Külföld

LIVE 2 – Palo Alto a killer!

Azon gondolkozom, hogy mi fogott meg legjobban a Szilícium Völgyben (S.I)?  És eddig itt kint legjobban Palo Alto kapott el! Maga a hely! Killer! A hangulat, ami a University Ave-n uralkodik. Az a visszafogott nyugodtság, amelyet eddig sehol sem tapasztaltam… Live jön! (1. rész ITT volt)

Se London,  se Gdansk, se Szentpétervár, se Berkley nem fogott meg ennyire… Ahogy a cabriok, a régi mozi, ahogy a kertvárosi hangulat uralkodik – minden hivalkodás nélkül, de  a maga eleganciájában. Csak úgy önmagában.

 

 

STEP 1  – A STANFORDI KAPCSOLAT KIALAKULÁSA

Tegnap volt egy killer meetingem a University Ave felkapott helyén, ami nem a Coupa Café (mert az full turista és felejtős…), hanem a University Cafe! Itt finom a kaja és klassz a környezet. Ehetsz salátát két gyönyörű US-steak-kel usd 14-ért! Én ezt ettem:

20131125_114454
Az étlap stílszerű képpel nyit
20131126_170631
Ez maga az University Ave, azaz Palo Alto központja. Nyugodt, lassú és elegáns hely!

Ahogy a tárgyalópartnerem írta:

„OK, 4pm at Univ Cafe will work looks like. See you then. Please give me your cell phone number”

20131125_114445#1
University Cafe – ebéd időben fiatal és kedves pincérnőkkel, utána délutántól önkiszolgálással – hja kérem Palo Alto-ban is!

Akivel meetingeltem az a 90-es évek óta (!) a Stanford kötelékében oktatja az „entrepreneurship”-et, legutóbb a brazil, a chile-i (hopp Startup Chile !) és francia kormánynak, plusz persze kinek másnak (?!), mint az észteknek tartott kurzust. Szóval hívjuk Mike-nak.  És Mike-kal, a stanfordi professzorral igazán egyszerűen kerültem kapcsolatba. Úgyis mondhatnánk pestiesen, hogy „mákom volt”. (jaj mikor nem volt külföldön? bocs)

20131125_132641
Az egyetem előtti híres fasor

Nem is Mike-kal ismerkedtem meg előbb, hanem amikor lementem a Clenatech Open konferencián a hivatalos ebédelésre, leültem egy nagy kerekasztalhoz, ahol senki nem ült. Mert eleve ilyen helyet kell foglalni mindig… Csak olyat, ahol egyedül vagy! (alapszabály „0”) Gondoltam jobb ha magamban ülök, mert úgyis tök mindegy, jól érzem itt magamat és nem kell mindig dumálni valakivel. És jól vagyok itt, élvezem a San José-i feelinget és a clenatech-et. És ez a gondolat bejött! És láss csodát, előbb melém ült egy „ferde szemű kosztümös hölgy” (bocs ázsiai) és kérdezte mit csinálok (az USA-ban nem ciki vkit csak úgy megszólítani). Aztán jött egy arisztrokratikus, amerikai hölgy, aki szintén mellénk ült és megkezdtük a beszélgetést. És ebből lett a stanford-i kapcsolat Mike-kal, aki az iménti Linda férje.

STEP 2 – MAGYAROK A SZELLEMI KIRÁLYOK AZ USA-BAN! ÉLJÜNK VELE!

Az ebédelős kerekasztalnál elmeséltem nekik, hogy mikkel találkoztam itt Európában, és miért kellene szerintem „multikultural” start-up-ot csinálni. És ebben nagyon egyet értettünk. Tetszett nekik. Tényleg! És Linda elmondta, hogy az észtek killerek, Ukrajnában is nemrég volt, de a franciáknál vhogy ez nem megy, kűzdenek az entrepreneurshippal. És kívácsi lenne, hogy kelet EU-ban is van-e vmi? Én is meséltem a negatív tapasztalataimról franciákkal, és ezzel jót egyet értettünk.

