BlogzineHazai pálya

60 millió akár 20 projektnek a vírusellenes ötletek és startupok versenyén – interjú

Már csak május 7-én éjfélig lehet jelentkezni: ötlet- és startup versenyt hirdet az NKFIH és az ITM minden olyan ötletre, megoldásra, ami a jelenlegi nehéz járványügyi, egészségügyi és társadalmi helyzetben – szakterülettől függetlenül – segíthet a felmerülő új kihívások enyhítésében. A részletekről Kölkedi Krisztiánt, az NKFIH ifjúságstratégiáért és startupokért felelős főtanácsadóját kérdezte az insiderblog.hu.

– Cég szükséges ahhoz, hogy pályázhassunk a CovIDEA versenyre?

– Természetesen nem csak cégek jelentkezését várjuk, hanem magánszemélyekét is! Utóbbi esetében egy „pályamunka” szintű megvalósíthatósági tervvel összekötött és kidolgozott ötletet kell beküldeni. Projekt kategóriában is lehet egyénileg pályázni. Ebben az esetben a pályázat szöveges részében mindenképpen fel kell tűntetni,  hogy a cégalapítás megvalósítás alatt van, de a projekt kivitelezését vállalják.

– Hogyan fog zajlani a nevezés, mire érdemes figyelni?

– A jelentkezéshez szükséges felület az alábbi linken érhető el: https://nkfih.gov.hu/covidea

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel egy, már meglévő, de nem kifejezetten erre a célra létrehozott felületre esett a választásunk. Célunk az volt, hogy a lehető leggyorsabban legyen hitelesített mód a pályázatok benyújtásához, hogy minél hatékonyabban tudjunk reagálni a kialakult helyzetre. A felületen vannak kötelezően kitöltendő részek függetlenül attól, hogy ötlet vagy projekt kategóriában pályáznak, ekkor a nem releváns részeket tetszőleges számokkal és adatokkal lehet kitölteni. (pl. cégjegyzékszám: 11-11-111111)

– Hogyan fog zajlani a verseny? Prezentáció kell? Online megy az egész?

– A döntési folyamat elérhető a pályázati felhívásban. A pályamunkák feltöltése a megadott linken lehetséges, tetszőleges formában csatolmányok feltölthetők, így akár prezentáció is. Az előszűrés után a döntőbe jutott projektek értesítést kapnak, majd egy 3 perces bemutatkozó videót kell elküldeniük, amelyet 5 fős zsűri értékel. A folyamat teljesen online.

– Kik lesznek a zsűriben, hogyan lesz a döntési folyamat?

– Zsűritagságra felkérésünket elvállalta Kis Márton (Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ) egészségügyi innovációs szakértője, Balogh Péter (Petya) a Baconsult Kft. vezetője, Dr. Porkoláb Imre ezredes, aki a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Fegyverzeti Igazgató Kutatás-fejlesztésért és Innovációért Felelős Helyettese, Katona Bence a Hiventures vezetője. Az NKFIH részéről pedig Sebők Katalin elnökhelyettes asszony vesz részt a zsűrizésben.

– A keretösszegeket súlyozza a zsűri vagy az összes nyertes egyenlő arányban kap a díjakból?

– A keretösszegeket a zsűri súlyozza, a támogatott projektek különböző arányban kaphatnak juttatást.

– A díjak készpénz díjak? Kérnek érte tulajdonrészt, extra jogokat?

– Ez egy teljes mértékben vissza nem térítendő állami támogatás, semmilyen tulajdonrész, viszontkövetelés, tulajdonjog, vagy extra jog nem kapcsolódik hozzá.

– Lesz 2. 3. helyezett mindkét kategóriában?

– Nem lesznek kiemelt helyezések, a zsűri azonban nem egyenlő arányban díjazza a támogatott pályázatokat.. Összesen közel 60 millió Ft támogatásból maximum 20 benyújtott nyertes pályázatot díjazunk. Ötletekre azonban maximum 2,5 millió Ft támogatást biztosítunk.

– A helyezetteknek nagyobb esélye van befektetésre?

– A projekteket az innovációs ökoszisztéma elismert szakemberei értékelik, ez a pályázók által kommunikációs eszközként használható a befektetői tárgyalások során, azonban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nem biztosít nagyobb esélyt a befektetési tárgyalások során.

Megosztás

One thought on “60 millió akár 20 projektnek a vírusellenes ötletek és startupok versenyén – interjú

  • Dian Gábor dr

    Tisztelt Kölkedi Krisztián főtanácsadó úr!
    Örvendetes pályázati kezdeményezésükre a Kreatív Innovációs Laboratórium csapata nevében,de
    az egészségügy innovációs kényszere okán pályázunk! Két célunk van:
    1/ Az egészségügy Állami Számvevőszék vizsgálatai által feltárt hiányosságok egyik rejtett oka:
    százszámra vállaltak/ és vállalnak!/ külföldön munkát orvosok,nővérek. Állami innovációs kihívás,hogy
    elvárható színvonalú lakhatási lehetőséggel csökkentsük ezt a helyzetet.
    2/ Az innováció sikeréhez különlegesen gyors és hatékony eljárás a HOLOGRAMM eljárás.Felajánjuk
    hogy a Hivatal 20 fiatal részére ingyenesen ,gyakorlatorientáltan átadhassa a mósdszertant.

Comments are closed.