Blogzine

A jövő hűtéstechnológiájával versenyzik a hazai startup Krakkóban

A Start it @K&H-ban fejlődő V-Chiller csapata a hazai győzelem után most az InnoEnergy PowerUp! nemzetközi döntőjén is bizonyíthat.

A V-Chiller a jelenlegi hűtőknél hatékonyabb, gyorsabb és kisebb vákuumhűtője ugyanis nemcsak azonnali hűtést tesz lehetővé, de egyben teljesen mentes az üvegházhatású gázoktól, így azok 2030-ig történő kivezetése után a jövő hűtéstechnológiája lehet.

Mit csinál egy mai huszonéves, ha elmegy egy fesztiválra, és a hőségben nem kap behűtött sört: feltalál egy azonnali hűtést lehetővé tevő mobil hűtőt. A Start it @K&H-ban fejlődő V-Chiller csapata pontosan ezt tette, ugyanis vákuum hűtéstechnológia alkalmazásával egy olyan kisméretű hűtőberendezést alkotott, amely kevesebb, mint egy perc alatt képes lehűteni az üdítőket. „Ma már természetes, hogy pillanatok alatt fel tudunk melegíteni valamit, de mit tehetünk akkor, ha hűteni akarunk nagyon gyorsan? Nos, ezért gondoltunk újra egy, már meglévő technológiát, a vákuumhűtést, mégpedig úgy, hogy az eddig főként a friss étkezési termékek – mint például a leveles zöldségek – gyorsfagyasztásánál alkalmazott ipari hűtéstechnológia alkalmazásával a jelenlegi hűtőknél hatékonyabb, kisebb, gyorsabb és környezettudatosabb berendezést hoztunk létre” – tájékoztatott Amir Wasily, a V-Chiller technológiai vezetője.

A V-Chiller azonnali hűtést megvalósító eszköze több mint 50%-kal kevesebb energiát használ a hagyományos italhűtőkhöz képest, miközben teljes mértékben kiküszöböli a fluor tartalmú üvegházhatású gázok (fluorozott szénhidrogének, HFC-k) használatát, amelyek alkalmazását globálisan 2030-ig fokozatosan megszüntetik. A cég ambíciója ezért nem kisebb, minthogy a kitűzött dátumig a jelenleg a világon használt hűtők, fagyasztók és klímaberendezések mintegy 50 százalékát vákuumhűtést alkalmazó berendezésekre cseréljék.

Az InnoEnergy PowerUp! energiaipari startup verseny hazai döntőjének megnyerése után a V-Chiller a Krakkóban most zajló nemzetközi döntőben is bizonyíthat, ahová 14 ország leginnovatívabb energetikai startup csapata kapott meghívást. Egy sikeres döntős szereplés, a győzteseknek járó 50 000 eurós főnyeremény és a felkínált befektetői kapcsolatok lehetővé tehetnék a V-Chiller számára akár a nemzetközi továbblépést is.

Megosztás