Blogzine

Kairos befektetések az egészségügy és környezeti technológiák területén

A Kairos Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (röviden Kairos) 2013. október-decemberében több befektetést is jóváhagyott. A Kairos Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. két alap kezelési jogát nyerte el az MV Zrt. által az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok (közimertebb nevén Jeremie II.) keretében meghirdetett pályázat során. A Kairos Magvető Kockázati Tőkealap elsősorban induló vállalkozásokba, míg a Kairos Növekedési Kockázati Tőkealap már érettebb életciklusban lévő társaságokba fektet. A Kairos a sikeres pályázatot követően tavaly tavasszal indult el és az eltelt háromnegyed év során közel 300 befektetési lehetőséget vizsgált meg. Az alapok célja, olyan ígéretes magyar kis- és középvállalatokba történő közvetlen tőkebefektetés, amelyek tevékenységükkel, fejlődésükkel kiemelkedő növekedést tudnak felmutatni.

 

2013 őszén a Kairos Növekedési Kockázati Tőkealap a sárbogárdi Globus Viridis Kft-ben hajtott végre tőkeemelésen keresztüli befektetést. A Társaság a környezetgazdálkodási iparon belül a hulladék begyűjtés és feldolgozás területén működik. Bánkuti István, a Kairos igazgatóságának elnöke elmondta, hogy örül, hogy első befektetésükkel egy ilyen össztársadalmi szempontból is hasznos területen tudnak részt venni és hangsúlyozta, hogy szerinte igenis összeegyeztethető a társadalmi hasznosság és a profitelvárás.

 

2013 decemberében a Kairos Magvető Kockázat Tőkealap az egészségügyi szolgáltatások területén induló Baby Life Care projektbe történő befektetésről hozott döntést. A Baby Life Care Hungary Kft. egy innovatív magzati szívhang monitor telemedicina szolgáltatást kíván indítani Magyarországon. Fekete Zoltán, a Kairos befektetésért felelős befektetési igazgatója kiemelte, hogy a világon egyedülálló magyar találmány, az otthoni körülmények között használható magzati szívhang monitor alkalmazásával olyan szolgáltatást kíván elindítani a Társaság, amely jelentősen megkönnyíti a terhesség utolsó két hónapjában kritikus vizsgálat elvégzését.

 

A Kairos Magvető Alap által decemberben jóváhagyott befektetések között szerepel ugyancsak az egészségügyi szolgáltatások területén induló vállalkozás, a Szimedok Szolgáltató Kft., mely befektetésből finanszírozott innovatív technológiával az egészségügyi szakember képzés új módszerei nyílnak meg a magyarországi intézmények számára. A befektetés az újonnan alapított Szimedok Szolgáltató Kft-ben valósult meg, amely az így kapott tőkéből az általa kifejlesztett szimulációs medikai oktató rendszer telepítését és üzemeltetését valósítja meg az ország egészségügyi intézményeiben. Fekete Zoltán befektetési igazgató elmondta, hogy a kifejlesztett rendszer számos informatikai és egészségügyi szakember együttműködésének eredményeként jött létre, amellyel új, „high-tech” eszközt adnak a régió orvos- és ápolóképzésének szolgálatába.

 

Szluha Dénes, a Kairos befektetési igazgatója elmondta, hogy a fenti befektetések mellett további befektetések is előkészítés alatt vannak, amelyek közül több, várhatóan még az év elején jóváhagyásra kerülhet.

Megosztás