Blogzine

Nem akar beindulni a kiskereskedelem!

Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt, tavaly októberhez mérten 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma. Csalódást keltettek az elemzők számára a friss adatok és rossz előjelnek tekintik a GDP szempontjából is. Az év egész tekintve stagnálás lehet a szektorban, hiszen a vírus második hulláma ismét óvatosságra inti az embereket.
Októberben a nyers adat szerint 2,4 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Ellenben az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonálisan és naptárhatástól megtisztított volumene a KSH friss adatai szerint.

Az egész év meglehetősen hektikusan alakult, köszönhetően a koronavírus-járvány különböző hullámainak is. Így például a második és a harmadik negyedévben csupán júliusban nőtt a forgalom volumene, akkor mindössze 0,4 százalékos éves növekedést mért a KSH. Szeptemberben pedig a volumen 2,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Októberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 1,2 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 10,5 százalékkal csökkent a volumen az előző év azonos időszakához képest. Nem meglepetés, hogy az e-kereskedelem tovább szárnyal, hiszen az öszforgalomból 8,6 százalékkal részesedő szektor volumene 43,4 százalékkal emelkedett.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1100 milliárd forint volt. Vagyis az év első tíz hónapjában a forgalom volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Stagnálhat az idei forgalom, óvatosak az emberek

Az adatokat kommentáló elemzők meglehetősen szkeptikusan látják a piaci helyzetet. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta: októberben is messze a piaci konszenzus alatt teljesített a kiskereskedelem, olyannyira, hogy még a legpesszimistább várakozástól is elmaradt a teljesítménye. A kiskereskedelem sorozatos negatív meglepetéseket produkál, bármennyire is szeretne a piac hinni abban, hogy a helyzet gyorsan javul.

Ráadásul az év hátralévő részében a helyzet további romlása várható. A járvány felerősödése következtében ismét egyre több munkáltató döntött úgy, hogy elrendeli az otthoni munkavégzést. A kijárási korlátozások bevezetésével pedig még inkább visszaesik az üzemanyag kiskereskedelem. A bizonytalanság és az újból romló munkaerőpiaci helyzet miatt várhatóan erősödik az óvatossági megtakarítás és a fogyasztási hajlandóság is mérséklődik.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a járvány második hulláma miatti óvatosság, a kissé romló munkaerőpiac, illetve az egy évvel ezelőtti magas bázis hatására csökkent a forgalom októberben. A következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, éves összehasonlításban stagnálást, minimális növekedést mutathat, a járványhelyzet előtti szint elérése a jövő év elején várható.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az üzemanyag-forgalom nélkül a kiskereskedelmi forgalom összességében stagnált volna. Novemberben a korlátozó intézkedések vélhetően kismértékű negatív hatást gyakoroltak a forgalom alakulására, ám messze nem akkorát, mint az áprilisi leállás. Ennél is fontosabb azonban a kiemelkedő forgalmat produkáló december, hiszen ez határozza majd meg a fogyasztás hozzájárulását a GDP-növekedéshez.

Az eurózónában nőtt a volumen

Ellenben az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben, 1,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom októberben az Eurostat jelentése alapján a 19 tagállamban. Az egy évvel korábbihoz, a 2019 októberihez képest naptári kiigazítással 4,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. A legnagyobb havi növekedést Dániában regisztrálták 8,3 százalékot. Horvátországban 6,5 százalékkal, Franciaországban 2,8 százalékkal nőtt havi bázison a kiskereskedelmi forgalom októberben.

Megosztás