Facebook részvény: drága vagy olcsó?

A Saxo Bank szerint első negyedéves eredményével a legjobb amerikai részvény a Facebook. A Cisco megkerülésével a cég 1 milliárd dollár költséget takarítana meg – derül ki a szakértői elemzésből.

A Facebook első negyedéves eredménye nem véletlenül nyűgözte le a befektetőket: az elmúlt 12 hónap során a reklámbevétel 82 százalékos növekedése hároméves rekordot döntött, míg a havi aktív felhasználók száma 1,11 milliárdról 1,28 milliárdra ugrott. Eközben a cég EBITDA-mutatóját 42,1 százalékról 53,5 százalékra emelte, amely bizonyítja, hogy a Facebook nemcsak a bevételek növekedésével, hanem az alapok erősítésével, a működési költségek folyamatos ésszerűsítésével is törődik. Az elmúlt év során 170 százalékot erősödő Facebook-részvény (árfolyama alább) ezzel a Saxo Bank toplistájának élére került, 21 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással.

Facebook_reszveny_arfolyam_Saxo_Bank

 

Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a jövő sem lesz unalmas: a cég olyan fejlesztési projekten dolgozik, amely alapjaiban változtathatja meg a hálózati eszközök piacát és a Cisco egyeduralmát. Ha a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, a Facebook működési költségeit hatalmas összeggel csökkentheti.

 

2_saxo_bank_peter-garnry_

„A Facebook-részvények egy év alatt 170 százalékot híztak, a bevételek nőnek, az aktív havi felhasználók száma 1,28 milliárd, az EBITDA mutató 53,5 százalékos; ezzel értékelésünk szerint ma a legjobb észak-amerikai részvénynek számít. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a felhasználókra és a közösségi felületre építve a cég képes komoly, és a jelek szerint, fenntartható profittermelő tevékenységet folytatni. Igaz, a reklámbevételeket Amerika húzza felfelé; Délkelet-Ázsiában és Európa egyes részein a cégnek még bőven van hová fejlődnie” – hangsúlyozta Peter Garnry. – „Mindenesetre, a negyedéves jelentés meggyőző, nem kis mértékben azért, mert ahogy nő az árbevétel, úgy látszik a fejlődés az alapok szintjén is. A hároméves növekedési rekordhoz komoly működési hatékonyság kellett; nagyrészt ezért emelkedett egy hónap alatt 6 százalékot a részvényár, és ez vezetett a 21 százalékos hozamvárakozáshoz is.”

 

A szakértő úgy véli, van még egy tényező, amely a remek számok mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Facebook a legígéretesebb amerikai részvény legyen. A cég olyan új technológia kifejlesztésén dolgozik, amely a működési költségek szintjén a jövőben akár egymilliárd dolláros megtakarítást is jelenthet.

Top_10_eszak-amerikai_reszveny_Saxo_Bank

„A Facebook az egyik élharcosa a 2011-ben indult Open Compute Projectnek, amely több technológiai vállalat részvételével próbálja megtörni a Cisco egyeduralmát a hálózati hardvereszközök piacán” – emelte ki Peter Garnry. – „A hálózatieszköz-iparág jelenleg arra épül, hogy a cégek viszonylag olcsón szerzik be a háttérrendszerekben használt alkalmazásokat, majd rendkívül drága hálózati eszközöket vesznek a Ciscótól, hogy elérhessék a megfelelő működési teljesítményt. Az SDN, azaz Software Dedicated Network elnevezésű új technológia segítségével jóval olcsóbb hardverrel is elérhető lenne ugyanaz a teljesítmény, csak kellően intelligens szoftverre van szükség, amelynek segítségével optimalizálhatják a hálózatok működését. A végeredmény tehát elvileg ugyanaz, csak a költségszint jóval alacsonyabb.”

 

A Facebook szerint, ha tökéletesítik, majd alkalmazzák ezt az új technológiát, a cég működési költségei néhány év alatt összesen akár egymilliárd dollárral is csökkenhetnek. Ez pedig, amellett, hogy alapjaiban változtatná meg a hálózati eszközök piacát és feltehetően súlyos veszteségeket okozna a Ciscónak, a Facebook számára óriási lépés lehet a profitarány további javítása és a hosszú távú növekedés felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .