Blogzine

Magyar divattervezők Párizsban

A HITA támogatásával öt magyar divattervező kapott lehetőséget a párizsi szakmai zsűritől, hogy a január 19-22. között Párizsban megrendezett Who’s Next szakkiállítás Mr. Brown szekcióján belül mutatkozhasson be 2013-2014-es őszi/téli kollekciójával.

Összesen majd kétszáz márkát mutattak be csak ebben a szekcióban, így látszik, milyen sok jó divattervező van világszerte, és milyen nehéz ilyen mezőnyben bárkinek is kiemelkedni.

Tomcsányi Dóri (www.doritomcsanyi.com) kollekciójának darabjai nagy odafigyeléssel és sok kézimunkával készültek magas minőségű, egyedi anyagok felhasználásával azoknak a nőknek, akik értékelik az egyszerűség eleganciáját, ugyanakkor igénylik a frissességet és az ötletességet. Tomcsányi Dóri ruháival márkájának 2010-es alapítása óta törekszik ezt az igényt megalapozni és megválaszolni egyaránt. A kézzel festett selyemruhák és a farmerek mellett újoncként beköszönnek a mintás kézi kötött pulóverek és az igazán különleges csillogású kézi szövésű selyemből készült darabok. A komorabb napokat minden bizonnyal színesebbé teszi a puha kasmír és szűz gyapjú kabátok élénksége; abszolút újdonságként pedig kalapok és táskák kerültek a tablóra. A kiállítás során 6 európai és 3 ázsiai bolt jelezte, hogy a jövőben forgalmazná a márka termékeit, emellett 5 ügynökség is jelentkezett, hogy szívesen foglalkozna a továbbiakban a márka terjesztésével.

Káldy Júlia a nemzetközi sikerek után 2012-ben alapította meg a JULIAKALDY márkát (www.juliakaldy.com). A magyar standon egyedüli cipő és táska tervezőként debütált Construct elnevezésű kollekciójával. Termékei magas minőségű, luxus darabok, amelyek a párizsi közönség tetszését is elnyerték. Kiemelkedően magas volt az ázsiai (japán, kínai, indonéz) érdeklődők száma, a várakozásoknak megfelelően, mivel az elsőszámú célpiaca Ázsia.

A 2011-ben megalakult KELE Clothing (www.keleclothing.com) három sikeres szezont követően mutatta be új kollekcióját, melynek fő inspirációja a természet mellett az erdei élet volt, amely a tradicionális erdész és vadászmotívumok megjelenésén érhető tetten. A korábbi nemzetközi tapasztalatokkal összevetve a kiállítás kiemelten sikeres volt, hiszen több mint tíz európai bolt és három viszonteladó jelezte – főként Angliából, Franciaországból, Németországból és Olaszországból -, hogy szívesen dolgozna a tervezővel, Kele Ildikóval.

A MEI KAWA (www.meikawa.com) férfi és unisex öltözékei olyan praktikus, variálható ötvözetet képviselnek, ahol a szigorúbb, férfias struktúrákat a nőies könnyedség, játékosság egészíti ki. A márkát letisztult, minimalista vonalvezetés jellemzi, amelyet skandináv és ázsiai irányvonalak határoznak meg. A vásáron bemutatott új kollekció a LUSTRE OF ANTHRACITE nevet kapta, mely a régi idők munkásosztályának viseletéből nyerte  inspirációját. Kiemelendő az ázsiai országokból érkezett viszonteladók, nagy üzlethálózatok és kisebb Concept Store-ok érdeklődése, ugyanakkor Európát tekintve a francia, olasz, belga, valamint német megkeresések száma is jelentős volt. Mindemellett nagy érdeklődés előzi meg a rövidesen induló webstore-t, amely a visszajelzések alapján a jövőbeli exportmegrendelések egyik legfontosabb csatornája lesz.

Az Urban Legend (www.urbanlegend.cc) elsődlegesen városi biciklistákra specializálódott márka legújabb kollekciója minden részletében a funkcionalitásra kialakított részletekkel, kimagasló minőségű technikai anyagokból készült vízhatlan, lélegző, fényvisszaverő részletekkel gazdagított darabjaival tűnt ki a megjelent márkák között. Az elmúlt másfél év magyar piaci tapasztalatai után a párizsi vásár kitűnő alkalom volt a nemzetközi piacon való megmérettetésre. A német, holland, angol, spanyol és francia üzletek és a sajtó képviselői kiemelt figyelemmel kezelték a magyar márkát, és lehetőséget kínáltak hosszabb távú együttműködésekre.

 

 

 

 

 

Megosztás