Magyar orvostechnikai siker

A Hand-in-Scan csapata söpörte be az EIB Institute díját.


A budapesti Műegyetemről indult Hand-in-Scan csapat nyerte az EIB (European Investment Bank) Institute első alkalommal megrendezésre került Social Innovation Tournament versenyét Luxemburgban. A Hand-in-Scan a legjobb koncepció kategóriában diadalmaskodott, mint egy új eszköz, amely lehetővé teszi a kézhigiénia objektív ellenőrzését orvosi környezetben.

A Social Innovation Tournament az EIB Institute által szervezett és finanszírozott verseny, ahol olyan projekt terveket, kezdeményezéseket neveztek, amelyek elsősorban közösségi célokat szolgálnak. Az 55 pályázat közül 16, köztük két magyar jutott a november 29-én megrendezett döntőbe. Az előadók neves befektetési alapok képviselői előtt mutatták be terveiket, és válaszoltak a szakemberek kérdéseire. Az egynapos eseménynek a luxemburgi Abbey de Neumünster adott otthont. A zsűri három kategóriában osztott első és második díjat. Az első kategória azokat a projekteket gyűjtötte, amelyek koncepció fázisban tartanak, a második a már termékként vagy kész szolgáltatásként jegyzett projekteknek szólt, a harmadikat a közönség ítélte oda.

Az első kategóriát a Hand-in-Scan, a második kategóriát pedig a PianoC – kisgyermekes édesanyák munkábaállását segítő program – nyerte. Ebben a kategóriában nyert második díjat a másik magyar kezdeményezés a webicina.com. A közönségdíjat a Politeia 2.0 projekt kapta, amely a demokrácia újragondolását célozza kihasználva a webes világ adta lehetőségeket. A lista itt található.

A Hand-in-Scan csapat a dicsőségen és az új szakmai kapcsolatokon túlmenően az első helyért járó 15.000 eurós díjal térhetett haza, valamint a magyar sikerekre való tekintettel a következő évi versenyt terv szerint Magyarországon rendezik majd.

A győztes magyar projekt, a Hand-In-Scan csapata a kézfertőtlenítés tanítására és ellenőrzésére szakosodott. A fejlesztés több mint két évvel ezelőtt kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, és mára már nemzetközi sikertörténetté nőtte ki magát a Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Iroda pilotjaként. A találmány lényege, hogy objektív kiértékelés tud adni a sebészeti bemosakodás és az egészségügyi kézfertőtlenítés minőségéről. A kompakt berendezés segítségével lehetőség nyílik a sebészeti bemosakodás ellenőrzésére és helyes oktatására. A kézfertőtlenítőhöz kevert speciális marker anyag UV megvilágítás és digitális képfeldolgozás révén láthatóvá válik, így pontosan meg lehet mutatni, hogy mely területek maradtak ki a kézfertőtlenítés során. A Hand-in-Scan készülék prototípusát már négy ország egészségügyi intézményében tesztelték, és folyamatosan dolgoznak a további fejlesztéseken.

A csapat korábban megnyerte az Innovact Campus Award európai innovációs díjat, az ICPI Innovation Academy, az ACES Fiatal Innovátorok versenyét, valamint sikeresen elvégezte a European Entrepreneurship Foundation Venture Accelerator kurzusát. Az osztrák „Austrian Center for Medical Innovation and Technology” (ACMIT) közreműködésével kívánják piacra vinni a Hand-In-Scan rendszert. Ehhez megfelelő finanszírozó társat is találtak: a JEREMIE programban győztes, 5 milliárd forintos alapot kezelő DBH Investment Zrt. 80 millió forintos kockázati tőkebefektetéssel támogatja a projekt sikerre vitelét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .