Blogzine

Big Data, üzleti intelligencia – hatalmas esély a Techstars és az SAP révén!

Arató Márk, az SAP Hungary Kft. kommunikációs vezetője mesél az ősz egyik legizgalmasabb innovációs versenyének részleteiről és a pályázó cégekre váró remek üzleti lehetőségekről. Ön már jelentkezett a workshopra vagy a versenyre!?

– Hogyan segít az SAP a startupok összekapcsolásában?
– A digitális gazdaságban a sikeres üzlet alapja a kooperáció és a közös innováció. Azt gondoljuk, ha összekapcsoljuk az érett vállalatokat az újításaikról ismert startupokkal, az mindegyik fél számára előnyös lehet. Mi ezt a két világot a vezető technológiáink, illetve új technológiákba történő befektetések révén teljesítjük ki, és így teremtünk értékeket. A digitális világban lehetőségeinket globális szinten tudjuk kínálni.

– Miként segítik ezt a folyamatot?
– Innovatív technológiánkat térítésmentesen bocsájtjuk minden olyan startup rendelkezésére, amely különleges vállalati alkalmazásokat fejlesztene. Ezenkívül korai stádiumra fókuszáló accelerátort nyitottunk, emellett a Sapphire Ventures nevű alapunk révén új technológiákba fektetünk be: 700 millió dolláros keretösszeggel startupokba teszünk tőkét és világszerte további tőkealapban vásárolunk részesedést, 300 millió dollár értékben.

– Mit kell tudni az accelerátor programjukról?
– A 2012-ben indult Startup Focus nemzetközi accelerátor programunkhoz az indulás óta több, mint 5500 startup csatlakozott, akik a SAP HANA illetve az SAP Cloud Platform technológiákkal dolgoznak. A cégek a Big Data, az IoT, a prediktív és a valós idejű analitika, valamint az AR/VR (Augmented Reality, Virtual Reality), a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia, illetve a mobiltechnológiák területeiről érkeztek.

– Milyen előnyöket jelent a startupoknak az SAP-vel együtt dolgozni?
– A Startup Focus program révén nemcsak megoldásainkat használhatják az innovatív vállalatok, hanem több száz befektetővel és véleményvezérrel találkozhatnak nemzetközi szinten és a velük való üzletkötést az SAP motiválja, segíti. Például az egyik leggyorsabban növő német cég, a Celonis is az SAP Startup Focus programjában kezdte „karrierjét” .

– Vannak más programjaik is?
– Az SAP.IO egy nyílt innovációra (Open Innovation) épülő modell, amely az újítókat arra ösztönzi, hogy az SAP erőforrásait és technológiáit arra használja fel, hogy új értéket teremtsenek. E kezdeményezést 35 millió dollárral támogatjuk, korai fázisú szoftver startupokba invesztálunk, hogy tovább bővítsük az SAP ökoszisztémát.

 

– Mi motiválta az új InnovMatch startup verseny életre hívását?
– Az InnovMatch elsődleges célja, hogy Kelet-Közép Európa országaiból innovatív vállalatokat, startupokat, fejlesztőket, felsőoktatási hallgatókat arra motiváljon, hogy különleges üzleti kihívásokat oldjanak meg, melyhez az SAP Cloud Platform (SCP) világszínvonalú megoldásait veszik igénybe. Ez segít nekik, hogy egészen újszerű üzleti értéket teremtsenek partnereik, vevőik számára. Közép- és nagyvállalatok különböző ágazatokból és más-más régiós országokból döntöttek a részvétel mellett. A verseny első fordulójára jelentkező csapatoknak e vállalatok által megosztott valós üzleti problémákra kell megoldásokat bemutatniuk a SCP segítségével. Ennek révén e vállalatok és az innovatív vállalkozók között erős kapcsolatok születhetnek, ami mindkét félnek lehetőséget jelent: a nagyok megoldást kapnak a problémáikra, a kicsik pedig fontos ügyfelet szereznek, miközben releváns problémákat oldanak meg.

– Mennyiben különbözik az InnovMatch más startup versenyektől?
– Az InnovMatch víziója, hogy együtt építsünk okos üzleti megoldásokat. A projekt célja, hogy összekössük a régió érett, ismert vállalatait, kis, innovatív csapatokkal, legyenek ezek akár egy nagyobb cég részei, felsőoktatásban résztvevők, startupok, vagy éppen független fejlesztő csapatok. Olyan ötleteket keresünk a verseny első fordulójában, amelyek már létező problémákra, igényekre adnak kreatív válaszokat. (Részletek itt: http://innovmatch.com/challenges.php – a szerk.) A verseny második fordulójában, amelyre októbertől lehet jelentkezni, nem az egyedi problémákra, hanem az adott startup vagy csapat bármilyen kihívására várjuk a megoldási javaslatokat, ötleteket, az SCP használatával.

– Mennyiben térnek el az SAP különböző startupoknak szóló programjai és versenyei egymástól?
– A Startup Focus esetén egy-egy területre kihegyezett, legjobb megoldást fejlesztő projekteket keresünk, melyek az SAP HANA platform segítségével valósítják meg céljaikat. Az SAP.IO keretében olyan vizionárius cégeket várunk, amelyek akár iparágakat tudnak megváltoztatni. Az InnovMatch-ban pedig a meglévő üzleti problémákra adott legcélszerűbb megoldásokat keressük.

– Az idei InnovMatch fel fog nőni a korábbiak sikereihez?
– Az elmúlt két évben rengeteg startup-ot hívtunk meg a versenyre, hogy ötleteikhez használják fel az SCP-t, ám idén újítottunk, és nagyobb ügyfeleinket is meghívtuk a régió számos országából, hogy osszák meg velünk a megoldandó üzleti problémáikat.
Tavaly és tavaly előtt több, mint 60 jelentkezőnk volt, tavalyi nyertesünk, az e_Vineyard Szlovéniából érkezett, és egy szőlőültetvényekre szabott, IoT-technológiát is felvonultató menedzsment rendszerrel nyert. A győztes ellátogatott az SAP kaliforniai fejlesztő központjába, Palo Altoba, ahol vállalatunk szakértői nem csak a technológiájuk csiszolásában, de a megoldás piacra vitelének megtervezésében is segítettek. Tárgyalásokat folytattunk a nyertessel arról is, hogy a Connected Agriculture és a Startup Focus nemzetközi programjainkba hogyan illeszthetnénk be az egyedi megoldást. Tavaly előtt a Shop UP nevű bolgár projekt nyerte az InnovMatch versenyt, akik bolton belüli eladási hatékonyságnöveléssel rukkoltak elő. Bemutatták alkalmazásukat az SAP Global Retail Summit alkalmával és részesei lettek a Startup Focus programunknak.
Rajtuk kívül számos más, a versenyeinken résztvevő startup SAP megoldásokhoz illesztette saját innovációit, ma pedig a teljes ügyfélkörünk számára elérhetőek különleges újításaik, jó néhányan pedig eldöntötték, SAP partnercéggé szeretnének válni.

Megosztás