BlogzineKülföld

Az ABB beszáll a Nupharo Park inkubációjába

Az ABB alapító befektetőként vesz részt egy új energetikai technológiákat támogató üzleti inkubátor létrehozatalában.

Az ABB, a világ piacvezető vállalata az energetika és az automatizálás területén, az Európai Unióval együttműködésben egy, a Cseh Köztársaság területén található, technológiai park létrehozásán dolgozik, ahol olyan egyenáramú (DC), valamint további energetikai technológiák fejlesztésére és üzleti célú alkalmazására kerül sor, melyeknek köszönhetően várhatóan csökkenthetők az energiafogyasztási költségek és a karbon kibocsátás mennyisége.

Az üzleti inkubátorként működő Nupharo Park biztosítja a piacra lépéshez szükséges erőforrásokat, létesítményeket és üzleti tanácsadást. A gyártólétesítmények egyedülálló környezetet kínálnak a kereskedelmi célú alkalmazások teszteléséhez és az új technológiák gazdaságilag életképes módon történő alkalmazásához. A technológiai park innovatív együttműködést valósít meg az európai hatóságok, globális vállalatok, vállalkozók, kockázati tőkebefektetők és egyetemi kutatók bevonásával, akiknek közös célja, hogy dinamikus, újítókból álló közösséget hozzanak létre.

nupharo park
Nupharo Park

„A világ számára elérhető áron és környezetbarát módon jutatott energia kreatív és új megoldások alkalmazását követeli meg” – nyilatkozta Tarak Mehta, az ABB Kisfeszültségű Készülékek és Berendezések Divíziójának vezetője. „A Nupharo Park újabb innovációs lehetőséget biztosít az ABB számára, hogy fenntartsa vezető pozícióját az energetikai technológiák területén, illetve kiválóan kiegészíti társaságunk saját K&F tevékenységét, az egyetemekkel való együttműködését és az induló vállalkozásokba való befektetéseit. Bár a Kisfeszültségű Divízió az első, amely bekapcsolódott a projekt megvalósításába, olyan központot kívánunk létrehozni, amely minden ABB üzleti egység rendelkezésére áll.”

A 2014-ben nyitó Nupharo Park (www.nupharo.com) kivitelezési munkálatai Zdarek-ben kezdődtek meg, a cseh-német határ közelében. Az ABB üdvözli további, az új energetikai technológiák iránt érdeklődő felek csatlakozását, illetve tárgyalásokat folytat néhány globálisvállalattal a park működésében való részvételről.

Az ABB 2,3 millió euróval (3 millió dollárral) járul hozzá a projekt megvalósításához, míg az EU támogatás mértéke eléri a 12 millió eurót. A Nupharo Parkban induló vállalkozások és beruházások részére több mint 800 millió euró összegű EU támogatás és kedvezményes hitelek állnak rendelkezésre a beruházási, kutatási, munkaerő-felvételi és marketing tevékenységek elősegítése érdekében ettől az évtől kezdődően egészen 2020-ig.

abb

A parkban folyó tevékenységek középpontjában a DC alkalmazások segítségével megvalósított új energetikai lehetőségek állnak. Ez a terület rendkívül fontos az ABB számára, amely úttörő technológiáinak köszönhetően megvalósította az AC és DC rendszerek közötti átalakítást. Az ABB elsőként biztosított nagyfeszültségű egyenáramú átviteli lehetőséget kereskedelmi célból történőfelhasználásra, és napjainkban közép- és kisfeszültségű egyenáramú alkalmazásokat biztosít az elektromos járművek töltéséhez, a hajók áramelosztó-rendszereinél, valamint épületekben és adatközpontokban.

További, kiemelt figyelemmel kísért területek fejlesztése is várható az ABB és a projektben résztvevő többi partner kereskedelmi érdekeinek megfelelően.

Megosztás