BlogzineKülföldKutatás

A Siemens „felturbózta” beágyazott ipari PC-it

Már az ipari gépek is i7-es processzort kapnak.


A Siemens Industry Automation divíziója erősítő- és szépségkúrára fogta robusztus ipari számító-gépeit. Mostantól ezek mindegyikét nagy teljesítményű, harmadik generációs Intel Core i7 pro-cesszorokkal szerelik, amelyek kiválóan alkalmasak karbantartás nélküli automatizálási megoldá-sokban való folyamatos üzemre: ilyenek működnek például szél- és naperőművekben vagy autó-gumi-gyárakban. A Németországban gyártott, Simatic családba tartozó beágyazott ipari PC-knek el kell viselniük az ilyen környezetekben uralkodó zord körülményeket.
Akárcsak a fogyasztási termékek körében, az érintőképernyők ipari alkalmazásokban is egyre népszerűbbé válnak. A Siemens ipari panel PC-i például ilyen kielzővel büszkélkedik. A gépek design-jának ehhez kapcsolódó modernizálása 2012-ben a magas presztízsű IF Product Design Award elnyerését eredményezte a Siemens számára.
A Siemens által végzett technológiai „felturbózás” megkétszerezte a ventilátor nélküli IPC427D és IPC477D PC modellek teljesítményét. A beágyazott Intel Core i7 processzorok további előnye az integrált IATM technológia, amely lehetővé teszi a PC-k távkarbantartását a Simatic IPC Remote szoftver segítségével, és így csökkenti a karbantartási költségeket.


Mivel nincsenek bennük forgó komponensek (mint pl. ventilátorok, merevlemezek), az ipari PC-k alkalmasak folyamatos 24 órás üzemre, karbantartási leállások nélkül. Ezek a gépekbe rendkívül robusztus tömegtárolókat építettek (amelyek jól tűrik az ipari környezet megpróbáltatásait). Az integrált flash tároló és az akár 80 GB kapacitású félvezetős (solid state) „meghajtó” révén alkal-masak az állandó, folyamatos működésre, és nagyfokú biztonságot nyújtanak. Egy opcionális retentív (remanencia-) tároló biztosítja a gépi adatok megőrzését hálózatkiesés esetén: a készülék a legfontosabb folyamat-adatokat egy chipre menti. A számítógépek akár 55 ºC hőmérsékletet is elviselnek, és zavartalanuk működnek akkor is, ha rázkódásnak vagy vibrációnak vannak kitéve.

Megosztás

5 thoughts on “A Siemens „felturbózta” beágyazott ipari PC-it

 • undi

  „Mivel nincsenek bennük forgó komponensek (mint pl. ventilátorok, merevlemezek), az ipari PC-k alkalmasak folyamatos 24 órás üzemre, karbantartási leállások nélkül. ”

  1. A kettő között szerintem nem csak én nem találom a logikai összefüggést!
  „Az integrált flash tároló és az akár 80 GB kapacitású félvezetős (solid state) „meghajtó””
  2. mindkető félvezetős…nem bűn SSD-nek hívni az SSD-t

  Ezen felül rengeteg a felesleges kötőjel a cikkben… talán egy lelkes 16 éves írta?

  Reply
 • undi

  „opcionális retentív (remanencia-) tároló ”

  De látom a bullshitbingo már prímán megy!

  Reply
  • Rumata

   Nahát, te olyan egy undi vagy!

   Hogy nem tudsz örülni egy olyan szép magyar szónak, mint az “opcionális retentív (remanencia-) tároló ”?

   Még mindig sokkal jobb, mint a nyaktekerészeti mellfekvenc vagy a gőzpöfögészeti tovalöködönc… :-)

   Amúgy azért némi igazságod azért van az 1-es pontban.

   Mert ugye a csecsemőben sincsenek forgó komponenesek, és mégsem tud üzemelni karban tartás nélkül… :-)

   Tehát az elemi logika azt sugallja, hogy nem az 50 ezer órás élettartamú ventillátorokon vagy az 1 000 000 órás átlagos hibatávolságú vinyókon múlik a dolog :-D

   Reply
   • undi

    Örülök én, abban hiba nincsen, és nem is rinyálnék én ezért, csak a kontraszt a „pro-cesszorokkal”, meg a flash/ solid state/ félvezető szavak heveny profánsággal történő használata együtt elég durva, legalábbis az oldal eddigi színvonalához képest!

    Reply
    • undi

     Illetve a profánságot visszavonom, mivel nem tudhatom, de attól még azt sugall!

     Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük