Blogzine

Tizenkét startuppal zár az első magyar hardver fókuszú befektető

Tizenkét ígéretes befektetéssel, a mai napon lezárja jelenlegi alapjának aktív befektetési időszakát az első hazai, kifejezetten korai stádiumú hardveres és IoT startupokat célzó kockázati tőkebefektető, a SmartWare.tech. Az indulás óta eltelt három évben közel 600 millió forintot fektettek be főként Magyarországról és a régiónkból érkező startupokba. Az aktív kihelyezési időszak végeztével továbbra is nagy hangsúly helyeződik a felépített portfolió kezelésére.

A magán és uniós forrásból egyaránt építkező SmartWare.tech-et a hazai innovációs ökoszisztémában ismert szakemberek indították 2016-ban azzal a céllal, hogy megtalálják a saját területükön legkiemelkedőbb induló vállalkozásokat. A befektetőtársaság a tőkén kívül prototipizáló, gyártáselőkészítő, gyártói, valamint üzletfejlesztési tapasztalatokkal is segíti portfoliócégeit, melyek között találhatók egészségügyi eszközöket, illetve otthoni okoseszközöket fejlesztő cégek éppúgy, mint a sporthoz, az ingatlanpiachoz, valamint a szórakoztatóiparhoz kötődő innovációk is. A két legfrissebb befektetés a páciensek videón rögzített mozgásának elemzésén keresztül aszinkron orvosi vizsgálatot lehetővé tevő Patient-Record, valamint a siketek és nagyothallók számára fejlesztett, valós idejű beszédfelismerő és leiratozó rendszer, a Hearnok.

„A sikerünk valódi mércéje az lesz, hogy hány portfoliótársaságunkat tudjuk hozzásegíteni következő körös befektetéshez, illetve exithez, és persze hogy milyen exithez, illetve következő körös befektetéshez” – emelte ki Málnay Barnabás, a SmartWare.tech egyik alapítója. A következő időszakban, az idei év végéig várhatóan lezárul egy részleges exit az egyik társaság esetében és a tervek szerint több projekt is eljut a következő körös befektetésig.

Az indulástól kezdve a befektetési filozófia része volt a nyitottság a más tőkebefektetőkkel közös tranzakciók iránt, ezért a portfolió egy jelentős részében eleve társbefektetőként van jelen a SmartWare.tech. A Konetikbe például olyan kiemelkedő angyalbefektetők mellett szállt be a SmartWare.tech, mint a Ustream technológiai társalapítója és az Intel által 2017-ben felvásárolt izraeli Mobileye technológiai vezetője; a Phoenix-ben a társbefektetők között van a Wizzair korai befektetői által társalapított Andgo Partners; a VR Park Hungary-ben a tőkepiaci tranzakcióiról és magántőke befektetéseiről ismert Arago, az évtizedes kockázati tőke múltra visszatekintő Cashline Csoport és a DBH legújabb alapja a SmartWare.tech társbefektetői; az Armbeep-ben a Slovene Enterprise Fund; a REscan-ben az Acequia Capital, az Earlybird VC ügyvezető partnere, Roland Manger, és a Granpool VC; az Oramix-ben és a Rainbox-ban pedig a Hiventures.

Megosztás