Blogzine

Magyar fejlesztésű adóvevő alkalmazás okostelefonokra

A PTTSystems egy Európában egyedülálló, androidos telefonokon futó digitális adóvevő szolgáltatást indít.

Az új androidos PTT (Push-to-talk) alkalmazás hatékonyabbá teszi a csapatirányítást elsősorban olyan vállalkozások esetében, ahol az alkalmazottak folyamatosan mozgásban, úton vannak, például taxi- és futárszolgálatok, fuvarozók, közlekedési vállalatok, biztonsági szolgálatok vagy cégek értékesítési munkatársai.

A szolgáltatást a PTTSystems az ügyfelek egyedi igényei szerint továbbfejleszti szükséges szoftver-fejlesztéseket és testre szabja a finn partnerével együttműködve.

A PTT egy digitális adóvevő, mely interneten működik és lehetőséget biztosít, hogy mobiltelefonnal egyetlen gombnyomással, távolsági korlátok nélkül egy vagy több felhasználót lehessen elérni. A szolgáltatás igénybevételéhez PTT-képes mobiltelefon, aktív előfizetői szerződés, valamint PTT előfizetés szükséges, illetve bizonyos esetekben mobilinternet előfizetés.  A rendszer minden hazai szolgáltató hálózatában elérhető.

A rendszer fő funkciója a távoli csoportirányítás, ahol egy csoport tagjait GPS pozíciójuk alapján hang vagy szöveg alapú utasítások küldésével a legésszerűbben rendelhetők hozzá egy feladat elvégzéséhez. Például egy taxi vállalatnál az adott pillanatban a megrendelő címéhez legközelebb tartózkodó kollégát küldheti a diszpécser az utas felvételére, mivel a GPS koordináták segítségével be tudja azonosítani a taxisok tartózkodási helyét, amit a rendszer egy térképen megmutat. A csapattagok között elhangzó kommunikációt a rendszer rögzíti, amely azonnal visszahallgatható vagy visszaolvasható.

A csoporttagok egymás között hang vagy szöveges üzenetek küldésével kommunikálnak. Látható az is, ki elfoglalt, valamint az egyes csoporttagok pozíciója a térképen. Egyetlen gombnyomással lehetséges azonnali üzenetváltás egyes tagok között vagy a teljes csoport irányába.  A hangüzenetek azonnal a kihangosítóra kerülnek, tehát nincs szükség a „hívás fogadására”.

A biztonsági és munkatárs-védelem funkció a készülék beépített gyorsulás-érzékelőjét használja a balesetek érzékelésére. Nagy gyorsulás és hirtelen lassulás érzékelése esetén – például ha valaki 5 percen keresztül nem mozdul – a program figyelmezteteti a potenciális balesetre a csoport többi tagját.  A bajba jutott munkatárs helyzete meghatározható a GPS koordináták alapján, így azonnal megkezdhető a mentés.

A mobil kliens telepíthető Andorid rendszerű telefonokra és tabletekre, illetve kompatibilis a régebbi Nokia telefonokkal. Az alkalmazás a háttérben fut tovább akkor is, amikor a telefon egyéb funkcióit használják.

Az operátorok és az irodai kollégák nagyobb eszközökön is dolgozhatnak, mint pl. tablet, televízió képernyőjén (Android mini PC). A PTT szerver lehet helyszínen telepített, adatközpontban vagy a „felhőben” egyaránt.

A szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy a földrajzi helymeghatározás lehetőségének köszönhetően a vállalkozás munkaórákat takaríthat meg logisztikájának jobb megszervezésével. A hang kommunikáció mellett használható a csendes kommunikáció (chat) is, amely a hatékonyabb csoportkommunikációt tesz lehetővé. Az eszköz minden kommunikációt (hang és szöveg) rögzít, és azonnal visszakereshetővé tesz. Nagyobb biztonságot tud garantálnia csapat tagjainak, ha veszélyhelyzetbe kerülnének (segélykérő üzenet), és a hasonló technológiáknál jóval kedvezőbb összköltséggel működik.

A további fejlesztés iránya, hogy a rendszer kompatibilis lesz több kommunikációs rendszerrel, pl. Linux (board computer, illetve a készenléti szolgálatoknál működő TETRA.

Megosztás