Riportok

Imagine Cup 1 – Miért épp a Microsoft?

Szentpétervárról tudósítom az InsiderBlogot a Microsoft Imagine Cup diákversenyéről. Figyelem, exkluzív interjú is lesz arról, hogy az Miscrosoft a közel múltban startup-okat támogató accelerátor programot indított! Szóval jön az 1. rész!

ÜDVÖZLET SZENTPÉTERVÁRRÓL!

2 napja próbálok aszimilálódni a fehér éjszakához és a hatalmas diáktömeghez, ami itt a szállodában fogad minket. Csaknem 71 országból vannak itt fiatalok és 25 ezren (!) jelentkeztek a versenyre. Szerintem ezzel ez a legnagyobb fiataloknak szóló verseny a világon. Legalábbis a startup világban biztosan!  (Az Intell tavalyi verseny kb. harmad ilyen méretű volt… pedig az is elég nagy volt. Ott kb. 300-an voltunk, itt csaknem ezren és a vonzáskörzete még nagyobb)

Magyar csapat a reptéren - éljen és hajrá!! (Jobbról a 2. Grósz Judit, Microsoft marketing igazg)
Magyar csapat a reptéren – éljen és hajrá!! (Jobbról a 2. Grósz Judit, Microsoft fejlesztési és platform üzletág igazgató – aki a startup ecoszisztémáért felel)

 

20130708_171740

20130708_171818

 

FŐBB HÍVÓSZAVAK A MICROSOFT VILÁGBAN

Nos az érkezés napján egy hangulatos hajókirándulással fogadtak minket, másnap pedig több teremben párhuzamosan beindultak a döntőbe került csapatok prezentációi. Mindenkinek 10 perce volt a pitch-re és utána a 4 tagú zsűri kérdezett. Nagyon pontos beosztás volt, és a látszott, hogy a 4-5, vagy a kár 10 fős (!) csapatok is nagy erőkkel készültek. Volt olyan, aki bábjátékot, vagy éppen makettet hozott, de a lenti videóban látható koreai csapat külön flash-kivetítést és mini táncműsort is előadott… Szóval maguk a prezik is nagyon inspiratívak voltak. A magyar csapat vezetőjével, Bodor Adrival beszélgetve kiderült, hogy mennyire jó lehetőségnek tartják, hogy kijutottak és megmutathatták magukat az Imagine Cup-on. Íme tehát a magyarok, azaz a Plan B Lab csapat prezentációja, majd a látványos koreai pitch:

 


ÚJ GLOBÁL ACCELERÁTOR* INDUL!

(*Bocsi inkább leírom: az „accelerátor” olyan jellegű tudás-átadó inkubációs szisztéma, ahol a programban résztvevők üzleti „gyorsítást” és akár minimális tőkét is kapnak az üzletfejlesztéshez. Amíg az inkubáció jobbára tudástranszferről szól, addig az acceleráció inkább az üzletfejlesztésre összpontosít, akár tőke támogatással is.)

Ma az interjúk napja és én is tudtam beszélni az egyik illetékes „startup” témavezetővel. Ahogy azonosítottam a Microsoft nemrég (talán tavaly?) kezdte el felismerni a startup világban rejlő erőt és hosszabbtávú üzleti hasznot. (Magát az Imagine Cup-ot 11 éve szervezik, de itt inkább eddig az oktatás cél volt az erősebb.) A trend frissessége látszik abból is, hogy az Imagine Cup nem tipikus startup esemény. Nem olyan, ahol befektetők prezentálnak, vagy éppen szakmai kerekasztalok vannak az üzlet építéséről.

20130709_202257

 

Ennek jele, hogy a startup szcénában bevett szavak alig fordulnak elő a versenyen és a lenti interjúban is csak néha lehetett felfedezni ezeket a hívófogalmakat… Ezekre gondolok: „entrepreneurship”, „ecosystem”, „pitching”, „VC / angel” stb.

20130709_204946

 

A trendi startup-szavak  helyett a folyosókon folytatott párbeszédekben, a beszélgetésekben inkább ezek a kulcsszavak:  „mobile”, „application” , „solution”, „azure”, „inspiration” és „impact”. Utóbbiért hurrá, mert ahogy az interjúból is kiderült új irányokba nyit a Microsoft. Ahogy a Google tavaly elindult a Google Entrepreneurship programjával idénre a Microsoft is kijött egy új globális accelerátor programmal. Éljen, és íme az interjú, ami már az új stratégiát mutatja:

 

 


Hamarosan jön a tudósítás 2. része.

 

 

 

 

Megosztás

3 thoughts on “Imagine Cup 1 – Miért épp a Microsoft?

Comments are closed.