Blogzine

Brain Bar Budapest benyomások – szubjektív

Innovatívan oldotta meg egy olyan konferencia megszervezését a Design Terminál csapata, ami Magarországot felteheti a nemzetközi térképre.

A nagy nemzetközi informatikai és innovációs konferenciák versenyébe Budapest esélytelen induló lenne, már csak azért is, mert méretben sincsenek akkora konferencia központok, mint ahol a barcelonai Mobile World Congress vagy a Webit Isztambulban, de még a bécsi Pioneers-szal is nehezen versenyeznénk.

Ezért nagyon előremutató, hogy egy jóval kisebb lélegzetvételű, de valóban újszerű öltettel álltak elő. A Brain Bar Budapest nem a technológia mindenhatóságának hangosztatásáról szólt, hanem lehetőséget és veszélyeket is felvázolt. Különösen jó, hogy nem csak az átszellemülten prédikáló evangelistákat kellett hallgatni, hanem velük szemben józan érveket megfogalmazó, földhöz ragadt szakemberek is megfordultak szép számmal.

Mert persze szép dolog, hogy a fiatalok vállalkozzanak, és szép számmal vannak hihetetlen sikerek, amik valóban inspirálhatnak másokat is, de azért szerintem a társadalom nagyobbik, mégpedig sokszorosan nagyobb fele nem fog vállalkozni.

Nekik is kellenek azonban munkahelyek és minél jobb életminőség. Ezért is érdekes, hogy milyenek lesznek a jövő munkahelyei, hogyan működik a társadalmunk, hogyan lehet az interneten keresztül egy ország fejlődésébe jobban beleszólni.

brain bar budapestjpg

A másik pozitívum, hogy sok közép-kelet-európai történettel és megoldással lehetett találkozni. Ez már csak azért is érdekes, mert azért mégis csak más kihívásokkal és nehézségekkel találkozunk a régiónkban, mint a Szilícium-völgyben vagy Nyugat-Európában.

A különbségek között is felsejlik, hogy egy a jövővel és az innovációval, ennek társadalmi, emberi aspektusaival foglalkozó konferenciára valószínűleg az említett régiókban nem szivárogna be az aktuálpolitika annyira látványosan, mint nálunk. Matolcsy György Rules of Strucutres című előadásáról sehogy nem tudtam eldönteni, hogyan került ide (képen lentebb), aztán megláttam, hogy a főtámogatók között van a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány – Matolcsy jegybanki milliárdokkal kistafírozott unortodox alapítványa.

brain-matolcsy

 

De Navracsics Tibor részvétele is érdekes választás az oktatás jövőjéről szóló vitán. Különösen a külföldieknek lehetett furcsa a nemzetközileg ismeretlen előadók részvétele.

Szerencsére ellenpélda is akadt: több magyar szakember is nagyon profeesszinális előadásokat tartott, vezetett vitát. Egy ilyen közép-európai kezdeményezés pedig kiváló  alkalom a régió országai közötti kapcsolatok erősítésére (hiszen igencsak gyengék még), és biztosan hasznos a kapcsolatok bővítése mellett, hogy a szélesebb világnak is be lehet mutatkozni egy ilyen rendezvényen.

Nehezítette viszont a társalgást a szünetekben a modernnek gondolt dj-szettek és a dübörgő zene, és kétségtelenül nem mindenki ízlésének volt megfelelő az elektronikus zene és a dübörgő basszusok.

A kép elsőre tehát kissé vegyes, de üdvözlendő, hogy nálunk is van végre igazi nemzetközi szintű kezdeményezés startup és új gazdaság témakörében!

Megosztás