Hogyan segítik elő az indexkövető alapok a piaci hatékonyságot?

Mind az intézmények, mind a magánszemélyek egyre nagyobb számban fektetnek tőzsdén jegyzett indexkövető alapokba. Ezek átláthatók és alacsony költséggel járnak, de kritikusaik szerint válogatás nélkül osztják el a tőkét és ezzel ártanak a piaci hatékonyságnak is. Az MSCI kutatásai szerint azonban az indexkövető alapok azzal, hogy változatos és hatékony eszközt biztosítanak a befektetőknek, épp ellenkező eredményeket mutatnak fel: segítik az aktív alapkezelők döntéseit.
Az ETF portfóliók összességükben eltérnek a piactól
Több mint 100, az USA-ban jegyzett ETF-et elemeztünk, ezek 2017. szeptember 7-én több, mint 2,9 billió USD kezelt vagyonnal rendelkeztek. Két csoportra osztottuk a mintát: azokra az alapokra, amelyek az USA-ban (MSCI USA IMI Index), illetve azokra, amelyek nemzetközileg fektetnek be (MSCI ACWI ex USA IMI Index). Eredményeink azt mutatják, hogy az ETF-eket használó befektetők, nem egyszerűen passzívan másolják az egész piacot. Összességében az ETF-ekben tartott befektetések eltértek az alapot képző piactól. A faktoroknak való kitettség és a szektorokon belüli elosztás mellett az egyes részvényekbe fektetett összeg is eltérő volt. Ezek az eltérések a piaccal szembeni aktív téteket képviselik.

A befektetők aktív döntéseik kifejezésére használják az ETF-eket
A globális tőkepiaci ETF-ek felhasználhatók specifikus befektetési célokhoz és aktív eszközallokációs döntések kivitelezéséhez is, mint például a részvényarány megváltoztatása portfólión belül. Azok a befektetők, akik globális tőkepiaci ETF-ekbe helyezik a pénzüket, ugyan nem választanak részvényeket, de aktív döntést hoznak azzal, hogy részvénypiacba fektetnek ahelyett, hogy egyéb eszközosztályokba vagy piacokba helyeznék a tőkéjüket.

A legtöbb ETF specifikus országokra, szektorokra, faktorokra, tematikákra és stratégiákra fókuszál

Megfigyelhető, hogy a különböző ETF-ek jelentősen eltérnek egymástól befektetési tulajdonságaikban. Az egy országba és egy szektorba fektető ETF-ek egy eszközosztályon belül használhatóak arra, hogy egyes földrajzi térségek és iparágak kilátásaival kapcsolatban fejezzük ki nézeteinket. A faktor ETF-ek bizonyos konkrét faktorok és stratégiák támogatását segítik elő. A tematikus ETF-ek lehetőséget teremtenek, hogy olyan makro témák kerüljenek a figyelem középpontjába, melyek hosszútávú aktív befektetési lehetőséget hordoznak. Ezek a befektetési döntések hatékonyan valósulnak meg az indexkövető alapokon keresztül, és lehetővé teszik a tőke aktív elosztását a gazdaságban.
A faktor ETF-ek, vagyis az ún. smart beta alapok, egy egyre növekvő szeletét jelentik az indexkövető alap befektetéseknek. Ezek kizárólag bizonyos tulajdonságú, például vonzó értékeléssel vagy alacsony piaci kapitalizációval bíró részvényeket tartalmaznak. A mintánkban szereplő ETF-ek a faktorok szempontjából nagyon különböztek egymástól. Ez a változatosság lehetővé teszi a befektetők számára, hogy kifejezhessék aktív befektetési nézeteiket és személyre szabják a portfóliójuk faktorkitettségét.

Befektetési kritériumok
A faktor ETF-ek a követett indexek rendszeres újrasúlyozási módszerét másolva eladják azokat a részvényeket, amelyek már nem teljesítik a kritériumaikat és nekik újonnan megfelelő részvényeket vásárolnak a helyükre. Ez az újrasúlyozási folyamat lehetőséget teremt a faktor ETF-eknek, hogy olyan cégekbe allokáljanak tőkét, amelyek bizonyos befektetési kritériumokat teljesítenek. A módszer hasonló ahhoz, ahogy az aktív portfolió menedzserek válogatnak a részvények között.

Az indexkövető alapok az aktív portfólió menedzsment eszközei
Az indexkövető alapok segítik az aktív alapkezelést es megkönnyítik az eszközallokációt és a részvények kiválasztásának folyamatát, ami növeli a piac hatékonyságát. Továbbá a befektetőknek olyan eszközt biztosítanak, amelyekkel kifejezhetik a különböző eszközosztályok, piacok, szektorok, faktorok, tematikák és stratégiák jövőbeli kilátásaival kapcsolatos véleményeket. Ennek a folyamatnak köszönhetően, az indexkövető alapok előremozdítják a piac likviditását és hozzájárulnak a tőke hatékony elosztásához.
A cikk szerzője: Dimitris Melas, Managing Director and Global Head of Core Equity

Eredeti cikk:
https://www.msci.com/www/blog-posts/why-index-funds-promote-market/0977080570?utm_source=onemsci&utm_medium=email&utm_campaign=onesmsci_msci_monthly_04_2018

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .