Blogzine

Jól mehet idén a kkv-knak

Rég nem látott szintre emelkedtek a kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 9,5%-os árbevétel és 5%-os profitnövekedésre számítanak idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adatiból.

Árbevételük idei alakulását tekintve a középvállalkozások, a profitot nézve azonban a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, a szektorok közül pedig az ipari cégek várnak kiugró pénzügyi eredményeket.

Úgy tűnik, nem lesznek idén anyagi gondjaik a hazai cégeknek. „Igen jó év elé nézhetnek a vállalkozások, ugyanis a K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi adatai szerint jelenleg átlagosan 9,5%-os árbevétel-növekedést és 5%-os nyereségbővülést valószínűsítenek idén a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Az árbevételt tekintve több mint 10 éve nem vártak ilyen magas növekedést a cégek, a nyereségbővülés várt mértéke pedig az előző negyedévi visszaesést követően visszakorrigált egy kedvezőbb szintre” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Nagyobb cég nagyobb árbevételt remél
A cégmérettel párhuzamosan a várt árbevétel-növekedés is egyre nagyobb. Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, ugyanis 5 százalékponttal 11,9%-ra ugrott a várt bővülés mértéke. A mikrovállalkozások várakozásai ennél szerényebb mértékben, 8,6%-ról 9,5%-ra nőttek, míg a kisvállalkozások várakozásai gyakorlatilag nem változtak (8,9%).
A különböző ágazatok közül az ipar cégek kilátásai a legkedvezőbbek, hiszen 15%-os növekedést valószínűsítenek.

A profit a kicsiknél marad
A profitkilátásokat tekintve már nem érvényes a nagyobb cég, nagyobb várakozások elv, itt ugyanis a legkisebb cégek a legoptimistábbak: a mikrovállalkozások átlagosan 5,3%-os nyereségnövekedéssel számolnak. Tőlük épp hogy lemaradva a középvállalkozások vannak, ők 5,2%-os, a kisvállalkozások pedig 4,7%-os profitnövekedéssel terveznek idén.
A szektorok közül a profitot tekintve is az ipari cégek a legoptimistábbak, és egyedül ők várnak átlag feletti, 7%-os nyereségbővülést az előttünk álló egy évben.

a K&H kkv bizalmi indexről
A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. A legutóbbi felmérés 2017. november 22. – december 8. között történt.
A kutatásban megkérdezett vállalkozások méret és árbevétel-kategória szerint:
mikrovállalkozások (0 – 100 millió Ft)
kisvállalkozások (101 – 300 millió Ft)
középvállalkozások (301 – 2 milliárd Ft)
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

Megosztás