2016: 1,6 milliárd euró magán-és kockázati tőke a régióban

Az Invest Europe legújabb, a Közép- és Kelet Európával foglalkozó elemzése szerint, 2016-ban a régió magán- és kockázati tőke befektetéseinek összértéke elérte az 1,6 milliárd eurót, ami a legmagasabb érték 2009 óta. Magyarországon a régióbeli befektetések kb. 6%-a realizálódott.

A 2016-ban 1,6 milliárd euró magán-és kockázati tőkebefektetésre került sor a KKE régióban. Ennek 45 százaléka Lengyelországban, 11%-a Csehországban, 10 %-a Litvániában, 9%-a Romániában és 6%-a pedig (60 millió euró) Magyarországon történt. Ez az 5 ország tette ki a régió összes kockázati- és magántőke befektetéseinek 81 százalékát, illetve a befektetést kapó vállalatok (mind összesen 337) kétharmada is itt található. Az 1,6 milliárd euró ugyanakkor a teljes európai befektetési aktivitás csupán 3 százalékát teszi ki.

A régióban a tőkebefektetések legnagyobb részét, 23 százalékot fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be, második helyen, 22%-al az informatikai és elektronikai szektor áll.
Magyarországon ehhez képest tavaly az összes tőkebefektetés 36 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatásokba, 17 százalékot az informatika és elektronika-, míg 13 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be.

Míg 2015-ben a KKE régióban gyűjtött magántőke értéke alig 418 millió euró volt – az alapkezelők nagyobb hangsúlyt helyeztek a befektetésekre és kiszállásokra -, addig 2016-ban ez az érték 621 millió eurót tett ki. Ez 49%-os növekedést jelent, ami összhangban van az összeurópai trenddel; ahol 32%-al több tőkegyűjtés volt tavaly, mint 2015-ben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nagyobb alapkezelők visszatértek a piacra.
Földrajzi megoszlás szerint; a KKE régión kívüli európai intézményi befektetők biztosították az új régiós alapok forrásának 58%-át, ezzel szemben a KKE régiós befektetők csupán 5%-ot. Alapok alapjai 27%-al, nyugdíjalapoktól érkezett a források 16%-al, míg állami alapok csupán 15%-al járultak hozzá a teljes tőkegyűjtéshez.

A 2016-os év növekedést hozott a régióban megvalósult magán-és kockázati tőke exitek tekintetében is; rekordszámú, 112 társaság esetében került sor exitre, azaz a pénzügyi befektető kiszállására. Ebből 26 teljes vagy részleges kiszállásra Magyarországon került sor. A kiszállások érték szerinti megoszlását nézve a más kockázati tőkebefektető részére történő értékesítés tette ki az exitek 46%-át, az eladott vállalatok számát tekintve a szakmai befektetők részére történő értékesítés vezet 37 kiszállással.
Az értékesített vállalatok többsége az informatikai szektorból való, ezt követi a közlekedés, illetve a fogyasztói szolgáltatások.

Az exitek számát tekintve Magyarország a második helyen áll (26 vállalkozás), Lengyelország (29 cég) mögött és Románia (18 cég), Litvánia (12 cég) és Csehország (11 cég) előtt. Ebben az öt országban történt a kiszállások 86%-a 2016-ban.

“A magántőke aktivitás igen erős volt a KKE régióban tavaly. A piacon élénk volt az érdeklődés az alapok és az alapok befektetői részéről egyaránt.” – mondta Robert Manz, az Invest Europe’s Central and Eastern Europe Task Force elnöke.

„A tranzakciók számát tekintve Magyarország Lengyelország után a második, azaz továbbra is igaz, hogy idehaza a kisebb értékűek, de nagyobb számosságnak a befektetések, azaz idehaza a venture capital típusú befektetések dominálnak szemben pl. a csehek jellemzően private equity fókuszú piacával. Érdekes az is, hogy míg a régió egészében az állam, mint befektető részesedése az újonnan indult alapokban csökkent, idehaza a tavalyi évben a HVCA statisztikái szerint csak állami alapok indultak.” – mondta Zsembery Levente, a HVCA elnöke.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .