Biotech megoldás a tüdőrák korai felismerésére

A BioDiagnostica Kft. szervezésében tartották a nyitó rendezvényt egy nagyszabású kutatás-fejlesztési projektről, amely a tüdőrák korai felismerését célozza meg.

Ma a tüdőrák betegség világszerte az esetek több mint 80%-ában csupán késői, ún. III-IV. fázisában kerül felismerésre és ilyenkor már sokkal kisebb eséllyel gyógyítható, így a leggyakrabban halállal végződő ráktípus. A korán, még tünetmentes szakaszban felismert tüdőrák azonban, mint a rákok általában jelentős, ≈50%-ban is sikeresen gyógyítható, ezért elsőrendű fontosságú a betegség korai és pontos azonosítása. A diagnosztizálás első lépése ma minden esetben képalkotó eljárás, pl. CT vizsgálat vagy ezt megelőzően mellkas röntgen felvétel, amelyek azonban nem mindig elég specifikusak (sok az ál pozitív lelet) és ismételt alkalmazásuk magas sugárdózissal és nagy költséggel jár. Számos kutató laboratórium kísérletezik egyszerűbb diagnosztikai módszerek kidolgozásával, de eddig még nem került piacra igazán jó megoldás.

A BioDiagnostica Kft. (BD) tulajdonosai és az ország vezető pulmonológiai intézetei egy olyan, diagnosztikára alkalmas prototípus vérteszt kifejlesztésére, kipróbálására és piacra vitelére szövetkeztek, amely a BioSystems International (BSI) Kft. és a Randox Ltd., az egyik jelentős, diagnosztikai berendezéseket gyártó angol cég ellenanyag alapú biocsip közös fejlesztésére épül.

A Tüdőrák diagnózisra és a korai tüdőrák szűrésére alkalmazható diagnosztikum kipróbálása (GOP 1.2.1-09-2010-0019) projekt másik fő támogatója – európai uniós források felhasználásával – a magyar állam.

A rendezvényhez a magyar résztvevőkön – kutatók, fejlesztők, a klinikák vezető professzorai és orvosai, a projekt szervezői – kívül telefon konferencián csatlakozott a Randox két vezető tudósa is. Beszámoltak az eddigi bíztató eredményekről és áttekintették a megoldandó problémákat.

Dr. Szigeti István, a BD ügyvezetője örömmel üdvözölte és köszönte, hogy valamennyi szereplő, elsősorban a klinikai orvosok megfeszített munkával dolgoznak a projekt határidőre való megvalósításán. „Boldog vagyok, hogy több mint 10 éves kutatásunk eredményeként talán létrehozhatjuk az első hatékony tüdőrák vértesztet” – nyilatkozta Dr. Takács László, a BD cégvezetője és tudományos igazgatója.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .