Blogzine

Budapestre figyel az e-sportvilág

Élénk az érdeklődés a budapesti online közvetítés iránt. Több arénában, népes nézőközönség előtt, négy e-sportszámban mérettetnek meg Közép-Európa legjobb e-sportolói a hétvégén.

A rangos regionális eseményének első ízben ad otthont a magyar főváros, a rendezvényre több száz játékost és több tízezer látogatót várnak a szervezők. A teljes magyar online közösséget megmozgató eseményen jó pár magyar játékosoknak is szurkolhatunk.

A BOK csarnok négy helyszínén, különböző videójátékokban mérik össze erejüket a régió legjobbjai. Az eseményen a V4 országokban zajlott korábbi selejtezők győztesei és az európai élmezőnyből meghívott csapatok mérkőznek meg. A tét nagysága is jelzi, hogy az e-sportokat ma már mennyire komolyan kell venni: a pénzdíjjal járó helyezéseken túl egyes e-sportszámokban a győzelem a világsorozathoz is belépőt jelent.

Idehaza több százezresre tehető a játékosok száma, a hazai gamer-társadalom pedig az utóbbi időben kezdte kitermelni a mostani versenyen is fellépő profikat, akik világszerte a fizikai sportokkal hasonló eseményeken, nagyszámú szurkolósereg előtt, illetve online mérik össze erejüket.

E-sport lexikon

Alig két évtizede indult világhódító útjára, mára milliók űzik az e-sportokat, a szigorú szabályrendszer alapján, szervezetten működő videójátékok sportját. Az esportolók megadott számokban mérkőznek meg, többségében online módon, de egyre gyakrabban arénákban, nagyszabású nemzetközi sportesemények körében.

A profi játékosok fizikai-szellemi felkészülését és teljesítményét a Forma-1 pilótákéhoz szokás hasonlítani. A szakemberek szerint az e-sportok fejlesztik a reakciókészséget, közösséget kovácsolnak, nyelvtanulásra, csapatjátékra ösztönöznek, és a hagyományos sportokhoz hasonló fizikai és szellemi állóképességet, edzettséget kívánnak meg a résztvevőktől.

Az e-sportokat ma már ugyanolyan jelenségek kísérik, mint a bevett sportágakat. A versenyek köré egész iparág épült, amely kiegészítőkkel, showval, közvetítésekkel, fesztiválokkal szolgálja ki a látogatókat és nézőket.

Hazai e-sportolók a színen

A látogatók egyéni és csapatsportokban is szurkolhatnak hazai játékosoknak. Az egyszemélyes játékokban a FIFA18 virtuális focistáinak és a Clash Royale gamereknek, míg a csapatsportokban a League of Legends és a CS:GO hazai legjobbjainak mérkőzéseit tekinthetik meg a nézők a helyszínen, kivetítőkön és az online közvetítés útján. A látogatók emellett a videójátékok és kiegészítők garmadáját kínáló expón és további kísérőrendezvényeken kapcsolódhatnak ki a reggeli óráktól egészen éjszakába hajlóan. Az előzetes érdeklődésre tekintettel a szervezők napi 10-15 ezer látogatóra számítanak.

Csak 14 éven felülieknek!

A szombati nap ígérkezik a legnépszerűbbnek, ezért a szervezők azt javasolják, aki nem regisztrált előzetesen, érkezzen korán a helyszínre, mert a beengedés a szabad helyek függvényében történik. Az eseményt csak 14 éven felüliek látogathatják, kivéve a szombat délutánt, amikor 12 év felettiek is bemehetnek a rendezvényre.

Megosztás