Blogzine

Miért kelendőbb manapság a magántőke a tőzsdére lépésnél?

A 2008-ban kezdődő gazdasági világválságot követően a magántőkepiac észrevehetően növekedni kezdett: az intézményi és magánbefektetők a magas hozamokat kezdték üldözni az alacsony kamatlábak mellett. Érdekes módon olyan ismert és gyorsan növekvő nagyvállalatok, mint az Uber vagy az AirBnB is csak a megszokottnál jóval később választják a tőzsdei bevezetést. 

Bár a tendencia kezdetben aggodalomra adott okot, a magántőke (private equity) fokozatosan növekvő népszerűsége kiemelkedő szerepet játszott a kis- és középvállalkozások dinamikus fejlődésében. Bejegyzésünkben felelevenítjük az elmúlt évekre jellemző cégfinanszírozási trendeket.

Befektetési láz

Az Invest Europe adatai szerint az Európában kezelt magántőke eszközök 2017 végére elérték a 640 milliárd eurót – ez a gazdasági világválság idejéhez viszonyítva több mint 60 százalékos, míg az ezredfordulóhoz képest több mint ötszörös növekedést jelent. A magántőkealapok állományának szabadon felhasználható része, az úgynevezett „dry powder” hasonló mértékben nőtt: 2017 végére elérte a 145 milliárd eurót, ami ötszörös növekedés az ezredforduló adataihoz képest. Szintén sokatmondó, hogy az elmúlt 25 évben Európában felhalmozott pénzeszköz állományának – mintegy 1 billió euró – 34 százaléka az elmúlt öt évben ebbe a képzeletbeli kasszába került. A közép-és kelet-európai piacra irányuló magántőke forrásgyűjtése egy év alatt 46 százalékkal növekedett és 2017-ben elérte az 1,3 milliárd eurót, Magyarországon azonban még inkább a korábbi növekedési fázisokban lévő vállalkozások kockázati tőkével történő finanszírozása a jellemző.

További részletek itt:
https://www.blog.szta.hu/miert-kelendobb-manapsag-a-magantoke-a-tozsdere-lepesnel/

Megosztás