BlogzineHazai pályaPiaci füles

Magyarok vettek japán céget

Startupok ne aggódjatok, van példa exitre. Igaz most magyarok vettek: a tiszaújvárosi ARRK Hungary (új nevén Tisza Automitive) Kft. autóipari beszállítói céget a magyar magántulajdonban lévő, Kóbor Miklóshoz köthető, CEPEI befektetői csoportnak értékesítette a japán ARRK Corporation. A tiszaújvárosi, műanyag fröccsöntéssel foglalkozó ARRK évi mintegy 10 millió euró körüli árbevételt realizáló középvállalat.

 

***

A magyar befektetők mondhatók elsősorban aktívnak a hazai vállalatfelvásárlási piacon, jellemzően ők vásárolnak a távozó külföldi cégektől, kereslet pedig leginkább közepes méretű cégekre van. Ebbe a sorba illeszkedik az a napokban sikeresen lezárult tranzakció, amelynek során a tiszaújvárosi ARRK Hungary  (új nevén Tisza Automitive) Kft. autóipari beszállítói céget a magyar magántulajdonban lévő CEPEI befektetői csoportnak értékesítette a japán ARRK Corporation.

A termékportfólió egy része

 

 

Valamelyest nőtt ugyan a tranzakciók mérete a közép-kelet-európai térség vállalatfelvásárlási és fúziós (M&A) piacán, de befektetői aktivitás jellemzően továbbra is a 10 millió euró alatti tranzakciós méretben tapasztalható, s érdemi változásra idén még nem lehet számítani. A régión belüli kép nem egységes, a cseh és a lengyel piacon jóval aktívabbak a külföldi befektetők, mint Magyarországon.  „A sikeres magyarországi tranzakciók inkább annak köszönhetőek, hogy a hazai befektetők vásárolnak külföldi cégtulajdonosoktól.” – jellemezte a piacot Herczku György, a KBC Securities corporate finance üzletágának vezetője.

 

A vállalatfelvásárlási piac motorjának a kelet-európai régióban a bankeladások számítanak, amelynek hátterében elsősorban a banki tőkehelyzet stabilizálásának a szándéka áll. Magyarországon emellett a távközlési szektorban folytatódik a konszolidáció, amelyet főként az indokol, hogy az organikus növekedés hiányában elsősorban akvizícióval lehet növekedni és mérethatékonyságot elérni. „A távközlési szektor mellett a kiskereskedelemre is jellemzőek a konszolidációs célú vállalateladások és -felvásárlások, de ezekben az ügyletekben az új szabályozásnak és a válságadók által generált likviditási problémáknak is szerepük van” – tette hozzá Herczku György. Az átlagosnál élénkebb üzleti érdeklődés övezi az egészségügyi és biotech iparágakat is, amit a tanácsadók elsősorban az uniós Jeremie alapok tevékenységével magyaráznak. Abban, hogy a befektetői kereslet elsősorban a kis és közepes méretű cégekre irányul, szerepet játszik az is, hogy a vásárlásokhoz nehezebb banki finanszírozást szervezni, a felvásárló leginkább csak a saját forrásaira támaszkodhat.

Termékportfólió 2.

 

 

„A klasszikus ipari termelő cégek körében elsősorban az exportorientált cégek válhatnak felvásárlási célponttá, mivel esetükben a cég teljesítménye nem a hazai konjunktúrától, belső kereslettől, hanem a külföldi gazdasági környezettől függ.” – mondta a KBC Securities szakértője. Erre példa a japán ARRK Corporation és a CEPEI befektetői csoport közötti napokban lezárult ügylet. Az autóiparban tevékenykedő ARRK Corporation profiltisztítást végez az európai tevékenységében, amelynek részeként a magyarországi érdekeltségének eladása mellett döntött. A tiszaújvárosi műanyag fröccsöntéssel foglalkozó, és évi mintegy 10 millió euró körüli árbevételt elérő középvállalat, amely több száz dolgozónak ad munkát, a japán tőzsdén jegyzett ARRK Corporation 100 százalékos tulajdona volt.

 

A tranzakció sikerének záloga az volt, hogy találjanak olyan befektetőt, amely az eddig megszokott kiváló színvonalon garantálja az üzleti tevékenység folytatását, és a megfelelő finanszírozás is rendelkezésére álljon. Előnyt jelentett ugyanakkor, hogy olyan cégről volt szó, amelynek üzleti teljesítménye – lévén több nagy külföldi vevője van – kevéssé függ a magyar konjunktúrától. Az ARRK csoport és az ügyletet tanácsadóként levezénylő KBC több érdeklődő közül végül minden szempont figyelembe vétele mellett úgy döntött, hogy a CEPEI csoportnak értékesíti a céget.

Megosztás