Blogzine

Újabb áttörést hozó innovációk az energetikában

– Az InnoEnergy legfrissebb hatástanulmányában, az Impact Reportban arról számolt be, hogy 2011. óta az általuk támogatott, energetikával foglalkozó startupok 1741 állást hoztak létre Európa-szerte, miközben több mint 56.000 embert juttattak energiához a fejlődő országokban.

Az előrejelzések szerint a pozitív folyamatok a jövőben is folytatódnak és ezek a vállalkozások 809,5 millió euróval csökkentik az energiaköltségeket, illetve 5,5 tonnával a széndioxid-kibocsátást, ami pont annyinak felel meg, mintha 47.000 autót kivonnának a forgalomból. Ezek közé az InnoEnergy által felkarolt startupok közé tartozik a svéd CorPower Ocean és a dán Pro-Dome is. Előbbi bóják segítségével elektromos árammá alakítja át a hullámok energiáját, míg az utóbbi a szélturbinák lapátjainak ellenőrzésére szakosodott automatizált drónok vezető fejlesztőjeként a szárazföldi szélturbinák ellenőrzésének költségeit csökkenti.

„Európai viszonylatban a hullámenergia óriási lehetőségeket rejt magában. Egy magas exportpotenciállal rendelkező, új iparág építhető rá, az elérhető munkahelyek számának jelentős növelése mellett.” – hangsúlyozta a Patrik Möller, a CorPower vezérigazgatója. A szakember hozzátette, hogy a terveik szerint az első kísérleti telepeket már 2021-2023 során képesek lesznek kiépíteni, és így 2023-ra megteremtik a kereskedelmi telepek előfutárait.

Hasonlóan nagy léptékben fejleszt a Pro-Dome is, amelynek munkatársai eddig már több mint 2300 lapátvizsgálatot hajtottak végre Európában és Dél-Amerikában. Legújabb innovációjuk egy olyan automatikus kárfelmérő eszköz, amely egyfelől csökkenti a szélturbina vizsgálatok idejét, másfelől növeli azok pontosságát.

Az InnoEnery ezeket az innovatív vállalkozásokat Európa egyik legnagyobb energetikai eseményén, The Business Booster-en (TBB) mutatta be idén októberben, amelynek célja a tiszta energiával kapcsolatos fejlesztések előmozdítása volt a kontinensen. A „The Future is Now” gondolat köré épülő rendezvényen az érdeklődők megismerhették a legmodernebb 150 fenntartható energetikával foglalkozó újítást, amelyek a várakozások szerint meghatározó elemei lesznek a jövő energiaiparának.

Megosztás