Blogzine

Most érdemes kockáztatni? – A kockázati tőkével kapcsolatos webes említések elemzése

2018 a kockázati tőkebefektetések éve is lehetne, legalábbis az utóbbi 3 hónap médiaadatai nagyon pozitív képet festenek a témáról. Kik a legaktívabb hírmegosztók ? Mik az aggodalmak? Ezekről is írunk rövid elemzésünkben. Íme a részletek.

Az Neticle médiaelemző rendszerével az elmúlt 3 hónap magyar weben született említéseit vettük górcső alá (márciustól 1-től május 31-ig). Ezidő alatt 627-szer fordult elő a kockázati tőke , aminél kiemelkedőbb számokat ugyan nem nehéz találni — pl. a startupszcéna topszereplőiről 14 nap alatt (február vége és márc eleje között) 979 startupokkal kapcsolatos tartalom áraszotta el a magyar webet –, de a téma szakmaiságát tekintve azért erős évkezdésnek mondható ez a 2018-as. A több mint félezer találat nagy részét a sajtóemlítések teszik ki, az egyszeri internetezőt úgy látszik, kevésbé mozgatta meg a startupok és kockázati tőke világa és a tőkebefektetési hírek.

 

 

A kockázati tőke kifejezés megoszlása tartalomtípusok szerint (Forrás: Neticle)

Az említések számának alakulásából kiderül azért, hogy folyamatosan aktív volt a téma a weben.

Hullámzó az említsek száma, folyamatosan volt miről témázni a tőkebefektetések körül (Forrás: Neticle)

A sajtóban relatíve gyakran szólt a fáma újonnan köttetett partnerségről tőkebefektetők és feltörekvő startupperek között, megduplázódott bevételről a kockázati tőkebefektetésnek köszönhetően (a Nanushka nagy örömére), és sosem látott összegek beruházásáról pl. az AI szektorban. Az „Évtizedes csúcson a kockázati tőke” és „Összefog a Microsoft és a Hiventures a magyar startupok jövőjéért” szalagcímek már előrevetítik, hogy bár főleg a sajtóban, de összességében és a social media véleményekben külön is a pozitív említések kerültek fölénybe, így a téma megítélése a vizsgált időszakban végig pozitív és felfelé ívelő maradt.

A kockázati tőke megítélése az online sajtóban és a social media userek gyártotta tartalmakban (Forrás: Neticle)

Melyek pontosan ezek a sajtóorgánumok, amik a legtöbbet foglalkoznak a startupperek és befektetők egymásra találásával, a befektetési hírekkel? A gazdasági-pénzügyi szakmai hazai képviselői szerepelnek a lista élén. A leggyakoribb témák ábrából pedig az is kiderül, hogy bár lerágott csontnak érzékelhetjük, az „innovatív startupok” ideje még nem járt le, ezek top10-es asszociációk a kockázati tőke kapcsán.

A weboldalak, amik a legaktívabban figyelik a befektetők lépéseit (Forrás: Neticle)

Top témák, amik a kockázati tőkéhez kapcsolódnak (Forrás: Neticle)

Mint említettük, a sajtóemlítések teszik ki a találatok nagy hányadát, méghozzá 78%-ban, a social media vélemények aránya 22%. Utóbbiak között bár több a negatív említések aránya, így is csak feleannyi, mint a pozitív említéseké. A néhány negatív hangvételű találat a kockázati tőkebefektetést felhasználó vállalatok fenntarthatóságának megkérdőjelezéséről szól. A legpozitívabb említések leggyakoribb témája pedig a sikersztorik (mint a Hiventures élvonalbeli helye a nemzetközi befektetők között), illetve a nagyösszegű támogatások (mint pl. a Virtuózok terjeszkedésének megtámogatása), amik leginkább blogokon jelentek meg (pl. insiderblog, fintechradar, fintechzone, hafr.blog.hu, eleve.blog.hu).
Összességében látszik tehát, hogy ha vmikor, akkor idén érdemes a szkeptikusabb startup-vezetőknek is megfontolni a befektetési lehetőséget, mert igencsak pörög a piac.

Kíváncsi, más témában mit mutatnak meg a médiaadatok? Keresse fel a Neticle-t még ma, és kérjen ingyenes hozzáférést a kipróbáláshoz!

Megosztás