Jelentős bővülés várható a szélessávon a következő években

2017-re a világ népességének 85%-a számára elérhető lesz
a nagysebességű mobilinterneten az Ericsson tanulmánya szerint.

Meddig várható még az internet alapú szolgáltatások gyors terjedése és a cégek gyors növekedése? A következő öt évben még biztosan, állapíthatjuk meg  A hálózatba kapcsolt társadalom pulzusa címmel az Ericsson által készített mobil és internetforgalmi jelentés alapján. A fő üzenetek:

  • 2017-ben a világ népességének 85 százaléka rendelkezik majd 3G lefedettséggel, a 4G-s szolgátatás a népesség 50 százaléka számára lesz elérhető. Az okostelefon-előfizetések száma eléri a 3 milliárdot, a globális adatforgalom 15-szörösére növekszik.
  • 2012 első negyedévében a világon összesen 6,2 milliárd mobil előfizetést regisztráltak, a negyedév során 170 millió új előfizetést kötöttek.

Az Ericsson szerint sokak számára hamarosan a mobiltelefon lesz az egyetlen eszköz az internet elérésére. A vállalat jelentése szerint 2017-re a világ majd teljes népessége rendelkezik majd mobillal, közel kilenc milliárd lesz a mobilelőfizetések száma, szemben a tavalyi hat milliárddal. A 2011-ben regisztrált egymilliárd mobil szélessávú előfizetések száma öt év múlva az ötszörösére, öt milliárdra növekszik – így a világ népességének több mint fele elérhető lesz mobil szélessávon.

A gép-gép előfizetések (gép-gép közötti kommunikáció mobilhálózaton keresztül) még tovább emelik majd ezt a számot, ugyanis az egyre megbízhatóbb hálózatok egyre több országban és régióban teremti meg eszközök, üzemek távvezérlését mobilinternet segítségével.

***

 „Amikor az emberek készüléket vásárolnak, alapfeltételnek tekintik az internet-hozzáférést, így egyre nagyobb az igény a mobil szélessávra, és az adatátviteli forgalom is folyamatosan növekszik.” – kommentálta a jelentés eredményeit Douglas Gilstrap, az Ericsson alelnöke, a vállalati stratégiáért felelős vezetője. „A mobil szolgáltatók ebben felismerik az üzleti lehetőséget, és a nagy kapacitású hálózatokban elérhető kitűnő adatátviteli sebességek révén jó felhasználói élményt kínálnak ügyfeleiknek. A világ HSPA-hálózatainak 75 százaléka 7,2 Mbps vagy annál magasabb, 40 százaléka pedig 21 Mbps csúcssebességre képes.”

Az Ericsson jelentése szerint 2017-re a világ népességének fele rendelkezik majd  LTE/4G hálózati lefedettséggel, az okostelefon-előfizetések száma pedig a tavalyi 700 millióról három milliárdra nő. Tovább növekszik a teljes mobil adatátviteli forgalom is: 2011 és 2012 első negyedéve között – elsősorban a videós átvitelnek köszönhetően – megduplázódott, 2015-re pedig várhatóan a tizenötszörösére emelkedik.

2012-ben a mobil előfizetések számának nettó növekedése, 39 millióval, Kínában volt a legnagyobb, ezt India követi 25 millióval. A Magyarországot is magába foglaló CEMA  régió összes mobil előfizetése 1,6 milliárd volt az első negyedévben, ami 2017-ig további 700 millióval gyarapodhat. Az itteni mobil előfizetések 85 százaléka tavaly még GSM volt, 2017-ben ezek fele már WCDMA/HSPA hálózatú lesz.

A jelentés teljes terjedelmében a www.ericsson.com/traffic-market-report oldalról tölthető le.

A lényeget pedig az alábbi infografika szemlélteti:


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .