Blogzine

Verseny a nagyra nőtt startupoknak, a scaleup-oknak

Az EIT Digital versenyén növekedési fázisban lévő, deep tech megoldást kínáló európai cégek indulhatnak. A nyertesek a nemzetközi piacokon léphetnek szintet.

A növekedési fázisú startupok, azaz scaleupok között keresi a legújabb európai tech sikersztorikat az EIT Digital, a digitális innováció és oktatás vezető európai szervezete, amely deep tech megoldásokat nyújtó cégek jelentkezését várja. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett startup versenyen a legjobb tíz vállalkozást összesen 750 ezer euró értékben díjazzák, pályázni 2018. június 14.-ig lehet.

Már lehet jelentkezni az európai deep tech vállalkozások startup versenyére, az EIT Digital Challenge-re. A pályázat olyan kiterjedt ügyfélkörű, gyorsan növekvő startupok, azaz scaleupok számára áll nyitva, amelyek az alábbi öt kategóriában tudnak felmutatni sikeres technológiai terméket: digitális ipar, digitális városok, digitális jóllét, digitális infrastruktúra és digitális pénzügyek. Az egyes kategóriákban két-két cég tölthet egy évet az EIT Digital Akcelerátornál, a kategóriagyőztesek további 50 ezer euró pénzdíjat kapnak.

Minden eddiginél nagyvonalúbb díjazás, 750 ezer euró összértékben
A BeeRides, a régió első reptéri közösségi autómegosztója, 2016-ban egyedüli magyar indulóként jutott a döntőbe. „Mindenkinek ajánljuk a részvételt, hiszen az EIT Digital kapcsolatrendszere minden olyan magyar startupnak releváns lehet, amely az európai és globális piacok felé orientálódik“ – hangsúlyozza Kálcsics Gergő társigazgató. A BeeRides azóta beindította németországi működését, valamint egy német befektetővel tőkeemelést is zárt.
„Az EIT Digital Challenge-re annak 2014-es indulása óta összesen 60 magyar cég nevezett. Most újra itt az esély a hazai szereplők előtt, hogy egy jó pályázattal szintet lépjenek” – emeli ki Gulyás László, az EIT Digital magyarországi irodájának igazgatója.

“Idén minden eddiginél nagyvonalúbban, 750 ezer euró összértékben díjazzuk a nyerteseket, és egyszerre tíz céget fogadunk akcelerációs programunkban” – mondja Dolf Wittkamper, az EIT Digital Akcelerátor vezetője. Az Akcelerátor csapata 40 tapasztalt üzletfejlesztőből és pénzügyi szakemberből áll, akik 13 európai város mellett Szilícium-völgyben is tevékenykednek, és 2012 óta több mint 270 startupot segítettek tőkebevonásban és piaci bővülésben.

A deep tech cégeken a világ szeme
Az Akcelerátor maga és annak startup versenye is az ún. deep tech innovációkra fókuszál, azaz egyedi tudományos és technikai újításokra, amelyek többnyire jogi védelem alatt állnak, illetve nehezen reprodukálhatók. „A felforgató deep tech megoldásokon dolgozó növekedési fázisú startupok, azaz scaleupok kulcsfontosságúak Európa jövőjére nézve, mivel ők a digitális transzformáció motorjai” – teszi hozzá Chahab Nastar, az EIT Digital innovációért felelős igazgatója.

“Európai deep tech vállalkozóként nehéz olyan eseményeket és startup versenyeket találni, ahol értik a termékünket” – hangsúlyozza Marcel Etzel, aki tavaly az ApiOmat felhőalapú platformmal nyert. “Az EIT Digital üzletfejlesztői támogatásával nagy esélyt kaptunk a nemzetközi terjeszkedésre.”

Pályázati feltételek
A versenyre az elmúlt 10 évben alapított vállalkozások jelentkezését várják, amelyeknek bejegyzett székhelye az Európai Unió valamely tagállamában található, valamint 2016-os összbevételük meghaladta a 300 ezer eurót, vagy legalább 2 millió euró tőkebefektetést tudnak felmutatni. A legkiválóbbak az ősz folyamán szakértői zsűri előtt személyesen is bemutatkozhatnak.

A megmérettetésre 2014 óta 27 európai ország több mint 1600 vállalkozása jelentkezett, és a legtöbb győztes startup ma már nemzetközileg sikeres cég.

A jelentkezési határidő: 2018. június 14. További információ és jelentkezési lap az EIT Digital Challenge honlapján található: www.challenge.eitdigital.eu

Megosztás