Blogzine

Új időszámítás indul az ELI-ben

Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont Magyarország legfejlettebb, nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú kutatási infrastruktúrája, amelynek kivitelezése hamarosan lezárul.

A megépült kapacitás felhasználók részére történő rendelkezésre bocsátása az erre a célra létrejövő speciális európai kutatási konzorciumon keresztül valósul meg, az alapító tagországok köréről várhatóan még az idei évben döntés születik. A Kormány ezért úgy döntött, hogy a magyar tudomány támogatása érdekében egy 5 éves szakmai terv keretein belül kialakítja az ELI-ALPS saját tudományos profilját. Az intézkedés hozzájárul ahhoz is, hogy minél több világhírű, nemzetközileg elismert szakember és kutató számára váljon vonzóvá a kutatóközpont. A lézereken alapuló infrastruktúra saját kutatási köre két olyan új projekttel bővül, amelyek a korai stádiumú rákkutatás és a nukleáris hulladék kezelés területén ígérhetnek eredményeket.

Az intézkedések szorosan kapcsolódnak a kormányzat azon tudománypolitikai stratégiai célkitűzéséhez, amely Magyarország versenyképességének növelését tűzi ki célul az innovációs, kutatási kapacitások hatékonyabb, céltudatosabb felhasználása által. A nagyrészben megvalósult lézeres infrastruktúra egy új korszak kezdetét jelenti, ami új vezetést kíván. Egy nemzetközileg kiemelkedő elismertségű vezető kutató kiválasztásáig a tulajdonosok Jakab Lászlót kérték fel az ügyvezetői feladatok ellátására, aki korábban többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gazdasági főigazgatói, valamint több nemzetközi vállalat illetve pénzintézet vezető posztját is betöltötte.

Megosztás