A beszélgetés nemzetközi volt, mert senkit nem érdekelt, hogy igazából magyar vagyok. Sőt kiderült, hogy végülis a magyarokat bírják (bár lehet nem is tudják hol vannak), mert mi valami nagy szellemi, vagy tudományos hype-ot jelentünk ott és valamiért azt hiszik rólunk, hogy nagyon okosak vagyunk (pedig dehogy!). Gondolom ez azért van, mert

volt ott néhány magyar, aki az USA-ban csinált nagyot és ez beívódott a tudatukba. Szóval az volt az érzésem, hogy szellemileg felnéznek ránk… és nem nekem hisznek, hanem tudják, hogy a „magyarok intelligensek és ez kurrens” és ezért lehet dumálni itt okosan…

Kösz, azért nekem ez tök jó kultúr-előkészítés volt! Aztán Lindának elmondtam nagy tervemet (ami a Gazellán a kutyának nem tetszett há’l istennek, haha!) és ami arról szól, hogy multikultural globál start-up csapatokat kellene összerakni Japántól, Kínától kezdve magyar honig, vagy Hollandiáig és lengyel barátainkig! És ez nagyon tetszett neki! És mondta, hogy folytassuk. Vauv!

STEP 3 – KÁVÉZÁS PALO ALTO-BAN

A folytatás aztán az University Cafe-ban történt, ahol Linda a férje jött el (lásd  Thanks-giving-day miatt készült Linda – ez komoly ott!), aki a Stanford egyik entreprenurship professzora és akinek a tanácsait szinte nem is tudtam követni… És ilyenkor nagyon utálom magamat, hogy nem vagyok perfekt a nyelvükben. Szerencsére ott volt kínai kísérőm, aki (már az előző részben is szerepelt) és

aki már a Dalai lámával is találkozott (tényleg!) és ez az USA-ban és a fejlett világban ez hiper nagy szó!

kínai kísérőm és kollégám úgy döntött, hogy a következő meetingjéig fekszik a Stanford előtti gyepen. Ott ez a killer és több diákot is láttunk fejjel lefelé (!) aludni a fűben. (Ezt hogy csinálták??)
Kínai kísérőm és kollégám úgy döntött, hogy a következő meetingjéig fekszik a Stanford előtti gyepen. Ott ez a killer és több diákot is láttunk fejjel lefelé (!) aludni a fűben. (Ezt hogy csinálták??)

Szóval a kínai-amerikai társam beszélt helyetttem Mike-kal és ez nagyon jó volt. Mert igenis  kiderült, hogy az a stanford-i professzor is érdeklődik utánunk és a kultúránk iránt, akit számos nemzet keres meg a start-up sztorijával. Csak kicsit és őszintét kell mondani. És ez egyelőre bejött!

Aztán Mike pontosan a 60 perc után felállt és mondta, hogy „fine” és „follow it plz”. Mert az élet mégis sűrű és haladunk. És a kínai kísérőm elrohant, mert a vonata éppen indult S.F-be. Szóval az élet megy tovább. És mindenki elrohant. Én meg ottmaradtam egyedül a klassz Palo Alto-ban. Hát nem volt rossz, sőt!

Kérdés vissza tudok-e menni és tudom-e intézni, hogy haladjak a dolgaimmal. Mert itt mindenki nyitott, és a szerencse is melletünk van.

STEP 4 – MIKOR? 

Reméljük, folytatjuk!

És akit érdekel néhány fotó „live”-ban:

20131124_213946
Ez mondjuk S.F nem Palo Alto, de vidám vagyok. Érthető… nem?
20131124_115950
Coast!!!
20131124_140155
Turista kép a családnak. Kell.
20131124_123425
Mókusok és giccs ezerrel. A coast túrán kaptam le.
20131125_102048
Vissza Palo Altoba. Itt is mini dugó volt… pedig ide nem illik.
Frans (holland Climate-KIC vezetőnk), azaz a Captain beszél a Computer History Museum-ban
Frans (holland Climate-KIC vezetőnk), azaz a Captain beszél a Computer History Museum-ban
San Francisco downtown, ahonnan a bérelt verdát 15 perc alatt elszállították... vazzz...
San Francisco downtown, ahonnan a bérelt verdát 15 perc alatt elszállították… vazzz…
Palo Lato, a gyönyörű! 20 fok novemberben, nyugalom, elegancia, és start-up!
Palo  Alto, a gyönyörű! 20 fok novemberben, nyugalom, elegancia, és start-up!
2014 nagy üzlete lesz! Egyelőre titkos!
2014 nagy üzlete lesz! Egyelőre titkos!

 

Az 1. rész ITT olvasható.

Megosztás

2 thoughts on “LIVE 2 – Palo Alto a killer!

Comments are closed.