Hazai pályaKutatás

Magyar robotrepülő

Az Óbudai Egyetem informatikusai olyan irányító szoftvert fejlesztettek, aminek segítségével a kicsi és egyszerű repülő robotok is könnyen irányíthatóak.

Modellezők és a repülés szerelmesei már néhány tízezer forintért hozzájuthatnak egyszerűbb modellekhez, de ezek alig irányíthatóak, nem elég megbízhatóak profi feladatok ellátására. A nehézséget az okozza, hogy minél kisebb és könnyebb egy repülő szerkezet, annál nehezebb az irányítása, többek között a légáramlásoknak sokkal inkább ki vannak téve. Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara a BME Mobil Innovációs Központjával és a hazai űripar zászlóshajójával, a BHE Bonn Hungary Kft.-vel együttműködve egyedi szoftver készített robotrepülők irányítására.



Bár legtöbbször a katonai alkalmazásukról esik szó, ezek a repülő szerkezetek katasztrófák idején is nagy segítséget jelentenek, de kamerával felszerelve őket akár a természet megfigyelésére, a mezőgazdaságban a termények növekedésének, betegségeinek ellenőrzésére, áradások feltérképezésére is költséghatékonyan használhatóak.

Az új rendszer a 15-20 kg-os, 3 méteres szárnyfesztávolságú gépekhez készült, a villany- vagy robbanómotoros repülők így is akár 100 km/h-s sebességet tudnak elérni, és majd félezer kilométer megtételére képesek egyetlen ’tankolással’ a benzines verziók, az elektromosak jó ha százat – viszont sokkal halkabban. Az ilyen gépeket rádoós távirányítóval szokták használni, de az óbudai fejlesztésnek köszönhetően a fedélzeti számítógép már teljesen automata vezérlésre is képes. A repülés adatait a rendszer továbbítja a földi irányítórendszer felé, ahol az adatokat feldolgozzák, figyelik magát a repülést, adott esetben pedig beleszólnak az irányításba. Fontos, hogy a fedélzeti számítógép önmaga képes ellátni a repülőgép irányítását, így kapcsolat kimaradása sem jelent vészhelyzetet – a földi állomás szerepe a repülés ellenőrzésén túl a megfigyelés és szükség esetén a beavatkozás lehetőségének biztosítása.

A vezérléshez standard ST mikroprocesszort használnak, az igazi újdonságot a szoftver megosztott architektúrájában rejlik. Az irányítás mellett navigációs és felderítő modult is lehet használni, ami a gépre szerelt kamera képét tudja élőben továbbítani. A költségeket tovább csökkenti, hogy a szoftver egy sima laptopon elfut, az akadásmentes működéshez egy jobb grafikus kártyára van szükség, mivel a számítások egy jó részét a videokártya végzi. A szoftverből még okostelefonos kliens is készül, ennek feladata, hogy gyors és egyszerű formában szolgáltasson információkat a felhasználónak. Egyelőre kizárólag androidos verzión dolgoznak a fejlesztők, azonban a jövőben Apple verzióra is lehet számítani.

A rendszernek köszönhetően a repülés irányításához nem szükséges előzetes repülési tapasztalat, akárcsak egy stratégiai játékban, egérkattintással jelölhető ki a robotrepülőgép útvonala. A robotrepülőgép-rendszer immár kész piaci termék, a fejlesztése viszont továbbra sem áll le. A jelenleg készülő második generáció tesztelés előtt áll, ennek egyik legfőbb újdonsága a 3D-s domborzat ábrázolása lesz a térképeken, ami alapján a repülők észlelhetik az előttük magasodó akadályokat.

Megosztás