Külföld

Magyarok a Pioneers Festiválon (frissítve)

Október utolsó napjaiban került megrendezésre a StartEurope által szervezett Pioneers Festival, Európa egyik legrangosabb startup rendezvénye, aminek az illusztris bécsi kastély, a Hofburg adott otthont.A háromnapos eseményre szépszámú magyar csapat is kilátogatott,  akik hazatérve fontosnak tartják, hogy számot adjanak arról az inspiráló atmoszféráról, amit a “sógorék” összehoztak.

A Pioneers egy fesztivál, más mint a LeWeb, a How to Web vagy a többi sikeres európai konferencia, ami világszínvonalú előadókat és egymással versengő lelkes startupokat vonultat fel. Utóbbiakból nem volt hiány, de a Pioneers – ahogy a nevében is szerepel – egy fesztivál és nem egy konferencia. A cél egy kötetlen, inspiratív légkör megteremtése volt, ami a látogatókban gondolatokat ébreszt és beszélgetéseket generál.

A fesztivál középpontjában a Startup Challenge, azaz a startupoknak szóló verseny volt, ahol több mint 850 jelentkező közül 50 kapott lehetőséget, hogy 5 perc alatt meggyőzhessék a befektetőkből álló zsűrit. Sajnos a Top50-be idén egy magyar se került be. A fesztivál elődjének számító Startup Week-en tavaly a Pocket Guide dobogós helyezést ért el, ezért is volt csalódás, hogy idén senkiért sem izgulhattunk itthonról.

A versenyt végül a Poikos nyerte, akik egy olyan 3D-s modellező és mérő rendszert hoztak létre, ami saját webkamerán vagy mobil kamerán keresztül képes a felhasználó alakját pontosan paraméterezni. Az elkészült profil felhasználható a virtuális próbafülkéket támogató webshopokban, de az egészségügyben is. Az összes versenyzőről elmondható, hogy nagyon érett, innovatív, ötletes projekttel érkezett, érdemes utánuk olvasni.

A fesztivál alatt két teremben folyamatosan zajlott az élet. A nagyteremben főleg gondolatébresztő, történetmesélő előadásokat és trendeket vitató panelbeszélgetéseket lehetett meghallgatni, míg az Academy részen gyakorlati, praktikus tudást lehetett szerezni a startup vállalkozói élet különböző aspektusairól. Az előadásoknál csak az előadói gárda volt színesebb, amit befektetők, újságírók, feltalálók, hackerek, marketing szakemberek, geekek és sikeres startup alapítók egyaránt tarkítottak.

Szász Tibor a magyar startupok képviselőjeként meséli :

„Amíg a világ a Sandy hurrikánra figyelt, Európában a Pioneers fesztivál rázta fel a startup világot. Az előbbi végül itt is megkavarta a programot, mert pár előadó nem érkezett meg terv szerint. Egy maroknyi csapatnak olyan eseményt sikerült összehoznia, amilyenen még nem volt szerencsém részt venni. Az előadók rendre  megtöltötték a termeket, nem egyszer éreztem a ‘semmi sem lehetetlen’ érzést, amit eddig többnyire megosztott képekbe vésett életbölcsességekben olvastam csak. A légkör hihetetlenül pozitív volt, minden részlet a helyén volt. A legnagyobb problémám a két párhuzamos helyszín közötti programválasztás volt, de végül sosem bántam meg a döntést, mindenhol kaptam valamit amire nem számítottam.

A szervezők és a fesztivál szellemiségéről mi sem árul el többet, hogy az élet nem állt meg a kapuzárást követően, minden nap végén gondoskodtak külső szórakozási lehetőségekről, ahol hasonló atmoszférában folytatódott a pezsgés. Talán érdemes egy szót ejteni még a közönségről, mindenki nyitott és érdeklődő volt a másik projektje iránt, számos új emberrel sikerült gazdagítani a magyar és nemzetközi ismerőseim számát.”

Tibor egyébként a Fesztiválon egy 90 másodperces bemutatkozási lehetőséget is nyert, így  befektetők és szakmai érdeklődők előtt prezentálhatta saját fejlesztésű startupját, a Clouddeck-et.

A Pioneers fesztivál felhívta a figyelmet a sok ezer tenni akaró fiatalra, köztük pedig olyan magyar csapatokra, amelyek mindegyike megállta volna a helyét a döntőben. Magyarország már rajta van a startup térképen. Sok nemzetközileg is sikeres vállalkozás indult el hazánkból. Ahhoz, hogy még tudjunk olyan sikertörténetek említeni, mint a Prezi, a Ustream, vagy a LogmeIn, ilyen rendezvényekre van szüksége a régiónknak, ami összeköti az embereket és építi az ökoszisztémát.

Megosztás