Blogzine

Kotkából jelentkezünk – milyen egy finn startup verseny elődöntője?

Nagyszerű hangulatban, nem- és életkor tekintetében is vegyes csapatok gyűltek össze, hogy megoszthassák ötleteiket a zsűrivel és a közönség tagjaival a Finnországi Kotka városában megrendezésre kerülő Women Startup Competition keretében. Az eseménynek a Merikeskus Vellamo Marine Museum adott otthont.

A nemzetközi női startup verseny elődöntői jelenleg is Európa szerte zajlanak, bemutatva a legújabb, megvalósítás küszöbén álló vagy korai stádiumban lévő termék és szolgáltatás ötleteket és a lelkes ötletgazdákat. Finnország, Lengyelország, Csehország, Anglia, Németország és Ausztria nagyobb városaiban és Magyarországon is 2 perces ”elevator speech” keretében mutatkoznak be a versenyzők, visszajelzés és a döntőbe való, egyenesági bejutás reményében. Az online jelentkezési határidő április 4., ahonnan további 7 csapat (1 közönségszavazás útján) jut tovább a londoni döntőbe! A versenyre való nevezés egyetlen feltétele, a csapat alapítók nemek szerinti harmonikus (50-50%-os) megoszlása, vagy a többségben női (>50%-os) alapítói hányad.

„Az esemény kiemelt fontossággal bír a helyi startup ökoszisztéma és a női vállalkozók támogatása szempontjából a Kotka Hamina régióban. Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek, az Európában is egyre népszerűbb kezdeményezésnek, amely nemzetközi bemutatkozási lehetőséget biztosít a tehetséges, újító, sikerorientált vállalkozónőknek. Határmenti régióként, a kotkai helyszín nem csak a Finn, de Orosz csapatok számára is vonzóvá tette a részvételt. A két szomszédos ország tapasztalatainak, ötleteinek és csapatainak egyesítésével, jelentős versenyelőnyre tehetünk szert. Ez volt az első találkozásunk a European Women Startup Competition szervezőivel, amely a jövőre vonatkozóan is gyümölcsöző kapcsolatnak ígérkezik. Határozottan látunk lehetőséget a közös fejlődésre, így a jövő évben is örömmel látjuk a kezdeményezést!“ – said Sergey Troshkov, Cursor Oy.

Kotkában, orvosi innovációs-, kültéri és sporteszközök, valamint gadget-ek széles skálája mutatkozott és kapott visszajelzést a zsűritől. Tapasztalat cserére és kapcsolatépítésre is számos lehetőség kínálkozott. A résztvevők különösen értékelték a zsűri lelkesítő hozzáállását, míg mások a kötetlen hangulatot és a csapatépítés lehetőségét méltatták.

2014 -2016 között a Women Startup Competition, több mint 300 nemzetközi és hazai női startup jelentkezését fogadta és támogatta szakmailag. A jelentkezők száma évről-évre nő – az idei versenyre már 200 csapattól érkezett előregisztrációz -, és a szervezők reményei szerint ez követendő példaként szolgál a hazai, szárnyaikat bontogató tehetségeknek. A cél, hogy a soron következő Women Startup Competition eseményen a nemzetközi piacra lépést tervező magyar, innovatív kkv-k, még nagyobb arányban képviseltetnék majd magukat. Ötletek tekintetében semmilyen tematikai megkötés nincs. Bárki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy a terméke, szolgáltatása számot tarthat a nagyközönség és a befektetők érdeklődésére.

A kotkai elődöntő nyertes csapatai:

  • I. Taspack, a cég, amely a jövő mobil energia megoldásának fejlesztésén dolgozik az által, hogy forgalmazásra kész Smart Wear készülékeket gyárt a kereskedelmi szektor szereplői számára. A legkorszerűbb technológiák, a konnektivitás és a prémium design találkozásából született készülék megoldást kínál a Smart Wear készülékek, legnagyobb problémájára, a folyamatos energiaellátásra.
  • II. Traceray egy orvos technológiai cég, amely intelligens, bioaktív implantátumok gyártására fókuszálva, megoldást kínál kisállatok csont és ínszalag problémáira.
  • New Stars Technologies egy fejlődődő technológiákra épülő szolgáltatás, amely nyomkövetési és lokalizálási szolgáltatásokat biztosít piaci szereplők széles skálája számára, az ellenőrzött forgalmazás és a fizetési szolgáltatások átláthatósága érdekében.

Azok a csapatok, akik valamilyen okból személyesen nem tudnak részt venni a lokális elődöntőkön, április 4-ig online is jelentkezhetnek a verseny weboldalán.

A Német Startup Szövetség és az Európai Startup Hálózat 2016 decemberében mutatta be a 2016. évi Európai Startup Monitort. Bármely ország bekerülhetett az összeállításba, ahonnan elegendő mennyiségű kitöltött kérdőív érkezett be a vállalkozások részéről. Az idei évben ennek köszönhetően hazánk startup ökoszisztémája is része a dokumentumnak. A tanulmányban végül 2.515 startup, 6.340 cégalapító és 23.774 startup munkatárs adatai van benne 18 országból. A felmérésből az derült ki, hogy az európai startup cégalapítók átlagosan 29,9 évesek, 85, 2% férfi és 79% annak az országnak az állampolgára, ahol a vállalkozást létrehozta. Így a női startupperek aránya a fent felsorolt országokban is 15% alatt van, ami magasabb, mint a nemzetközi átlag, de még mindig nem kielégítő.

“Megtisztelő volt a számunkra vendégül látni a csapatokat minden korosztályból! Nem meglepő, hogy a fiatalabb generációk könnyen azonosulnak a startup fogalmával és általában magabiztosan mozognak a versenyek világában. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hozzánk hasonló megmérettetések a piacérett ötletek, és esetleges nagyvállalati tapasztalattal rendelkező vállalkozók számára is lehetőséget biztosít ötleteik bemutatására és nemzetközi ismertség megszerzésére is.” – Müller Tamás, alapító.

“Nagyon élvezetem a versenyt a jó szervezés és a szakértői gárda jóvoltából. A legjobb az volt az egészben, hogy a bemutatkozó startupok egyáltalán nem “csajos” ötletekre alapoztak, hanem inspiráló és hatásos előadásokkal találkozhattunk és ismerhettünk meg. Ami azonban meglepett, az a hatalmas különbség, amely startupok között tapasztaltam: hiszen az első három helyezett felkészültsége, magasan meghaladta a többi csapatét. Itt szeretném kérni az összes jelentkezőt, hogy alaposan készüljenek fel a 2 perces prezentációkra: gyakoroljanak és gyűjtsenek minél több terep tapasztalatot („practice makes perfect”) és álljanak készen a zsűri kérdéseire. Legyetek magabiztosak, varázsoljátok el a zsűrit az ötleteitekkel. A vízió hatékony közvetítése és az, hogy van egy kész terv a fejben mindennél többet jelen és egyenes út a sikerhez.”– Polina Lukianova, Jury, CEO Business incubator Ingria

Megosztás