Blogzine

Eltűnőben a nagyvállalatok optimizmusa

Év elejéhez képest látványosan mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében. A legnagyobb hazai cégek egy éves várakozásait jelző K&H nagyvállalati növekedési index 3 ponttal csökkent, így jelenleg 8 ponton áll, mivel a cégek kisebb árbevétel-növekedéssel és beruházási szándékkal terveznek.

Visszafogták következő egy évre vonatkozó várakozásaikat a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. A növekedési kilátásokról képet adó K&H nagyvállalati növekedési index 3 pontos csökkenést követően jelenleg 8 ponton áll. „A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérésünk eredménye szerint a csökkenés ellenére a cégek óvatos optimizmussal tekintenek az előttünk álló egy évre. Ezzel együtt az is jól látható, hogy az elmúlt fél évben egy lassú csökkenő trend vette kezdetét” – hívta fel a figyelmet Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

„A vállalatok továbbra is saját helyzetüket látják kedvezőbbnek – annak ellenére, hogy a vállalati részindex 15-ről 11 pontra süllyedt –, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest. A makrogazdasági részindex jelenleg -1 ponton áll, ami azt jelzi, hogy a cégek várakozó állásponton vannak a gazdasággal kapcsolatban” – részletezte az eredményeket Patrick Van Overloop.

Kisebb árbevétel, kevesebb beruházás
A nagyvállalatok saját kilátásainak tavaly év végéhez képest borúsabb megítélése mögött leginkább az alacsonyabb várt bevétel-növekedés és beruházási szándék áll. A szektor átlagosan 1,6%-os árbevétel-növekedést valószínűsít a következő egy év során, ami jelentős visszaesés az előző negyedévi 2,8%-hoz képest. Feltehetően ezzel függ össze a szerényebb beruházási hajlandóság is, ugyanis 54%-ról 43%-ra visszaesett a következő egy évben fejlesztést tervező cégek aránya.

Jelenlegi szinten maradhat a gazdaság
A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egyéves (71%) és hároméves (52%) időtávon egyaránt. „Az előttünk álló egy évben a vállalatok ötöde, hároméves időtávon pedig a cégek 35%-a várja a gazdaság további élénkülését. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok szerint a magyar gazdaság akár túl is szárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentésében közölt idei 4,4%-os és jövő évi 3,5%-os várható gazdasági növekedést” – mondta el a szakember.

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról
A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem-állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 250, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2018. május 22. és június 29. között zajlott.

Megosztás