37 kutatót hoztak lendületbe

A Lendület Fiatal Kutatói Programban idén 1,25 milliárd forint jut a fiatal kutatók elvándorlásának megállítását és a kutatóhelyek versenyképességét növelő kutatócsoportok finanszírozására. Júliustól 37 új kutató csatlakozhat.

A Magyar Tudományos Akadémián negyedik alkalommal hirdették ki a Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A magyar kormány támogatásával idén 1 250 millió forint áll rendelkezésre a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók elvándorlásának megállítását és a magyar tudományos kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgáló Lendület-kutatócsoportok finanszírozására.  A program keretében 2012. július 1-jén 37 kutatócsoport kezdhet hozzá ígéretes kutatási tervei megvalósításához.

 

 

Az Akadémia elnöke 2009. január 14-én hirdette meg első alkalommal a kimagasló teljesítményű fiatal kutatók számára létrehozott Lendület programot. A program kivételes hazai és nemzetközi sikerét, dinamizmusát a teremtő tudós kiválóság, a körültekintően kialakított, kiszámítható támogatást biztosító modell és a jól követhető és mérhető eredményesség adja.

A nemzetközi kutatási térben sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorítására, a tehetség-utánpótlás biztosítására, a fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítésére, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességének növelésére elindított pályázatot 2011 decemberében negyedik alkalommal tették közzé.

„A Lendület-modell a nagy, világszínvonalú kutatások, az egyéni, intézményi pályaíveket ígérő vállalások programja. Ebben a modellben nemcsak megmarad, hanem megsokszorozódik az erő. A nyertesek nem csupán támogatást nyernek kutatásaikhoz, hanem a magyar tudomány mozgatóivá válnak. Egy tudományos rendszer ébresztőivé és megújítóivá” – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a program elindítója. Egy-egy kutató hazahívásának és itthon tartásának jótékony hatása saját szakmai életében, tudományterületén és az ún. befogadó intézetekben többszörösen multiplikálódik.

 

A magyar kormány támogatásával 2012-ben 1 250 millió forint áll rendelkezésre új Lendület-kutatócsoportok finanszírozására, ígéretes kutatási tervek megvalósítására, amelynek eredményeképpen újabb 37 kiváló kutató alapíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontban vagy egyetemen.

Az idei nyertesek közül heten térnek vissza külföldről hazájukba, míg harmincan itthon folytatják kutatómunkájukat. A programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató kutatók jelentkezhettek. A kiváló kutatók három kategóriában pályázhattak: a Lendület I. az önálló kutatói pályát kezdők kategóriája; a Lendület II. a sikeres önálló kutatói pályát folytatók kategóriája; és idén először lehetőséget kaptak a már kiemelkedően sikeres vezetői kutatói pályát folyató, 40 és 55 év közötti tudósok (Lendület III.) is a programban való részvételre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .