Blogzine

Hiventures: 9+30 helyett 15+50 millió, 150 helyett 250 millió, vagy akár egymilliárd

Most jelentették be: igen jelentősen növelte az összeget befektetési programjaiban a Hiventures. Az inkubáció, magvető és növekedési életszakaszokban a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek is változak.

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója a Youtube Live-on megtartott online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az általuk kezelt 66 milliárd forint egy jelentős részét arra szánták, hogy a kezdeti fázisba lévő cégekbe fektessék. Óriási volt az érdeklődés, eddig több mint 2000 cég érdeklődött náluk, közülük bő 200-ba már befektettek.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese az új stratégia, az új összegek mellett arról is beszélt, hogy 2 év alatt több mint 100 szakmai mentor támogatta és támogatja. Mégis: még mindig komoly finanszírozási űr van az inkubációs cégek esetében. Éppen emiatt döntöttek úgy, hogy megemelik az eddigi 9 millió forintos befektetési összeghatárt 15 millióra június 1-től. Ehhez illeszkedik egy maximum 50 millió forintos tagi kölcsön (eddig egy maximum 30 millió volt – ez az ún. Inkubáció Plusz program). De továbbra is csak 9%-ot kérnek a cég részesedéséből. Azaz a 9 millió feletti részért nem kérnek részesedést!

A következő szakasz a magvető tőke itt is növelik a befektetési összeghatárt, de ennek odaítéléséhez az kell, hogy legyen egy már működő prototípus. Az eddigi 150 helyett 250 millió forint lesz a felső határ, az alsó határ pedig 65 millió forint.

A harmadik szakasz, a növekedési befektetési portofólió igazgatója kitért arra, hogy a növekedési szakaszban már érettebb cégekkel foglalkoznak: itt az eddigi 1,5 millió eurós felső határt 3 millió euróra (azaz egymilliárd forintra) emelték fel.

Megosztás