FutureZone 2.0: Megújult a T-Systems és a Cisco innovációs központja

A Cisco legfejlettebb eszközei segítik a T-csoport fejlesztőit a budafoki úti innovációs központban.

A T-Systems Magyarország új, Budafoki úti épületében megnyílt a FutureZone 2.0 innovációs központ, melynek elődjét 2010-ben hozták létre. A Cisco legújabb technológiáira épülő központ az IP alapú hálózati megoldásokra – így videóra, együttműködéses megoldásokra és adatközponti technológiára – fókuszál. A központban jelenleg folyó munka elsősorban e technológiák cloud alapú megoldásaira épít, míg a közeljövő projektjei között a zöld IT, a biztonságos wifi illetve az informatika innovatív egészségügyi alkalmazása szerepelnek.

A megújult innovációs központ feladatköre a T-Systems Magyarország ügyfeleit célzó szolgáltatások fejlesztésére, valamint demó- és képzési tevékenységekre terjed ki. A Magyar Telekom leányvállalataként működő T-Systems Magyarország Budafoki úti épületében kialakított centrumot, a FutureZone-t a legújabb Cisco-technológiákkal szerelték fel, így egyebek mellett a Cisco TelePresence virtuális tárgyalóval, a Cisco Webex együttműködéses platformmal, a Cisco Unified Communications egységes kommunikációs rendszerrel és a Cisco UCS egységes adatközponti megoldással. A központban használt Cisco TelePresence tárgyaló révén a szakemberek a világ több mint 200 városával teremthetnek kapcsolatot és férhetnek hozzá a Cisco nemzetközi termék- és szolgáltatásfejlesztési szakértői erőforrásaihoz.

„A Cisco és a T-Systems közös fejlesztőmunkájának egyik legfontosabb célja, hogy a világszínvonalú technológiákat a magyarországi igényekre szabják és elérhetővé tegyék a hazai vállalatok számára” – fogalmazott az eseményen Dalos Ottó, a Cisco Magyarország szolgáltatási üzletág-vezetője. „A FutureZone elődje 2010-ben jött létre, azóta több jelentős fejlesztés került ki e műhelyből. Ezek közül a fontosabbak a Videogate, a T-Systems és a Cisco közös fejlesztésű, nyilvános videokommunikációs infrastruktúrája illetve a hazai vállalatok számára havidíjas szolgáltatásként igénybe vehető Cisco Unified Communication (UC) egységes kommunikációs rendszer.”

A TSystems Magyarország nemrég átadott új irodaházában is alkalmazza ezeket a technológiákat. Több mint 1500 alkalmazott használja vezetékes és mobil eszközein a rendszer összes vállalati szintű szolgáltatását, köztük az IP telefóniát, a videokonferenciát, a chatet, a webexet és a presence információkat.

„A T-Systems Magyarország tapasztalatai szerint a hazai piacon is megfigyelhető a cloud alapú megoldások irányába való elmozdulás” – emelte ki Rékasi Tibor, az értékesítéséért felelős vezérigazgató-helyettes. „Ezt alátámasztja az is, hogy a menedzselt szolgáltatásként elérhető egységes kommunikációs (UC) szolgáltatás bevezetése óta – kollaborációs témában – a vállalatnak gyakorlatilag csak ilyen megoldásra kell ajánlatot adnia. A cégek felismerik és értik az cloud alapú szolgáltatások előnyeit, amelyek közül a rugalmasság, a kisebb üzemeltetési erőforrás-igény és a tőkeberuházás-mentes konstrukciók azok, amelyek a leginkább vonzzák a megrendelő vállalatokat.”

 Future Zone – a jövő projektjei

A FutureZone 2.0-ban a Cisco és a T-Systems Magyarország együttműködése keretében a közeljövőben a következő területeken indulnak újabb fejlesztések:

Hálózati sérülékenységi esetek elemzése/elkerülése Wifi, vizsgálata és kiküszöbölése. Ritkán gondolunk arra, hogy vezetékes számítógép-hálózatunkban is lehetnek olyan biztonsági rések, amelyek adataink illetéktelenek kezébe jutását, elvesztését okozhatja. A T-Systems mérnökeinek elemző és fejlesztő tevékenysége e terület minél mélyebb megismerését és új védekezési módszerek kidolgozását célozza.

e-Health: Az infokommunikáció mára olyan szintre jutott el, hogy az valódi segítség lehet a gyógyításban is. Itt nemcsak az adatok gyors feldolgozásáról és – tartózkodási helytől függetlenül – biztonságos eléréséről van szó, hanem például arról is, hogy a telepresence technológia hogyan segítheti a gyors diagnosztizálást vagy akár az orvostanhallgatók oktatását.

zöld IT (energiamenedzsment): A hálózati eszközökben rendelkezésre álló intelligencia lehetővé teszi azt, hogy irodai környezetünk alkalmazkodjon hozzánk és a lehető legkevesebb energiát használja. Ha nem tartózkodunk munkahelyünkön, akkor az asztali telefonunk lekapcsolhat, a vezeték nélküli hálózat kisebb teljesítménnyel működhet – és még számos olyan okos megoldást fedezhetünk fel ezen a területen, amely összességében igen jelentős energia megtakarítást eredményez.

a Telekom-csport innovációs épülete

 

Hozd a saját eszközöd!

A Cisco a közelmúltban tette közzé globális BYOD (Bring Your Own Device), azaz „Hozd a saját eszközöd” trendeket vizsgáló Cisco IBSG Horizons Study kutatásának eredményeit. A 9 ország közel 5000 döntéshozójának megkérdezésével végzett felmérés azt vizsgálta, hogy a BYOD milyen mértékben terjedt el, és milyen új kihívásokat jelent az IT biztonság és támogatás terén.

A válaszadóktól érkező visszajelzések közül talán a legfontosabb, hogy a BYOD számtalan előnyt kínál a vállalatoknak: hatékonyabb munkavégzést és több lehetőséget az együttműködésre, nagyobb elégedettség a munkavállalók körében, illetve költséghatékonyság, elsősorban a munkavállalók által vásárolt eszközök révén.

A kutatás további főbb megállapításai:

–         A szellemi foglalkozásúak 60 százaléka mobil eszközt (pl. laptop, okostelefont, táblagépet) használ a munkavégzéshez – ezek kétharmada saját okostelefonját használja.

–         A szellemi foglalkozásúak 41 százaléka legalább hetente egy napot távmunkában dolgozik.

–         2014-ben a mobil munkavégzést támogató kezdeményezések az informatikai költségvetés 23 százalékát fogják kitenni, míg ez a szám 2012-ben csak 18 százalék volt. Ez 28 százalékos növekedést jelent.

–         A vállalatok 89 százaléka lehetővé teszi valamilyen formában, hogy a munkavállalók saját eszközeiket használják, a vállalati hálózathoz történő csatlakozástól az eszközök teljes támogatásáig. A cégek 22 százaléka a munkavállalók tulajdonában lévő bármilyen eszköz munkahelyi használatát támogatja. Csupán 11 százalék tiltja teljes egészében a munkavállaló tulajdonában álló eszközök használatát. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .