BlogzineKülföld

Mi várható a 2014-es gazdasági évtől?

Az ismert PWC tömören összefoglalja mi vár a világ gazdaságára 2014-ben. Startupként sem árt odafigyelni a trendekre.

A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata elkészítette 2014-re vonatkozó előrejelzéseit.

Az elemzés főbb megállapításai:
·        A fejlett gazdaságok visszanyerik vonzerejüket: 2010 óta először, várhatóan körülbelül 40%-kal fognak hozzájárulni a globális GDP növekedéséhez.
·        Csökken a pénzügyi bizonytalanság az Egyesült Államokban: 2014-ben a világ legnagyobb gazdasága előreláthatóan 0,5 százalékponttal fogja emelni a globális GDP-növekedést piaci árfolyamon számolva (összehasonlításképpen ez a szám 2012-ben 0,35 százalékpont volt). Szakértőink szerint csekély az újabb kormányleállás valószínűsége, éppen ezért a pénzügyi bizonytalanság kevésbé veti majd vissza az amerikai gazdaság egészét, különös tekintettel a kisebb vállalkozásokra, melyek a munkahelyek túlnyomó részét teremtik.
·        Bár kisebb mértékű, de szintén növekedés vár Görögországra és a többi periféria-gazdaságra:feltételezésünk szerint ezek az országok (az eurózóna intézményi reformprogramjának változatlan folytatása mellett) 2014-re 0,8%-os éves GDP-növekedéssel számolhatnak, ami a legjobb arány 2011 óta. Ezzel egy időben Írország exportja jelentős növelésének köszönhetően jobban teljesít majd, mint a többi periféria-gazdaság. 
·        Kína a fejlődő piacok növekedésének éllovasa: várakozásaink szerint 2014-ben eléri a kormánya által előirányzott 7,5%-os éves GDP-növekedést, 0,8 százalékponttal növelve ezzel a globális GDP-t piaci árfolyamon számolva.
·        Brazília, India, Indonézia és Törökország várhatóan hármas kihívással szembesül majd:
–        a gazdaság ciklikus lassulásával,
–        tartós folyószámla-deficittel, valamint
–        a külföldi tőke beáramlására vonatkozó megszorításokon felül még a Federal Reserve megvonásaival is.
Egyéb előrejelzések: 
·        A G7 országok közül Olaszország kivételével mindegyik gazdaság GDP-je a 2007-es szint fölé emelkedik. 
·        Előrejelzésünk szerint 2014 végére 22 ország gazdasága még mindig kisebb lesz, mint 2007-ben volt. Ezek közül 9 ország az eurózóna tagja.
·        Emellett feltételezhető, hogy 13 gazdaság növekedése fogja túlszárnyalni Kínáét, beleértve Bhutánt, Gambiát és Líbiát is. Ezzel egy időben pedig Afrika szubszaharai országai zsinórban a 14. éve fognak gyorsabban nőni a globális GDP-növekedésnél, piaci árfolyamon számolva.

A részletes, angol nyelvű elemzést a következő linken olvashatjátok:

http://www.pwc.co.uk/GEW

 

Megosztás