Blogzine

Több garancia a vállalkozásoknak

Sikeres évet zárt 2016-ban a Start Garancia Zrt. Szerződésállománya csaknem 20%-kal növekedett az elmúlt egy évben és év végére elérte a 4,6 milliárd forintot. A társaság eddigi működése során 26 milliárd forint értékben vállalt garanciát, melynek segítségével 600 vállalkozás jutott hozzá több mint 50 milliárd forint értékű forráshoz.
A harmadik legnagyobb hazai garanciaszervezet, a Start Garancia Zrt. új garanciatermékek bevezetésének köszönhetően dinamikus növekedést ért el az elmúlt évben.
A hazai kis- és középvállalkozások forráshoz jutását garanciatermékeivel támogató társaság 2016-ban vezette be közbeszerzési garanciáját, mely lehetővé teszi, hogy a közbeszerzési eljárásokon megbízást elnyert vállalkozások a kiíró által igényelt biztosítéki követelményeknek meg tudjanak felelni, anélkül, hogy ehhez eszköz- vagy pénzügyi fedezetet kelljen nyújtaniuk.
Annak ellenére, hogy a közbeszerzések 2016. évi visszaesése kedvezőtlen piaci környezetet eredményezett az új termék bevezetése számára, a II. félévben már közel 2 milliárd forint értékben igényeltek garanciakeretet, elsősorban építőipari vállalkozások. Szintén 2016-ban került bevezetésre az innovációs és K+F garancia, mely vissza nem térítendő állami támogatás elérését tette lehetővé 21 innovatív start-up vállalkozás számára, 1,5 milliárd forint értékben.
Az év végi állományból 2 milliárd forint volt a 2016-ban megkötött szerződések érteke, aminek közel 90%-át már a két új termék adta. Az új szerződések értéke 2016-ban több mint kétszerese volt az egy évvel korábbinak és így 40 vállalkozás jutott átlagosan 50 millió forint garanciához.
A Start pályázati garancia, hitelgarancia és tőkegarancia termékeinek szerződésállománya 2016-ban nem mutatott jelentős változást, tekintettel arra, hogy 2015 végére a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésben Magyarország számára biztosított források teljes mértékben felhasználásra kerültek, a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak forrásai pedig még csak részben voltak elérhetőek a vállalkozások számára.
A 2017-ben várható kedvező piaci folyamatok tükrében idén a szerződésállomány 50%-os növekedését tervezzük. Célunk, hogy év végére 7 milliárd forint felett legyen az általunk vállalt garanciák értéke. – fogalmazta meg a társaság célkitűzéseit Zoltán Csaba.  – Optimizmusra ad okot, hogy 2017-ben minden bizonnyal felpörögnek a közbeszerzések, a vállalkozások számára pedig újból elérhetőek lesznek az uniós finanszírozású vissza nem térítendő támogatások, valamint a vállalkozói hitel- és tőkeprogramok. – tette hozzá a vezérigazgató.

Megosztás