Blogzine

Gyógyszerkutatási konferencia Budapesten

A flow chemistryben hazai cégek is élen járnak.

A 2007-ben útjára indított FROST „Frontiers in Organic Synthesys Technology” konferenciasorozat idén immáron negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten, a Flow Chemistry Society (Svájc) és az Akadémiai Kiadó szervezésében. Az Egyesült Államoktól Brazílián át Ausztráliáig a világ 4 kontinenséről, több mint 20 országból érkeztek a világ vezető egyetemeinek és gyógyszergyárainak kutatói. A magyar tudományos élet és nemzetközi hírnévvel bíró kutató-fejlesztő cégek képviselői is nagy számban megjelentek.

A három napos rendezvényen 16 tudományos előadás mutatta be az áramlásos kémia legújabb eredményeit olyan világszinten is elismert előadók, mint Frank Gupton (Virginia Commonwealth University), Mimi Hii (Imperial College London), Professor Ian Baxendale (Durham University, United Kingdom), Klavs Jensen (MIT); valamint a legkiemelkedőbb magyar előadók, Soós Tibor (KKKI), illetve Mándity István (Szegedi Egyetem) és Kocsis László (ThalesNano) tolmácsolásában. Szirbik Gábor, a Tudományos Bizottság vezetőjének áldozatos munkáját dicsérte a konferencia magas tudományos színvonala. A nagyszámú részvételt, zökkenőmentes lebonyolítást a Flow Chemistry Society és Akadémiai Kiadó munkatársaiból álló lelkes Szervező Bizottság biztosította.

A konferencia az áramlásos kémia, mikrofluidika és „lab-on-a-chip technológia”  legaktuálisabb témái – az áramlásos analitika, bio- és organokatalízis – mellett, a legutóbbi években útjára indult és nagy érdeklődésre számot tartó szén-nanocső és grafén katalízis témáját is érintette. Mindenképpen megemlítendő az áramlásos termék-feldolgozás témakörében Professor Alastair Florence prezentációja: a témára az Egyesült Királyságban valamivel több, mint 34millió angol fontot különítettek el csak a Strathclyde-i egyetemen. A legújabb tudományos eredmények forradalmi változásokat hozhatnak számos iparágban: a gyógyszeriparban a harmadik világ betegségeinek, AIDS, malária, és a fertőzéses agyhártyagyulladás kezelésében, újfajta, hatékonyabb vakcinák kifejlesztésében; az orvostudományban eddig ismeretlen betegségek és problémák diagnosztizálásában; a gyógyszer- és vegyiparban innovatív környezetbarát gyártási folyamatok kialakításában; a nanotechnológiában új-generációs anyagok kifejlesztésében.

A konferencia 17. tudományos előadása a Horváth Csaba emlékdíjhoz, a „Csaba Horváth Memorial Lectureship” volt. A világ vezető kutatóit szerepeltető megtisztelő előadássorozatot az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) magyar szekciója alapította. Horváth Csaba, a Yale egyetem professzora olyan egyedülálló analitikai eszközt (HPLC) talált fel és fejlesztett ki, mely forradalmasította az analitikai tudományokat, és egy teljesen új iparágat alakított ki a 80-as évekre. Az idei előadó Peter Seeberger professzor (Max Planck Institute, Potsdam), az áramlásos kémiával történő vakcina-szintézis világszerte elismert szakértője, aki a konferencián Horváth Csaba tiszteletére előadást tartott.

A fiatal kutatóknak szervezett poszterszekció is nagy sikert aratott. A 26 poszterelőadás tudományos tartalmát a Szegedi Egyetem professzora, Dormán György által vezetett bírálócsoport értékelte, az első helyen végzett Vincenza Dragone (University of Glasgow) és a második helyen végzett Michael Werner (F. Hoffman-La Roche Ltd) kutatók eredményeit „Best poster” díj odaítélésével ismerték el. Jürgen Antes (Fraunhofer Institute for Chemical Technology) kapta a Poszter Különdíjat kiemelkedően érdekes, eredeti munkájáért.

A konferencián képviseltették magukat az áramlásos technológia piacvezető magyar, angol, holland és amerikai iparvállalatai. A kiállító cégek a ThalesNano laboratóriumában tartott „Flow Chemistry University” keretében működés közben is bemutatták a kiállított berendezéseket és technológiákat.

A FROST-4 konferencián bemutatott interdiszciplináris tudományos és technológiai eredmények remélhetően hamarosan a gazdaságban, iparban, egészségügyben is meg fognak jelenni  zöldebb termelési technológiák, olcsóbban előállított gyógyszerek és növényvédő szerek, továbbá hatékonyabb diagnosztikai eljárások formájában.

Megosztás