Blogzine

Erős hazai befektetőt keresel? Ők azok.

Egymilliárd dollár feletti online repjegyárusító startupból szállt ki Orosz Bálint és Kapui Ákos, akik Budapestről vezették a Skyscanner mobilos részlegét. Most első cégük, a Skyscanner által felvásárolt Distinction egyetlen befektetőjével, Weiszbart Zsolttal közösen befektetői céget alapítottak A3 Ventures néven – írja a Forbes.hu (nyitókép credit: Forbes.hu és www.orbitalstrangers.com).

Az egyik legsikeresebb csapat állt most össze startupok felkutatására! Orosz Bálint, Kapui Ákos, akik 7 éve a Distinction nevű mobilos fejlesztőcéggel robbantak be, valamint első befektetőjük, a Stanfordon végzett Weiszbart Zsolt pörgeti fel most startup-támogató tudását, tapasztalatát.
Érdekes módon nem inkubátort, hanem befektetési céget alapítottak A3 Ventures Kft. néven. E cég a tervek szerint évi 2-3 startupba átlagosan 100–150 ezer dollárt fektetne be.

„Kétfajta modellben gondolkodunk” – mondja a lehetséges befektetésekről Zsolt Az egyik, hogy olyan startupokat keresnek, amelyekben megvan a mély technológiai tudás, és abban segítenek nekik, hogyan építsenek céget, skálázzanak, hozzanak be tőkét. Ilyen helyekre szívesen beszállnak első befektetőként, átadják a tudást is – ennek végül a kifutása következő körös befektető behozása is lehet.
A másik modelljük, hogy felhasználják az évek során kialakult külföldi kapcsolatrendszert és velük közösen dolgoznak . Ilyen például legelső közös befektetésük a Shapr3D, melynek 1, 3 millió dolláros seed köre során olyan külföldi neves alapokkal fektettek be közösen, mint a finn Life Line Ventures, vagy a londoni székhelyü InReach Ventures, írja az index.hu

Bár hivatalos adatok nincsenek, a Forbes magazin számításai szerint a Distinctiont anno tízmillió dollárért (2,7 milliárd forintért) vette meg a Skyscanner, a felvásárlásnak pedig csak egy része volt készpénz. A Forbes szerint a többi Skyscanner-részvény volt, márpedig a felvásárlás után lett a Skyscannerből unikornis, vagyis egy milliárd dollárnál értékesebb, tőzsdén nem jegyzett startup. Azután 2016 decemberében a kínai Ctrip 1,7 milliárd dollárért felvásárolta a Skyscannert, a tagok kezében lévő részvényeket pedig – a Forbes becslése szerint – dupla anyiért vásárolhatta meg, mint amennyiért eredetileg hozzájutottak.

 

A Forbes szerint a Skyscannerben egy szinten dolgoztak: Bálint volt a mobilos rész főnöke termékoldalról, míg Ákos ugyanezt technológiai oldalról vitte. „Az elmúlt nyolc év, Distinction, Skyscanner, folyamatos, 16 órás munkanapok egymás után, a rengeteg utazás. Úgy éreztem, hogy fáradt vagyok, nem éreztem, hogy olyan szinten tudnék teljesíteni, amilyen szinten elvárnám magamtól” – mondja. Végül pár hónapig azzal foglalkozott, hogy minden kritikus információt, pozíciót átadjon, és július közepén kilépett, szabadságra ment.

Ákos október végén hagyta ott a céget, hasonló okokra hivatkozik. „Januárban jeleztem, hogy egy listán dolgozom arról, hogyan tudok kilépni, úgy minden a továbbiakban is működjön. Bálint elég nagy veszteség volt, és most én is elmegyek, ezért egy szintet esik a vezetés jelenléte Budapesten, szerettük volna biztosítani, hogy a korábbi felállás megmaradjon” – mondja.

 

Érdeksség, hogy a csapat idén januárban a Pioneers Venturesssel közösen elindult az NKFIH közép-magyarországi startup-inkubátorok létrehozására kiírt programján, ahol a nyerteseknek 500 milliós állami támogatást és mellé saját tőkés támogatást kell szétosztaniuk. „Kicsit meglepett minket, hogy egy neves nemzetközi parnerrel, magyarországon szinte példátlan szakmai és befektetési trackrecorddal nem volt elég erős a projekt a bírálók szerint. Úgy gondoltuk, már csak azért is megcsináljuk magunktól!!!

 

További részletek a Forbes.hu és az Index.hu oldalakon:

Tizenhatóráztak naponta, most 30 évesen befektetőnek álltak – Orosz Bálint és Kapui Ákos

 

https://index.hu/tech/cellanaplo/2017/11/10/1_3_millio_dollaros_befektetest_kapott_egy_magyar_startup_shapr3d_app_siemens_apple_3d/

 

Megosztás