Mobiltech

iPad csata: Flipboard vs Google

A Techcrunch kiszivárogtatta, hogy a Flipboard, amely a 2. legerősebb iPad-s free applikáció, sürgősen 50 millió dolláros akvirációt vár. Mert a Google jöhet a hasonló cuccával: a FastFlippel. A hírben az a durva, ahogy a fiatal startup a piacon kommunikál. Az 50 millió dollár azért kellene neki, mert a Google is rámozdult a piacára… A sztoriból kiderül, hogy mennyibe kerül egy fejlesztő a Szilícium völgyben.

FŐSZTORI

Tehát a fősztori, hogy a Flipboardnak sürgősen pénzre van szüksége. Az előzményhez annyit kell tudni, hogy a Flipboard valójában egy nagyon klassz és látványos közösségi magazin olvasó megoldás az iPad-ra. Persze semmi extra interfész varázslat nincs benne, nem futnak speciális layerek, csak azt oldották meg, hogy Facebook, Twitter csatornákból is magazin állhasson össze és persze a profi magazinok is publikálhatóak legyenek a tabloidra. A magam részéről nem is értem, hogy mennyiben jobb ez a cucc, mint akár a konkurens Woodwing profi editorjai. Íme egy klassz videó, amely bemutatja a social magazin működését. Mike McCue, CEO és co-founder beszél a Flipboard-ról (Mike előtte a Netscape-nél, majd a Microsoftnál gályázott, és ez az első igazi startup-ja) :

HÁTTÉR

Ugye hasonlít vmire? (lásd kékben...)

A Flipboardról annyit érdemes tudni, hogy alig egy éve indult startup, amely rögtön egy 10 milliós invesztíciót kapott a Valley legmenőbb befektetőiből összeállt csoporttól. Az első körüket adó befektetők között ott van (természetesen) Ashton Kutcher (Hollywood-i színész, aki mostanában mindenhol ott van angyalként, ami menő), az Index Ventures vagy a legendás Jack Dorsey (lásd Twitter co-founder, Odeo alapító és a legújabb hype-ja a Square mobilfizetéses cucc) és Dustin Moskovitz (lásd Facebook co-founder). Szóval pár hónapos működés után, a legmenőbb nevek által össze. Aztán jött a pletyka arról, hogy a Google is tervez valami ilyesmit (info ITT) és erre azonnal jött a vészkiáltás, hogy kéne 50 milkó (ITT)

MENNYI EGY FEJLESZTŐ?

Az infoban az tetszett igazán, ahogy a kérés elhangzik. Számos őszinte és érdekes háttérinfot olvashatunk ki belőle:

Q: What does the $50 million get you?

McCue: The next milestone is to be cashflow positive. I feel like I can get to cashflow positive with about 50 to 60 people. So our plan is to hire another 18 to 28 people, we have 32 now, then hover there and build out an advertising business with publishers. The bulk of those people will be engineers. Publishers will sell their own ads. . . . Assuming we can build an audience with a really good product, then we need about 100 to 150 publishing partners to build a really big business. We have 17 now.”

És bizony ehhez sok új alkalmazotthoz pénz kell. A riporter előtte elárulja, hogy a Valleyben egy fejlesztő évi kb. 200 ezer dollárba kerül (fizetésestől és irodástól), azaz havi szinten 3 millió forintnyi összeget kóstál… Hát végre tudjuk! Ez szép összeg! Így már érthető a sürgősen szükséges 50 milliós igény.

Megosztás