BlogzineHazai pálya

Januártól k+f adókedvezmények jöhetnek

Eseti bizottság fejlesztené az innovációt. Két kormánypárti képviselő azt javasolja, hogy az országgyűlés innovációs és fejlesztési eseti bizottságot hozzon létre. Januártól pedig akár 60 százalékos adókedvezményt is kaphatnak az innovatív cégek.

Pokorni Zoltán és Pósán László – a Napi Gazdaságban megszellőztetett –  elképzelése szerint a bizottság számos feladatot kapna.  Többek közt feladata volna az országgyűlés kutatásfejlesztési és innovációpolitikai tevékenységének elősegítése; az innovációt érintő törvények áttekintése; a k+f-ről közvetlenül rendelkező törvények, kormány- és miniszteri rendeletek áttekintése; a k+f-, innováció- és tudománypolitikai tevékenység kormányzati kezelésének módja, szervezeti rendjének áttekintése, hatékonyságának vizsgálata, valamint a tudomány és a gazdaság kapcsolatának erősítése. A tervek szerint a testület a munkájáról évente november 3-ig, a Magyar Tudomány Ünnepéig jelentést készít a honatyák számára.

Magyarországon ugyanakkor még mindig gyengélkedik a kutatás-fejlesztés és innováció, miközben a 2014–20-as új tervezési-költségvetési időszakban ez lesz az egyetlen nyertes terület az unióban – mondta a konkurens gazdasági napilapnak, a Világgazdaságnak adott interjújában a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Cséfalvay Zoltán.

Az Európai Unió következő költségvetésében 80 milliárd euró áll a kutatás-fejlesztés és innováció céljára, s ez az egyetlen terület, ahol az EU büdzsé nő –húzta alá Cséfalvay Zoltán. Kissé sommás véleménye szerint a pénzhez úgy lehet hozzájutni, hogy „jónak kell lenni, ráadásul sokaknak kell jónak lenni”.

A kormány egyébként 2012-től adókedvezménnyel támogatja majd a k+f és az innovációs tevékenységet: a nagyvállalatok adókedvezménye 25, a kis- és középvállalkozásoké 35, a fiatal, innovatív vállalkozásoké 60 százalék, amit a társasági adó-alapból lehet levonni.

Megosztás