Mi történt tavaly a kockatőke piacon?

Nemrég olvastam Dr. Karsai Judit: A kockázati- és magántőke ipar 2011. évi eredményei című tanulmányát, mely az EVCA által közreadott statisztikák alapján készült, és  részletesen foglalkozik a magyarországi kockázati tőke piac 2011-es eseményivel. Ebből a tanulmányból szeretnék veletek megosztani pár, szerintem érdekes és lényeges információt a tavalyi kockázati tőkebefektetésekkel kapcsolatban.

(Partneroldalunk, a kockázatitőke blog szerzőjének, Tóth Lászlónak az írása.)

A régió 2011-ben változatlanul az európai befektetések közel 3%-át képviselte, azonban versenyhelyzetének romlását vetíti előre, hogy a befektetések céljára odaígért tőke volumenének itteni növekedése mindössze az európai dinamika tizedét érte el.

A magyar kockázati- és magántőke-piac 2011-ben visszanyerte a korábban jellemző második helyét a régióbeli befektetések volumenét tekintve, sőt a kilépések értékét nézve első lett a régióban. A magyar piac a Jeremie alapok tevékenységének beindulása nyomán nemcsak régiós, de európai viszonylatban is kiugró helyezést ért el. 2011-ben a korai fázisú, azaz a kockázati tőke klasszikus funkcióját betöltő kockázatitőke-befektetések értékének GDP-hez viszonyított arányát tekintve az európai mezőnyben 6. lett. A korai fázisú kockázatitőke-befektetések mellett a növekedési tőkét és a kivásárlásokat is magában foglaló európai rangsorban pedig a 14. helyre jött fel a 2010-ben elfoglalt 22. helyről.

A 2011-es év első felében lezárt néhány nagyobb értékű befektetés nyomán a magyarországi vállalkozásokba befektetett kockázati- és magántőke értéke az EVCA PEREP_Analytics adatai szerint 2011-ben megháromszorozódott, 195 millió euróra emelkedett. A befektetéshez jutó magyarországi cégek száma pedig több mint a duplájára, 37-re nőtt. A cégek túlnyomó hányada, 32 vállalkozás első ízben kapott az adott befektetőtől kockázati-vagy magántőkét. A 2011-ben végrehajtott magyarországi befektetések értékének 80%-át a magántőke-befektetők által végrehajtott kivásárlások képviselték, a finanszírozott vállalkozások 80%-a azonban életének korai szakaszában tartó cég volt.

 

Míg 2010 előtt a magyar vállalkozások körében a cégek indulásához, korai fejlődéséhez és növekedéséhez biztosított klasszikus kockázatitőke-befektetések értéke és darabszáma igen alacsony volt, az elmúlt két évben a Jeremie alapok befektetései nyomán, e téren jelentős változás következett be. Megváltozott a kockázati- és magántőke-tranzakciók méretbeli eloszlása: a kis méretű ügyletek részaránya megnőtt, a nagy értékű befektetéseké pedig visszaesett. 2011-ben a befektetések értékének több mint ötöde, darabszámának pedig közel 90%-a klasszikus kockázati tőke funkciót töltött be a finanszírozott cégeknél. A korai fázisban nyújtott finanszírozás fellendülése pedig elsősorban a 2010 elején felállított nyolc új Jeremie alapnak volt köszönhető.

Nem elijeszteni akartam senkit, csak szerintem ezek érdekes információk. Mondjuk a 2012-es év szerintem ennyi jó hírt nem fog tartalmazni, de várjuk ki a végét. Most vagyunk félúton, és tavaly is év végén húztak bele a befektetők és hozták meg sorra a befektetési döntéseiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .