szigorúak az élelmiszerbiztonsági követelmények is. Azonban a dinamikus gazdasági fejlődés  e külföldi országokban is megköveteli a modernizációt, a fejlett technológiák alkalmazását. Ezek az országok a mezőgazdasági termelésük növelését célozzák, ki akarják váltani az importáruk egy részét, illetve csökkenteni a szakember igényt, ezekben pedig kitűnő partnerekre találhatnak a magyar agráripari cégekben. Tehát a magyar gépgyártók és más ágazati szereplők számára is jelentős üzleti lehetőségek rejlenek ezeken a piacokon, melyek kiaknázásához az AGROmash-hez kapcsolódó üzleti tárgyalások is jelentősen hozzájárulhatnak.”

Megosztás