Blogzine

Levertség, fejfájás, gyomor- és ízületi panaszok – ezekre a tünetekre kerestek a legtöbben

Minden korosztályban a krónikus fáradtságra panaszkodtak a legtöbben az év első felében egy tünetellenőrző rendszer alapján. Az egészségük iránt érdeklődők több mint harmadánál a dohányzás vagy túlsúly állhat a panaszok hátterében.
A 2020-as év végén indult el a Dokio.hu hazai fejlesztésű magánorvos kereső és időpontfoglaló rendszer, amelyen, Magyarországon elsőként egy fejlett, mesterséges intelligenciát is használó tünetellenőrző rendszer is segíti a panaszokat okozó betegségek feltárását és a megfelelő szakorvos kiválasztását.

A Dokio alkalmazást fejlesztő Egészségplatform Kft. ügyvezetője, Radnóczi Gergely ismertette a tünetellenőrző rendszerben eddig megadott adatok alapján készült kutatás eredményét. Az alkalmazáson keresztül, a kevesebb, mint egy éves működése óta már több mint 100 ezer ember ellenőrizte a tüneteit. A decemberi indulás óta az elmúlt hónapokban leggyakrabban fáradtságot és a fejfájást jelölték meg panaszként a felhasználók.
„A Dokio tünetellenőrzője a részletes és alaposan összeállított kérdéssornak köszönhetően a felhasználó összes felmerülő panaszát rögzíti, majd tünet együtteseket és kockázati tényezőket figyelembe véve adja meg a lehetséges okokat és irányítja a felhasználót a megfelelő szakorvoshoz.” – mondta Radnóczi Gergely. „A tünetellenőrző az elmúlt hónapban a leggyakrabban tenziós fejfájásra gyanakodott – ezt leginkább a stressz és az alváshiány váltja ki. Valószínűleg nem véletlen, hogy a járvány harmadik hulláma alatt ilyen sokan panaszkodtak hasonló tünetekre, hiszen több más kutatás is rámutatott, hogy a karantén időszak és a bezártság gyakori velejárója a kevesebb alvás és megnövekedett stressz-szint.”

A keresett tünetek alapján az első két helyen minden korosztálynál a fáradtság és a fejfájás állt. Ezen kívül sokan kerestek rá emésztőrendszeri panaszokra, például hasi fájdalomra, puffadásra, hányingerre. Kivételt képeznek ez alól a 60 év fölöttiek, akik a legtöbbször ízületi fájdalmakra, mozgásszervi problémákra panaszkodtak, minél idősebb korosztályról beszélünk, annál gyakrabban.

„Az elmúlt időszakban gyakran keresett tünetek között voltak a nátha és egyéb megfázásos tünetek, amik akár egy COVID-fertőzésre utalhatnak. Ugyanakkor a COVID-fertőzés csak az orvosoknál elérhető PCR- vagy antigén teszttel állapítható meg, az online tünetellenőrzés nem elegendő, hiszen a betegség tünetei hasonlítanak más fertőzésekhez” – osztotta meg Radnóczi Gergely. A Dokio ügyvezetője hozzátette, hogy akinél felmerül a fertőzés gyanúja, az mindenképpen végeztessen el egy klinikai tesztet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt adjon, a panaszok mellett a Dokio tünetellenőrzője a kockázati tényezőkre is rákérdez. A felhasználók 40 százaléka jelölt meg magas testtömegindexet (túlsúlyt vagy bizonyos fokú elhízást), 37,8 százalék pedig dohányzást. Ezek a magas arányok összhangban vannak az országos átlaggal: felmérések szerint a magyar felnőttek mintegy 28 százaléka dohányzik, és 58 százaléka túlsúllyal küzd.
Az országos statisztikák alapján a férfiaknál még rosszabbak az arányok, ennek ellenére a férfiak átlagosan kevesebbet foglalkoznak az egészségükkel, és ritkábban mennek el szűrővizsgálatokra, mint a nők. Ezt tükrözik a Dokio adatai is: a tünetellenőrzőt 70%-ban nők használták 2021 január és május között.

A Dokio felmérése alapján az emberek több mint 70 százaléka legfeljebb évi egy-két alkalommal (35,15 százalék), vagy annál ritkábban (36,42 százalék) vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A legtöbben a rövidebb várakozási idő miatt választanak privát ellátást állami intézmény helyett, és a válaszadók 39,65 százaléka szerint a magánklinikákon figyelmesebbek, segítőkészebbek az orvosok.
„A Dokio célja, hogy egyenes utat nyújtson az egészséghez, gyógyuláshoz, szükség esetén a megfelelő szakorvoshoz. Az online tünetellenőrzés segíthet az egészségtudatosabb életmód kialakításában, és abban, hogy felmérjük, milyen szűrésekre lehet érdemes járnunk a fennálló kockázatok tükrében. A Dokio felületén az érdeklődők a nap bármely szakában, gyorsan és egyszerűen foglalhatnak időpontot az általuk választott szakorvoshoz. Az egészségügyi platformon jelenleg mintegy 20 ezer szabad időpont közül válogathatnak az érdeklődő, aminek köszönhetően hosszas várakozási időt elkerülve juthat minden felhasználó megfelelő orvosi ellátáshoz.”

Megosztás