Brit-magyar biotech kapcsolat

Óriási növekedési potenciál, számos magyar ígéretes fejlesztéssel.

A Brit Nagykövetség Kereskedelmi és Befektetési Irodája és a Magyar Biotechnológia Szövetség közös szervezésében megrendezett szakmai konferencián az élettudományok és a biotechnológia területén tevékenykedő brit és magyar vállalatok nyerhettek betekintést az ágazaton belüli együttműködési lehetőségekbe, valamint innovatív eredményeik ismertetésével új üzleti kapcsolatokat térképezhettek fel. A résztvevők egy látványos bemutató keretében megtekinthették a legújabb brit technológiai találmányokat is.

A brit és magyar kapcsolatok számos területen, így az innováció területén is kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni.

Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti biotechnológiai együttműködés az elmúlt években jelentősen bővült, jelenleg közel 20 vállalat működik együtt. Magyarország az innováció területén elért színvonalas kutatási eredményeknek és az itt dolgozó világszerte elismert szakembereknek köszönhetően jelentős vonzerővel bír a brit biotechnológiai vállalatok számára, melyek nemzetközi üzleti partnereket keresnek a régióban. A konferencián kínált üzleti lehetőségek feltérképezése mellett az Európai Unió Horizont 2020 innovációs pályázata is ösztönzi a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő vállalatokat a további együttműködésre.

122A5263b

„A biotechnológiai iparág stratégiai fontossággal bír és nagyban hozzájárul Magyarország társadalmi és gazdasági céljainak megvalósításához. A Magyar Biotechnológiai Szövetség célja, hogy Magyarország nemzetközi szinten is egyre erősebbé és meghatározóbbá váljon az élettudományok és a biotechnológia területén. A nemzetközi környezet ismerete és a hatékony üzleti kapcsolatok kialakítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szektorban tevékenykedő magyar cégek újításait szélesebb szakmai körben is megismerhessék, ezért a konferencia kiváló alkalmat kínál a vállalatoknak ismereteik és kapcsolataik bővítésére” – mondta Duda Ernő a Magyar Biotechnológiai Szövetsége elnöke.

A kelet-közép-európai régió piacain, így Magyarországon is jelentős igény mutatkozik az élettudományi és biotechnológiai fejlesztések iránt, melyek több mint 110 millió fogyasztó egészségéhez és életszínvonalának javulásához járulnak hozzá. A régió előnyös adottságainak és dinamikus fejlődésének köszönhetően 2020-ig többek között a gyógyszerészettel, klinikai kutatással és biotechnológiával foglalkozó brit vállalatok megkétszerezhetik a régióba irányuló exporttevékenységüket.

„A brit vállalatok a világ leginnovatívabb találmányaival és felfedezéseivel egyedülálló módon támogatják az Egyesült Királyságot nemzetközi kereskedelmi célkitűzéseinek elérésben. Magyarország erős iparági hagyományaival és versenyképes piaci adottságaival a biotechnológia és a gyógyszeripar területén vezető szerepet tölt be a régióban. Bízunk benne, hogy a konferencia hozzájárul majd az ágazaton belüli új brit és magyar kapcsolatok kialakulásához, melyek kézzel fogható termékekben és szolgáltatásokban jutnak majd el a fogyasztókhoz” – mondta Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete.

A rendezvényen több mint 80 vállalat, ebből 60 magyar és 22 brit cég 110 képviselője vett részt, ami jól tükrözi az élettudományok és biotechnológiai iparág iránti érdeklődést. A konferencia neves előadói között üdvözölhettük az EuropaBio, vagyis az Európai Bioipari Szövetség képviselőjét, a brit innováció képviseletében a SYNthesis Med Chem és a Peak Scientific képviselői szólaltak fel, míg a magyar vállalatok részéről többek között a SOLVO Biotech és a ThalesNano vezetői osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal.

A konferencia idejére hazánkba érkezett a legújabb brit technológiai találmányokat felvonultató kiállítás, amelyet Dr. Michael Londesborough, a Cseh Tudományos Akadémia kutatójának interaktív előadásában ismerhetett meg a közönség. A bemutatót ingyenes élő közvetítésen követhették nyomon a magyar felsőoktatási intézmények oktatói és hallgatói, akik többek között olyan különlegességeket tekinthettek meg, mint a Renfrew Group által kifejlesztett mesterséges hasnyálmirigy, a P2i víz alá meríthető telefonja, a Bloodhound szuperszonikus autó modellje vagy a Touch Bionics felfedezése, az i-Limb motorikus végtag, mely a végtaghiánnyal élők számára jelent áttörést. Az angol nyelvű közvetítés újranézhető a http://www.ustream.tv/channel/greatlsiexchange-hu weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .