Külföld

A startup-lufi kipukkan!?


Az Index.hu – startup körökben igen ismert – Softbank-al foglalkozó friss cikke szeint egy japán techmilliárdos a szaúdi és abu-dzabi olajmonarchiákkal szövetkezve létrehozta a világ legnagyobb kockázati tőkealapját. De most brutális veszteséget jelnetettek be!

A Softbank stratégiája, hogy hatalmas tőkeinjekcióval a konkurenciát elnyomva piacvezetőt faragjon az általa kiválasztott feltörekvő technológiai a cégekből. A megalomán tervek nem jöttek be, a legutóbbi negyedévben brutális veszteséget hozott az alap, ami sokak szerint a befektetési buborékká vált startup-őrület végének kezdetét jelentheti.

Bár nem szokás a leghíresebb techmilliárdosok között emlegetni, a japán Szon Maszajosi az utóbbi két évben legalább olyan befolyásos szereplője lett a szektornak, mint Jeff Bezos vagy Mark Zuckerberg.

A 20 milliárd dolláros vagyonnal bíró Szon holdingcégén, a Softbankon keresztül egy sor sikeres technológiai vállalatban bír jelentős részesedéssel, az Alibaba kínai online piactértől kezdve a robotikai úttörő Boston Dynamicson, egy amerikai és japán mobilszolgáltatón át az ARM brit csipgyártóig. Az utóbbi években ennél is mert nagyobbat álmodni, és 2016-ban összeverbuválta a világ messze legnagyobb kockázati tőkelapját, a 100 milliárd dolláros Vision Fundot, hogy ígéretes startupokba fektessen.

További részletek:

https://index.hu/gazdasag/2019/11/19/softbank_vision_fund_szon_maszajosi_masayoshi_son_kockazati_tokealap_startup_befektetesi_buborek

Megosztás